Sisältö

Elämä ihottuman ja psoriaasin kanssa: Lapset

Miten ihottuma ja psoriaasi vaikuttavat lasten erityisen herkällä iholla? Ihottuman tai psoriaasin sairastaminen aiheuttaa lähes jatkuvaa epämukavaa oloa. Erityisesti hyvin nuorille. Kutina, unenpuute, stressi, joskus kiusaamista... Nämä kaksi sairautta vaikuttavat lasten elämänlaatuun. Yhdessä voitte voittaa tämän koettelemuksen.

av_eczema-psoriasis_bebe_1x1_v1 472x472

Lasten psoriaasi ja ihottuma: mitä eroja niillä on?

Psoriaasiin liittyy yleensä geneettinen alttius. Se ilmenee ihon orvaskesisolujen liian nopeana uusiutumisena ja kroonisena ihotulehduksena.
Ihottuma eli ekseema puolestaan on yhdistelmä ihon läpäisyesteen muuttumista ja immuunijärjestelmän lisääntynyttä herkkyyttä allergeeneille. Tällöin ihosta tulee yliherkkä.
Vaikka sairauksien syyt eroavat toisistaan, niillä on myös paljon yhteistä. Molemmat ovat kroonisia sairauksia, joille on ominaista oireilu- ja remissiojaksojen vuorottelu. Iholle tulee punaisia läiskiä, joita voi kutittaa hyvin voimakkaasti. Lasten psoriaasi ei ole kovin yleinen, mutta atooppista ihottumaa sairastaa Euroopassa 10–15 prosenttia alle 7-vuotiaista lapsista. 

 

Lasten psoriaasi ja ihottuma: varmat merkit

Oireiden puhkeaminen näkyy läiskien ilmaantumisena.
Psoriaasissa nämä ihottuma-alueet ovat punaisia ja hilseileviä. Lapsilla ne kutisevat harvoin ja esiintyvät pääasiassa alueilla, joihin kohdistuu hankausta: kyynärpäissä, kyynärvarsien takaosassa, polvissa, säärissä ja alaselässä. Läiskiä voi tulla myös päänahkaan, kulmakarvoihin ja korvakäytäviin. Ihottumaa voi olla jopa kynsissä, kämmenissä tai jalkapohjissa.

Atooppisen ihottuman laikut (joita ilmenee usein vauvoilla ja lapsilla) ovat puolestaan usein ohuempia, epämääräisempiä ja vähemmän hilseileviä kuin psoriaasin laikut. Ne ovat kuitenkin kutiavia. Alle vuoden ikäisillä lapsilla ihottumaa esiintyy tietyissä kasvojen osissa (otsa, leuka, posket) ja raajoissa (sääret, käsivarret). Yhden ja kahden vuoden iässä ihottumaa esiintyy enemmän pään, kaulan ja taipeiden alueella. Yli kaksivuotiailla lapsilla tautia esiintyy erityisesti taipeissa (kaulassa, korvien alla, kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa) sekä käsissä, ranteissa ja nilkoissa.

Lasten psoriaasi

Atooppinen ihottuma

Ihottuman alueet – kasvot ja kaula

Kutinanhoitovinkkejä lapsille

 

av_eczema-psoriasis_enfant_rougeur_cou_1x1 472x472

Näihin sairauksiin liittyvä kutina ja kirvely aiheuttavat todellista kärsimystä lapsille. Siitä tulee nopeasti stressin lähde, jolla on merkittävä vaikutus lasten jokapäiväiseen elämään.

av_carnets-experts_bebe_maman_1x1 472x472

 

Miten reagoida
lapsen vanhempana?

Jos lapsellasi on atooppinen ihottuma tai psoriaasi, tiedät, että sen hoito voi joskus olla vaikeaa. Mikä voisi olla lannistavampaa kuin nähdä lapsensa kärsivän osaamatta auttaa? Ennen kaikkea, älä tunne syyllisyyttä, vaikka nämä sairaudet olisivatkin osittain periytyviä. Sen sijaan voit tehdä oman osasi. Voit tukea lastasi ja auttaa häntä selviytymään. Puhu hänelle ja rohkaise kertomaan tunteistaan. On tärkeää, ettei lapsen epämukavaa oloa vähätellä. Lisäksi sinun pitää tietenkin tunnistaa laukaisevat tekijät ja osallistua aktiivisesti lapsen hoitoon.

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

 Sietämätön kutinan tunne aiheuttaa noidankehän. Toisin sanoen, mitä enemmän lapsesi raapii, sitä enemmän häntä kutittaa. On kuitenkin hyvin vaikeaa kieltää lasta koskemasta ihottumaansa. Onneksi on olemassa vaihtoehtoja. Kun lasta kutittaa, kehota häntä raapimaan pehmoleluaan tai vie hänen ajatuksensa muualle fyysisen toiminnan avulla.

Kutinanhoitovinkkejä

av_eczema-psoriasis_dermatologue_enfant_1x1_v1 472x472

Mitä hoitoja 
on saatavilla?

Ihottuman tai psoriaasin hoidossa on kolme keskeistä toimijaa: lapsesi, sinä itse vanhempana ja lääkäri. Ennen kaikkea vain lääkärintarkastus (lastenlääkärin, ihotautilääkärin tai yleislääkärin tekemä) mahdollistaa selkeän diagnoosin, sairauden paremman ymmärtämisen ja tehokkaimman hoidon toteuttamisen. Tämä riippuu useista tekijöistä, kuten sairauden vaikutuksesta elämänlaatuun ja oireiden vakavuudesta.

Atooppisen ihottuman hoito.

Psoriaasin hoito.

Miten ihottumaa ja psoriaasia voidaan ehkäistä?

Hoidon lisäksi voit ehkäistä oireiden puhkeamista ja kutinaa. Ennaltaehkäisy perustuu kolmeen osa-alueeseen, jotka auttavat lastasi voimaan paremmin. Ensimmäinen osa-alue on kosteutus. Pehmentävä tai kosteuttava hoito palauttaa ihon läpäisyesteen ja estää oireiden uuden puhkeamisen. Lue lisätietoa kosteutusohjeistamme. 
Toinen osa-alue: oikeanlainen hygienia. Monet vanhemmat ajattelevat, että ihottumaa tai psoriaasia sairastavien lasten ei kannata käydä liian usein kylvyssä tai suihkussa. Hygienia on kuitenkin välttämätöntä. Miten siis voi välttää ihon ärsyttämisen pesun yhteydessä? Lue lisää oikeanlaista hygieniaa käsittelevältä sivultamme. 

Viimeinen osa-alue: vältä raapimista, jotta iho ei rikkoudu enempää. Se on helpommin sanottu kuin tehty. Ei silti syytä huoleen. Tässäkin tapauksessa käytettävissä on yksinkertaisia ratkaisuja, kuten sileät pikkukivet. Katso erillinen tietosivumme. 

av_eczema-psoriasis_application_creme_produit_1x1_v1 472x472

LASTEN IHOTTUMA JA PSORIAASI: VASTAUKSIA KYSYMYKSIISI

Toden erottaminen tarusta: siksi olemme täällä.

Tämä on hyvin vanha uskomus... mutta se on pelkkä harhaluulo. Kumpikaan sairaus ei ole tarttuva. Molemmat ovat kroonisia tulehdussairauksia. Ne johtuvat ihon poikkeavuuksista ja ympäristötekijöistä, kuten allergeeneista...

Valitettavasti ei. Nykyiset hoidot auttavat vain oireisiin. Hoidot ovat erittäin tehokkaita, mutta niiden tavoitteena ei ole saada tautia katoamaan lopullisesti, vaan hoitaa oireita akuutin vaiheen aikana ja estää oireita uusiutumasta.

Kyllä vain. Stressi vaikuttaa immuunijärjestelmään. Se voi pahentaa oireita tai laukaista ne.

Kyllä, tietenkin. Olkaa kuitenkin varovaisia, sillä kloori ja suola voivat ärsyttää. Lapsen pitäisi siksi noudattaa muutamia ohjeita. Ensinnäkin ennen uintia pitää käyttää suojavoidetta. Se suojaa ihoa. Uinnin jälkeen iho pitää huuhdella raikkaalla vedellä. Levitä lopuksi pehmentävää kosteusvoidetta ennen pukeutumista.

Kylpylähoitoja suositellaan usein atooppisesta ihottumasta tai psoriaasista kärsiville lapsille. Niihin kuuluvat terveyslähdeveteen perustuvat hoidot (kylvyt, suihkut, juomahoidot jne.), terveyteen liittyvät työpajat, joissa lapsi ja hänen vanhempansa saavat lisätietoa ihosairaudesta ja sen hoidosta, sekä säännöllinen seuranta lääkärin hoidossa.

Ratkaisumme nuoren atooppiselle iholle

Lapsen olon helpottamiseen suunnitellut Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet
av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

XeraCalm A.D. -sarja

Rakastan sitä! Minulla ei ole enää punoitusta, kutinaa tai allergioita. Ihoni on pehmeä.
Palaa alkuun