Sisältö

Päänahan psoriaasi

Olet huomannut punaisia laikkuja ja pientä hilsettä kasvojen ja hiusten reunoilla. Joskus alueet kutisevat. Voisiko se johtua päänahan psoriaasista? Tässä on muutamia vinkkejä sen tunnistamiseen, ehkäisemiseen ja oireiden lievittämiseen.

av_eczema-psoriasis_cuir-chevelu_1x1_619_619

Päänahan psoriaasin tunnistaminen

Päänahka on yksi yleisimmistä psoriaasin alueista, sillä tällä alueella on oireita puolella kaikista psoriaasia sairastavista. Tämän kroonisen ihosairauden tunnistaa punaisista läiskistä, joiden päällä on valkoista kuollutta ihoa (hilsettä). Psoriaasi johtuu ihosolujen liian nopeasta vaihtumisesta, ja taudissa on vaihdellen oireiluvaiheita sekä oireettomia jaksoja.
Päänahan psoriaasia voi olla hiusrajassa, korvien takana ja niskassa tai se voi jopa peittää koko pään kuin kypärä. Päänahan psoriaasi aiheuttaa hyvin epämukavan olon, johon liittyy usein kutinaa, ja hilseilevistä laikoista syntyy suuria, kuivia, valkoisia hiutaleita. Sijainnin vuoksi sairaudella on yleensä suuri psykologinen vaikutus.

Psoriaasi

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

”Olen havainnut yli kahden vuoden päänahassani halkaisijaltaan muutaman senttimetrin kokoisia laikkuja, joissa on hilseilevää karstaa. Onko se psoriaasia?”

 

Päänahan psoriaasin ehkäisy ja hoito 

Päänahan psoriaasin diagnosoi lääkäri tai ihotautilääkäri. Hän määrää sopivia hoitoja geelin, emulsion, vaahdon, voiteen tai shampoon muodossa sen mukaan, missä psoriaasia esiintyy. Jos päänahan psoriaasia esiintyy enemmän otsalla, korvien takana ja niskassa, ihoa kannattaa kosteuttaa oireettomina jaksoina. Pehmentävän tuotteen päivittäinen käyttö on erittäin suositeltavaa ihon kuivumisen estämiseksi, mikä on yleistä psoriaasia sairastaville. Valitse tätä varten pehmentävä tuote, joka on niin nestemäinen, että sen levittäminen on helppoa. Tuotteen pitää sopia tähän käyttöön, ja annettuja käyttöohjeita on noudatettava....(Esimerkiksi levitä pehmentävää tuotetta sormenpäilläsi päänahkaan pienin pyörivin liikkein, anna vaikuttaa 3 tuntia tai yön yli ja pese se sitten pois miedolla shampoolla.) Tämä rajoittaa hilseilevän ihottuman muodostumista ja kutinaa, joka voi olla voimakasta päänahan psoriaasissa. Laikkujen raapiminen voi aiheuttaa sekundaarisia infektioita ja johtaa Köbnerin ilmiöön, joka pahentaa psoriaasia.

Vinkit hoitoon ja kutinan ehkäisyyn

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1_619_619

Kysymyksiä päänahan psoriaasista

Sijaintinsa vuoksi päänahan psoriaasi herättää kysymyksiä.

Aiheuttaako se hiustenlähtöä?

Ei, päänahan psoriaasi itsessään ei aiheuta hiustenlähtöä. Hoitamattomana se voi kuitenkin hidastaa hiusten kasvua, koska hiukset jäävät läiskien alle. Raapiminen tekee hiuksista myös hauraampia ja hennompia.

Voinko värjätä hiukseni?

Voit, tietyin edellytyksin. Värjäystä ei suositella esimerkiksi oireilun aikana tai ärtyneelle tai juuri raavitulle iholle. Valitse myös mieluummin luonnollisia aktiivisia ainesosia sisältäviä hiusvärejä kuin kemiallisia hiusvärejä, jotka saattavat ärsyttää.

Ihottuman ja psoriaasin kanssa eläminen

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Päänahan psoriaasi: vinkkejä raapimisen välttämiseen.

Jos psoriaasisi on ”kypärän” muotoinen, valitse hyvin mieto shampoo, sillä ärsytys voi aiheuttaa ihottuman puhkeamisen ja sen myötä kutinaa. Harjaa ja kuivaa hiukset mahdollisimman hellävaraisesti.
Ihoa on pestävä varovasti ja kosteutettava päivittäin. Puhdistusöljy ja pehmentävä tuote tekevät esimerkiksi läiskistä pehmeämpiä sekä vähentävät kutinaa ja raapimista.
Yhdessä lääkärin tai ihotautilääkärin määräämien hoitojen kanssa nämä toimenpiteet auttavat helpottamaan päänahan psoriaasin oireita.

 

Parhaat käytännöt päänahan psoriaasin hoitoon

Päänahan psoriaasin hoitorutiini perustuu päivittäiseen kosteutukseen. Kasvojen ja hiusten pesuun sekä herkkien alueiden kosteuttamiseen kannattaa valita erityisesti kuivalle iholle ja kutinaan kehitettyjä tuotteita ja levittää ne varovasti sormenpäillä. Iho ja hiukset on myös kuivattava mahdollisimman hellävaraisesti.

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisumme päänahan psoriaasiin

Päänahan psoriaasin hoitoon suunnitellut Eau Thermale Avène -tuotteet

Avène Terveyslähdevesisuihke

Avène Terveyslähdevesisuihke

Rauhoittava - Auttaa ihon suojakerrosta - Rauhoittaa

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

Ravitseva - Rauhoittava - Kosteuttaa - Ravitsee - Rauhoittaa

Palaa alkuun