Sisältö

Aikuisten psoriaasi ja ihottuma: vinkit hoitoon ja kutinan ehkäisyyn

Ihottuma ja psoriaasi: Kutinan lievittäminen

Miksi ihottuma ja psoriaasi kutiavat? 

Raapimisen tarve ei ole koskaan miellyttävää. Se voi yllättää pahimmalla mahdollisella hetkellä, ja lopulta se valtaa kaikki ajatukset! Tämä voi vaikuttaa suuresti elämänlaatuun. Tiedätkö, mistä ihottuman ja psoriaasin raapimisen tarve tulee? Syitä on monia. Ihottuman puhkeamiseen voi liittyä tulehdus. Se voi johtua myös ihon kuivuudesta tai jopa odottamattomasta tilanteesta, sillä ahdistus, stressaavat tapahtumat jne. voivat laukaista oireet.... Mitä enemmän raavit, sitä enemmän sinun tekee mieli raapia. Siksi on tärkeää palauttaa ihon mukavuus. 

Kaikki atooppista ihottumaa sairastavat potilaat, sekä lapset että aikuiset, raapivat ihoaan.

Joëlle Nonni, Ihoterveyskoulutuksen johtaja – Avène-kylpylä

Kosteuta ensin

Ratkaisu kutinan torjuntaan on kosteutus. Miksi? Kosteutus ei ainoastaan rauhoita, vaan myös estää kutinaa. Ratkaisuista ei ole pulaa. Pehmentäviä ihonhoitotuotteita voidaan käyttää ihon kosteuttamiseen. Ihannetapauksessa ipehmentäviä kosteusvoiteita tulisi käyttää kerran tai kaksi kertaa päivässä. Pidä aina tuubia käsiesi ulottuvilla laukussasi tai toimistosi pöytälaatikossa.

Terveyslähdevesi on hyvä lisä hoitotuotteisiin. Muutama runsas suihkautus tai terveyslähdevedessä kastetut hauteet auttavat rauhoittamaan ihoa. Lisävinkki: kylmä puuduttaa kutinaa. 

Vältä raapimista: mitä hyötyä pehmentävistä voiteista on?

Miten pehmentävää voidetta käytetään

 

1 Useita kertoja päivässä

Käytä pehmentävää voidetta päivittäin pesun jälkeen. Ota reilu määrä voidetta ja levitä sitä ensin käsiesi välissä pehmentääksesi sitä. Levitä voidetta sitten kasvoille ja vartalolle. Levitä uudelleen päivän mittaan, jos kutinaa ilmenee.

2 Kuinka levittää voidetta oikein

Levitä voidetta kasvoille varovasti sormenpäilläsi. Muualle vartaloon käytä laajoja vetoja ihoa hankaamatta. Ihon hankaaminen voiteen imeytymisen edistämiseksi vain pahentaa ihoa entisestään.

 

Kutina: älä anna periksi kiusaukselle

Kun kutina alkaa, yritä olla raapimatta. Miksi? Koska siitä tulee muuten todellinen noidankehä. Raapiminen vaurioittaa ihoa ja lisää toissijaisen infektion riskiä, ja tämä saa sinut raapimaan vieläkin enemmän.

Itse asiassa jo viiden minuutin raapiminen voi viivästyttää hoitotuotteen vaikutusta viidentoista päivän verran. 

Jos houkutus raapia on liian voimakas, voit painaa kutiavaa kohtaa varovasti kämmenelläsi, hierontarullalla tai sileillä kivillä. Voit myös luottaa kylmän rauhoittaviin ominaisuuksiin esimerkiksi käyttämällä jääkaapissa säilytettyjä sileitä kiviä. Voit myös käyttää jääpakkauksia tai pakastehernepusseja ja antaa niiden vaikuttaa kutinakohtaan 10 minuutin ajan. Älä kuitenkaan aseta niitä suoraan iholle. 

Palaa alkuun