Sisältö

Psoriaasin syyt

Psoriaasia on monta eri muotoa, joten myös syitä on monia. Tämä krooninen tulehdussairaus, joka aiheuttaa orvaskeden solujen nopeutunutta uusiutumista, johtuu sekä perinnöllisistä syistä että ympäristötekijöistä.

av_eczema-psoriasis_cellules-immunitaires_1x1_v2 472x472

 

Immuunijärjestelmän toimintahäiriö

Yksi psoriaasin syistä on immuunijärjestelmän toimintahäiriö. Asiantuntijat sanovat sitä autoimmuunisairaudeksi. Tarkemmin sanottuna T-lymfosyyteiksi ja neutrofiileiksi kutsutut immuunijärjestelmän solut aktivoituvat ihossa tuntemattomista syistä. Ne tuottavat tulehdusta aiheuttavia molekyylejä. Tämä ilmiö aiheuttaa keratinosyyttien, psoriaasille tyypillisiä hilseileviä läiskiä muodostavien orvaskeden solujen, lisääntymistä.

YSTÄVÄN JA ASIANTUNTIJAN NEUVO

Joskus työpajassa kylpylähoitoja saaville pitää tähdentää, että psoriaasia ei voi ”saada”. Jos henkilöllä ei ole alttiutta, hänellä ei puhkea oireita, vaikka hän kokisi shokin. 

 

Avène Hydrotherapy Center -keskuksen ihoterveyteen liittyvän työpajan neuvonantaja

 

Onko psoriaasi perinnöllistä?

Psoriaasille altistavia geenejä on löydetty. Mikään niistä ei kuitenkaan saa tautia kehittymään yksistään. Psoriaasin ilmenemiseen vaaditaankin luultavasti useiden geneettisten poikkeavuuksien yhdistelmä. Tarkkaa psoriaasin aiheuttavaa geneettistä mekanismia ei vielä tunneta. Ainakin 30 prosenttia tapauksista on kuitenkin perinnöllisiä.

av_eczema-psoriasis_enfant_parent_1x1 472x472

Psoriaasi: ulkoiset syyt

Psoriaasi on tulehdussairaus, jolla on erilaisia syitä. Vaikutusta voi olla muun muassa potilaan ympäristöllä (ilmasto-olosuhteet, saasteet jne.) ja elämäntavoilla (stressi, alkoholi, tupakka, lääkitys jne.).

Tiettyjen bakteerien rooli

Psoriaasia esiintyy joskus lapsilla, erityisesti nenänielun infektion jälkeen. Erityisen yleistä se on nielutulehduksen yhteydessä.
Tällöin psoriaasi ilmenee yleensä pisarapsoriaasina.

Lääkkeet taustalla

Myös tietyt lääkkeet voivat vaikuttaa sairauden syntyyn. Niitä ovat tietyt immunosuppressantit, verenpainetaudin ja kaksisuuntaisten mielialahäiriöiden hoitoon tarkoitetut molekyylit.

 

Psoriaasin hoidot

Lasten psoriaasi

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Tunnista henkilökohtaisten tekijät

Psoriaasin ja sen lehahdusvaiheiden syyt johtuvat myös ympäristöstä ja elämäntavoista. Näiden syiden selvittäminen ja poistaminen voi auttaa. Tällaisia tekijöitä voivat olla vaatteiden aiheuttama hankaus, tietyt asennot, tupakointi ja raapiminen. Esimerkiksi laatoittajalla psoriaasi oireilee helpommin polvissa, joiden varassa hän työskentelee koko päivän. Kylmyys, kuumuus tai auringonvalo voivat laukaista oireet, henkilöstä riippuen. 

AV_XERACALM_CONCENTRATE_BEAUTY_VISUAL 472x472

Stressin torjunta

Vaikka järkytys tai stressi eivät ole psoriaasin syitä, ne voivat johtaa psoriaasin oireiden puhkeamiseen. Itse asiassa stressi on sekä taudin syy että seuraus. Ahdistus voi laukaista oireilun, mikä puolestaan aiheuttaa stressiä esimerkiksi ihmisten tuijotuksen, unenpuutteen tai kutinan vuoksi. Tämän stressin poistamisessa esimerkiksi jooga, sofrologia tai meditaatio voivat auttaa. 

Valokeilassa hoito ja kutinan ehkäisy

Palaa alkuun