Sisältö

Genitaalialueen psoriaasi

Psoriaasia voi esiintyä kaikissa kehon osissa. Intiimialueet eivät ole poikkeus, sillä psoriaasia voi olla myös genitaalialueella (ja harvemmin pakaroiden välisessä vaossa). Oletko huolissasi? Puhu rohkeasti ihotautilääkärin tai gynekologin kanssa. Hän pystyy helpottamaan huoliasi ja antamaan neuvoja ja asianmukaista hoitoa.

av_eczema-psoriasis_psoriasis-genital_1x1_619_619

 

Genitaalialueen psoriaasi: oireet

Genitaalialueen psoriaasista ei ole helppo puhua, koska oireet ovat niin intiimillä alueella. Sairaus ei kuitenkaan ole harvinainen. Sitä esiintyy puolella kaikista ihopsoriaasia sairastavista miehistä ja kolmasosalla naisista. Tämä psoriaasityyppi ilmenee selvärajaisina, punaisina läiskinä. Ihon paikallisen kosteuden vuoksi muualla kehossa tavanomaisesti esiintyvää hilseilevää ihottumaa ei kuitenkaan esiinny. Toisaalta kutinaa on hyvin vaikea hallita. Siksi kutina kannattaa ehkäistä.

Kutinanhoitovinkkejä.

Missä genitaalialueen psoriaasia esiintyy?

Genitaalialueen psoriaasi aiheuttaa omat ongelmansa

Naisilla...

Punaisia läiskiä ilmestyy useimmiten karvojen alueille eli häpyluun alueelle ja suuriin häpyhuuliin. Naiset voivat usein sairastua myös ”käänteiseen” psoriaasiin, joka tunnetaan myös nimellä taivepsoriaasi. Tämä psoriaasin muoto paikantuu nivusiin, reiden yläosaan tai pakaroiden väliseen vakoon (anaali- ja genitaalialueen psoriaasi).

...ja miehillä

Sukupuolielinten psoriaasia esiintyy peniksen iholla tai kivespussissa eli kiveksiä ympäröivällä iholla. Samoin kuin naisilla, ihottumaa on myös usein pakaroiden välisessä vaossa (anaali- ja genitaalialueen psoriaasi).

 

Genitaalialueen psoriaasi: uskalla puhua

On aina hyvä muistaa, että genitaalipsoriaasi ei ole tarttuvaa. Aihe tuntuu kuitenkin usein tabulta, koska oireet ovat arkaluonteisella alueella. Se voi vaikuttaa elämänlaatuun, ja ongelmat voivat korostua intiimisuhteissa. On psykologisesti hyvin raskasta, jos pelkää näyttää itsensä toiselle. Älä epäröi puhua asiasta kumppanisi kanssa. Puhu myös siitä rohkeasti lääkärin, gynekologin tai ihotautilääkärin kanssa. He osaavat rauhoittaa huoliasi ja ohjata sinut asianmukaiseen hoitoon.

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1_619_619

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Jokapäiväisessä elämässä on tärkeää noudattaa oikeita elämäntapoja

Raapiminen, sopimattomat hygieniatuotteet tai tiukat vaatteet voivat aiheuttaa Köbnerin ilmiön. Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa psoriaasin pahenemista tai jatkumista hankauksen tai ärsytyksen vuoksi.
Aloitetaan pesemisestä. Vältä pesuaineita sisältäviä tuotteita. Erittäin täyteläiset pesupalat, intiimihygieniaan tarkoitetut puhdistusgeelit tai puhdistusöljyt vähentävät ihon ja limakalvojen kuivumista. Rajoita paikallista kosteutta kuivaamalla itsesi varovasti taputtelemalla äläkä hankaa. Käytä hiustenkuivaajaa vain keskiteholla.
Vielä yksi neuvo: älä valitse alusvaatteiksi liian tiukasti istuvia malleja ja vältä synteettisiä vaatteita, joilla on ärsyttävä taipumus kerätä hikeä. Suosi puuvillaa.

 

AV_Cicalfate_Repairing protective cream 40ml_4_social_post_HD_619_619

Parhaat käytännöt genitaalialueen psoriaasin hoitoon

Hoidoissa on otettava huomioon genitaalialueen ohut ja herkkä iho. Ihotautilääkäri voi määrätä aluksi paikalliskortikosteroideja ja/tai D-vitamiinijohdannaishoitoja. Huomaa kuitenkin, että ne voivat ärsyttää limakalvoja. Tässä tapauksessa kuivaava ja korjaava suihke sekä kuparia ja sinkkiä (Cicalfate+) sisältävä korjaava suojavoide voivat rauhoittaa ihoa. 
Sen jälkeen paikallinen kosteutus vähentää kutinaa tai polttavaa tunnetta. Käytä tähän pehmentävää hoitotuotetta. Toisaalta on vältettävä liian rasvaisia salvoja, jotka yleensä pahentavat ihon hautumista. 

Psoriaasin hoidot

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisumme intiimialueiden psoriaasiin

Genitaalialueen psoriaasin hoitoon suunnitellut Eau Thermale Avène -tuotteet

Cicalfate+ Absorbing Repair Spray

Cicalfate+ Absorbing Repair Spray

Korjaava - Kuivattaa - Puhdistaa - Kuivattaa epäpuhtauksia - Korjaa

Avène Terveyslähdevesisuihke

Avène Terveyslähdevesisuihke

Rauhoittava - Auttaa ihon suojakerrosta - Rauhoittaa

Palaa alkuun