Sisältö

Ihottuman eri sijainnit

Kuiva iho, punoitus... Ihottuma voi oireilla kaikkialla kehossa. Eri ihmisillä ihottumaa esiintyy eri paikoissa. Ihottuman sijainti riippuu myös sen tyypistä. Atooppinen ihottuma paikantuu erityisesti iän mukaan tietyille alueille. Kosketusihottumaa esiintyy sillä alueella, joka on altistunut allergeenille. Tässä annetaan yleiskatsaus.

Atooppisen ihottuman sijainnit vauvoilla

Atooppinen ihottuma alkaa keskimäärin noin kolmen kuukauden iässä, ja oireet ilmestyvät enemmän tai vähemmän säännöllisesti hampaiden puhkeamisen ja nenänielun infektioiden yhteydessä. Ihottuma näyttää pieniltä punaisilta näppylöiltä.

Alle vuoden ikäisillä vauvoilla tätä ihottumaa esiintyy symmetrisesti pääasiassa kasvojen pyöreissä osissa, eli otsassa, leuassa ja poskissa. Toisinaan sitä on myös säärissä, käsivarsissa ja kaulan poimuissa. Toisaalta ihottumaa ei useimmiten ole nenässä ja pakaroiden alueella. 

Yhden ja kahden vuoden iässä ihottumaläikät poistuvat näistä pyöreistä alueista ja siirtyvät kyynär- ja polvitaipeisiin, korvien taakse sekä päähän ja kaulaan.

Valokeilassa vauvojen ihottuma

Valokeilassa käsivarsien ja säärien ihottuma

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1
av_eczema-psoriasis_enfant_demangeaisons_bras_1x1

Lasten ja nuorten atooppinen ihottuma

Kahden vuoden iästä nuoruusikään asti atooppisen ihottuman leesiot näyttävät vaaleilta. Ihottuma-alueet siirtyvät kasvojen eri alueille: silmäluomiin, suun ympärille tai korvien taakse, mutta myös kyynär- ja polvitaipeisiin, käsiin, ranteisiin ja nilkkoihin.

Huomaa, että useimmissa tapauksissa atooppinen ihottuma häviää nuoruusiässä. 

Ovatko ihottumalaikut hyvin paikallisia? Rintakehässä, navan ympärillä, selän keskellä? Silloin saatat olla allerginen jonkin voiteen sisältämille aineille, vyönsoljen tai rintaliivien soljen nikkelille. Tämä on kosketusihottumaa: ihosi reagoi tiettyyn allergeeniin.

Jos taas ihosi on muutenkin kuiva ja herkkä ja jos muualla kehossa esiintyy punaisia laikkuja, kyseessä on todennäköisemmin atooppinen ihottuma.

Valokeilassa käsien ihottuma

Valokeilassa atooppinen ihottuma

Elämä ihottuman ja psoriaasin kanssa – lapset

 

Atooppinen ihottuma: millä alueilla sitä esiintyy aikuisilla? 

Noin 10 % potilaista kärsii atooppisesta ihottumasta edelleen aikuisiässä. Tässä ihosairauden tyypissä laikut ovat punaisia, paksuja ja jäkälämäisiä. Ihottumaa on eri paikoissa kuin lapsuusiän atooppisessa ihottumassa. Sitä esiintyy useimmiten käsillä ja kasvoissa, erityisesti silmäluomissa, sekä suurissa poimuissa (kyynär- ja polvitaipeissa).

Valokeilassa silmien ja silmäluomien ihottuma

Valokeilassa käsivarsien ja säärien ihottuma

”Kun olin noin 18–20-vuotias, ihottumani hävisi. Nyt kuitenkin käteeni on tullut taas ihottumaa. Olen 38-vuotias, mutta käteni näyttävät 70-vuotiaan käsiltä”.

Carole

Ihottuma: kolme parasta hoitoa

Missä tahansa atooppista ihottumaa esiintyykin (kasvoissa, käsissä, käsivarsissa, säärissä jne.), hoidon perustana on ennen kaikkea paikallishoito. Ensimmäinen askel on hellävarainen ja asianmukainen hygienia, jolla estetään ihon kuivuminen ja ärsyyntyminen.

Lääkäri voi määrätä lääkkeitä tulehduksen rauhoittamiseksi (paikalliskortikosteroidi eli kortisonivoiteet). Perushoitoon sisältyy päivittäinen pehmentävän voiteen käyttö, jolla pyritään torjumaan ihon kuivuutta ja palauttamaan ihon läpäisyeste. 

Lisäksi raapimisen vaihtoehdot voivat auttaa hallitsemaan kutinaa. 

Ihottuman ja psoriaasin kanssa eläminen

Ihottuma – Oikeanlainen hygienia

  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_enfant_maman_dermatologue_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_application_produit_bras_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_eczema-psoriasis_massage_4x5</span>

Kosketusihottuma: allerginen reaktio

Kosketusihottuma on itse asiassa allergiaa. Ihokosketus tuotteen tai esineen kanssa voi laukaista tulehdusreaktion. Tämä ihottuma oireilee ihovaurioina (rakkuloina) ja kutinana (pruritus). Punoitusta esiintyy alueilla, jotka ovat olleet kosketuksissa allergeenin kanssa. Sen avulla voidaan selvittää, mikä allergian aiheuttaa.

Kosketusihottuma

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Kosketusihottuman uusiutumista pyritään ehkäisemään allergeenia välttämällä. Se ei kuitenkaan ole aina helppoa. Etenkään, jos altistuminen tapahtuu työssä. Tässä tapauksessa iho suojataan (käsineillä, suojavaatteilla jne. unohtamatta suojavoiteiden, kuten Avène Cicalfate -käsivoiteen käyttöä), jotta riskiä voidaan vähentää. Lisäksi on noudatettava hellävaraista hygieniarutiinia, johon kuuluu pesuaineettoman puhdistusaineen käyttö ja hyvä kosteutus pehmentävällä aineella.

Kosketusihottuman hoidot

Kosketusihottumaa voi esiintyä kaikilla kehon alueilla 

Päänahka, korvat, huulet, kaula, kainalot, vatsa, selkä, kädet, jalat,... Kosketusihottuma voi puhjeta missä kehon osassa tahansa.

Jokapäiväisessä elämässä kohdatut allergeenit ovat peräisin pääasiassa neljästä lähteestä. Vaatteet: vaatteiden väriaineet, kenkien nahka, liima tai kumi, tai nikkeliä sisältävät osat (vyönsolki, housujen napit, korvakorut jne.) ovat yleisimpiä.

Toinen lähde on kosmetiikka: hajuvesi, shampoo, deodorantti, hiusväri, kynsilakka jne.

Kolmantena lähteenä ovat iholle käytettävät lääkkeet, kuten antiseptiset tai tulehduskipulääkkeet, ja neljäntenä allergeenit, joille altistutaan työssä.

Valokeilassa vatsan ja selän ihottuma

Valokeilassa kasvojen ja kaulan ihottuma

Valokeilassa käsivarsien ja säärien ihottuma

VASTAUKSIA KYSYMYKSIISI

Toden erottaminen tarusta: siksi olemme täällä.

Totta se on. Jotkin kosketusallergiat voivat tulla käsistä. Esimerkki: kynsilakka ei ehkä ole aiheuttanut reaktiota sormissa, mutta voi aiheuttaa allergian jollakin muulla alueella, esimerkiksi silmäluomilla, kasvoissa ja kaulalla.

Totta. Allerginen reaktio voi ilmetä yhtäkkiä, jos olet käyttänyt samaa hajuvettä tai peseytynyt samalla suihkugeelillä vuosikausia. Itse asiassa ensimmäisen allergisoivalle aineelle altistumisen ja oireiden ilmaantumisen välillä on viive. Tämä aika voi vaihdella muutamasta päivästä useisiin vuosiin. Toisin sanoen saatat yhtäkkiä tulla allergiseksi tuotteelle, joka ei ole siihen saakka aiheuttanut mitään ongelmia.

Väärin. Ihottuman ilmestyminen ei liity mitenkään huonoon hygieniaan. Toisaalta liika peseminen tai ärsyttävien aineiden käyttö peseytymisessä voi laukaista ihottuman.

Ratkaisumme ihosi hoitoon

Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet on suunniteltu auttamaan sinua nauttimaan jälleen ihostasi
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

XeraCalm A.D. -sarja

Rakastan sitä! Minulla ei ole enää punoitusta, kutinaa tai allergioita. Ihoni on pehmeä. Tutustu kutinaa ehkäiseviin tuotteisiimme
Palaa alkuun