Sisältö

Pikkuvauvan ihottuma

Onko pienokaisesi iho kuiva ja kasvot, käsivarret ja jalat täynnä punaisia laikkuja? Raapiiko vauvasi itseään, kiemurtelee ja nukkuu huonosti? Ehkä hänellä on vauvojen ihottuma. Vaikka tämä yleinen sairaus yleensä häviää iän myötä, vauvasi tarvitsee silti helpotusta.

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1

Vauvan ihottuma: tunnista, ymmärrä, lievitä

Vauva on äreä, nukkuu huonosti, hankaa itseään lakanoita vasten, kiemurtelee.... Vauvan ihottuma alkaa oireilla muutaman viikon iässä. Otsa, posket ja leuka ovat yleisimpiä alueita, mutta punaisia laikkuja voi esiintyä myös muualla kehossa. Onneksi vaipan alla oleva alue pysyy yleensä terveenä. 

Sitten tämäntyyppinen ihottuma asettuu taipeisiin: esimerkiksi kyynärpäihin, polviin ja ranteisiin. Ihottumaa on noin kahdella kymmenestä vauvasta, ja sillä on perinnöllinen tausta. Sairaus paranee yleensä spontaanisti vauva-aikana, mutta vauvaa on silti hoidettava ja hemmoteltava niin oireilun aikana kuin oireiden välilläkin.

Noudata vinkkejämme vauvan ihon rauhoittamiseen

Kun näen poikani raapivan, haluan todella auttaa ja helpottaa hänen oloaan. Olemme kaikki päättäneet taistella tätä vastaan yhdessä, jotta hän voi varttua parhaalla mahdollisella tavalla.

Cécile, Théon äiti

Vauvan ihottuma: tarvitaanko allergiatestiä? 

Se ei ole välttämätöntä, koska ihottuma ei ole varsinaisesti allerginen sairaus. Yleislääkärin, ihotautilääkärin tai lastenlääkärin tekemä tutkimus riittää vauvan ihottuman diagnosointiin. 

Ihottumaan voi kuitenkin liittyä äidinmaidonkorvikkeen sisältämän lehmänmaidon aiheuttama allergia. Tätä mahdollisuutta kannattaa pohtia, jos ihottumaa esiintyy suuressa osassa kehoa tai jos lapsellasi on ruoansulatusongelmia: hän sulattaa maidon huonosti eikä paino nouse. Tässä tapauksessa, ja vain tässä tapauksessa, tehdään allergiatestit. Jos allergia todetaan, maito vaihdetaan muihin tuotteisiin, josta vauva saa tarvitsemansa ravintoaineet.

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1

Vauvan ihottuma: atooppinen vai kosketusihottuma?

Molempia ihottumatyyppejä voi esiintyä lapsilla, mutta niiden aiheuttaja, kehittyminen ja hoito ovat erilaisia.

Atooppista ihottumaa... ?

Vauvojen atooppinen ihottuma johtuu ihon geneettisestä alttiudesta, jolloin ihon suoja ulkoisia rasituksia vastaan ei toimi. Imeväisikäisillä atooppinen ihottuma ei johdu tietystä allergeenista vaan ihon yliherkkyydestä kaikille allergeeneille.

Lue lisää atooppisesta ihottumasta

... vai kosketusihottumaa?

Kosketusihottuma ilmaantuu yleensä vauvoilla myöhemmin kuin atooppinen ihottuma. Se on allerginen reaktio allergeenille ja johtuu kosketuksesta tuotteen tai esineen kanssa: saippua, hajuvesi, nikkeli jne. Tulehdusreaktio – kutiavat punaiset laikut – on tässä tapauksessa hyvin paikallinen. 
Molemmissa tapauksissa lapsen iho tarvitsee kosteutusta ja helpotusta.

Lue lisää kosketusihottumastaNeuvoja kosteutukseen ja kutinan ehkäisyyn

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Vauvan ihottumaa on mahdollista lievittää sekä oireiden puhjetessa että oireettomina aikoina.

Oireiden puhjetessa vauvan iholle ilmestyy punaisia, kutiavia laikkuja. Vaihe kestää muutaman päivän, ja lääkäri määrää täksi ajaksi paikalliskortikosteroideja, kortisonipohjaista hoitoa. Paikallisesti ja lääkärin suositusten mukaisesti käytettynä se parantaa merkittävästi vauvasi elämänlaatua.

Oireettomina aikoinakin vauvan iho on edelleen kuiva ja herkkä. On tärkeää ravita ja suojata ihoa sopivalla voiteella, jotta se pysyy hyvin kosteutettuna. Päivittäinen pehmentävän tuotteen käyttö auttaa harventamaan vauvan ihottuman oireilua.

Noudata vinkkejämme vauvan ihon rauhoittamiseen

av_xeracalm_cream_social_1_post_3282779405553_hd

Parhaat käytännöt vauvojen ihottuman lievittämiseen

Vauvojen ihottuman perushoito onkin pehmentävän kosteusvoiteen säännöllinen käyttö, mieluiten heti kylvyn jälkeen. 

Kun olet pessyt vauvan hellävaraisella tuotteella, kuivaa hänet varovasti ja lämmitä voidetta käsissäsi, jotta se pehmenee. Levitä voide hieromalla kevyesti vauvan iholle reidestä nilkkaan, olkapäästä ranteeseen, rintakehästä vatsaan ja hartioiden takaa pakaroihin, unohtamatta kasvoja. Tehokasta hoitoa ja hellä yhteinen hetki! 

Kosteutusohjeet

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisumme vauvan ihottuman hoitoon

Vauvan ihon rauhoittamiseen ja ravitsemiseen suunnitellut Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet

Avène Terveyslähdevesisuihke

Avène Terveyslähdevesisuihke

Rauhoittava - Auttaa ihon suojakerrosta - Rauhoittaa

Palaa alkuun