Sisältö

Elämä ihottuman ja psoriaasin kanssa – Aikuiset – Sopiva hygienia

Päivittäinen hygienia

Ihottuma ja psoriaasi: päivittäinen pesu

Iho, joka kärsii ihottumasta tai psoriaasista, on heikentynyt ja siksi alttiina suurelle infektioriskille. Siksi on tärkeää pestä iho päivittäin sopivilla, ärsyttämättömillä tuotteilla. Pese ihosi hellävaraisesti joka päivä riippumatta siitä, oletko ihottumavaiheessa vai et, jotta sen kosteuttaminen olisi tehokkaampaa. Pehmentävät ainesosat, joita iho tarvitsee pehmentääkseen ja korjatakseen itseään, imeytyvät paremmin hyvin puhdistettuun ihoon.

Kylvyillä on useita etuja, sillä ne puhdistavat, rentouttavat ja valmistelevat ihoa pehmentävien tuotteiden käyttöä varten. Ärtyneen ihon hoitamiseksi on tärkeää omaksua hellävaraisia puhdistustapoja, jotka eivät hankaa ihoa.

Ihottuma ja psoriaasi kylvyssä tai suihkussa

Suihkussa tai kylvyssä herkkä ihosi tarvitsee suojausta, jotta voit nauttia hetkestä. 

Jos sinulla on houkutus loikoilla kylvyssä tuntikausia, ihosi saattaa ärsyyntyä siitä. Älä vietä suihkussa viittä minuuttia äläkä kylvyssä 15 minuuttia kauempaa.

Myös veden lämpötilalla on merkitystä. Suihkun tai kylpyammeen veden lämpötila ei saisi ylittää 34 °C. Kuumempi vesi voi saada kutinan laukeamaan. 

Suihkusta tullessasi kuivaa itsesi varovasti hankaamatta, jotta ihosi suojakalvo ei vahingoitu. On parasta taputella jokainen alue varovasti kuivaksi ja käyttää pehmeäkankaista, esimerkiksi puuvillaista pyyhettä. 

 Ihottuma ja psoriaasi: peseydy hellävaraisesti

Kuivalle iholle on erittäin tärkeää valita oikeat puhdistustuotteet.

 

Saippua-aineeton öljy tai geeli

Öljy, geeli, voide tai ihopuikko: valitsitpa puhdistusaineeksi minkä tahansa, vältä tuotteita, jotka sisältävät saippua-aineita tai pesuaineita, jotka poistavat ihon läpäisyesteen, sekä hajusteita ja eteerisiä öljyjä. Näin vältetään ihottuman ja allergisten reaktioiden riski.

Älä käytä ylimääräisiä tarvikkeita

Vältä käyttämästä pesusieniä, vaikka ne houkuttaisivat sinua. On parempi pestä hellävaraisesti vain käsiä käyttäen. Kädet ovat paljon puhtaammat ja hellemmät iholle kuin mitkään kylpyhuonetarvikkeet. 

 

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Pehmentävät tuotteet kylpyveteesi

Kylpyvesi voi olla hieman liian kovaa tai ärsyttävää iholle, jolla on ihottumaa tai psoriaasista. Vettä voidaan kuitenkin pehmentää lisäämällä muutama tippa nestemäistä pehmentävää tuotetta, kuten puhdistusöljyä. On myös tuotteita, jotka on erityisesti suunniteltu liukenemaan veteen ja vaikuttamaan nopeasti. Ne neutraloivat välittömästi kalkin kuivattavan vaikutuksen. Tämä parantaa ihon mukavuutta.

Oikeat toimenpiteet ihon suojaamiseksi

Jos sinulla on psoriaasi, on tärkeää välttää kaikkea, mikä saattaa ärsyttää ihoa.

Palaa alkuun