Sisältö

Atooppinen ihottuma

Tämä atooppisena ekseemana tai ihottumana tunnettu krooninen tulehduksellinen ihosairaus aiheuttaa ihon kuivumista, punaisia tulehtuneita leesioita ja toisinaan voimakasta kutinaa. Se ilmaantuu yleensä varhaisessa lapsuudessa ja voi kestää aikuisuuteen asti. Oireita voidaan kuitenkin lievittää, ja ennen kaikkea niiden puhkeaminen voidaan estää.

 

Mitä atooppinen ihottuma on?

Atooppinen ihottuma johtuu monista tekijöistä. Ennen kaikkea se on perinnöllistä: jos sairaus on molemmilla vanhemmilla, lapsen todennäköisyys sairastua ihottumaan on 8/10. Tämä atooppinen taipumus estää ihon läpäisyestettä toimimasta kunnolla. Tällöin iho päästää herkemmin lävitseen ympäristössä esiintyviä allergeeneja, kuten siitepölyä tai pölypunkkeja. 

Nämä ulkoiset rasitukset saavat immuunijärjestelmän ylireagoimaan, mutta vaikuttavia tekijöitä ovat myös liian kuiva sisäilma, huonosti huuhdeltu pyykki tai ärsyttävä pesuneste. Seuraa punoitusta, kutinaa, tulehdusta ja nesteen tihkumista. Ne ovat atooppisen ihottuman oireita. Oireettomina aikoina iho tuntuu epämukavalta: se ei pysy kosteutettuna.

av_peaux-sensibles_schema_eczema-atopique_1x1_v2 472x472 1 – Vettä haihtuu runsaasti 2 – Allergeenit pääsevät helposti läpi
av_eczema-psoriasis_femme_fenetre_environnement_1x1_v2 472x472

Atooppinen ihottuma: huomio ympäristöön

Jos haluat auttaa oman ihosi tai lapsesi ihon läpäisyesteen toimintaa, voit ryhtyä toimeen! Esimerkiksi huonosti tuuletetussa kodissa elää miljoonia pölypunkkeja, jotka voivat pahentaa atooppista ihottumaa. Tuuleta siis kotona säännöllisesti (aikaisin aamulla ja myöhään illalla, jotta sisään ei pääse siitepölyä, joka on myös allergisen nuhan aiheuttaja), vältä mattoja ja kokolattiamattoja makuuhuoneissa, imuroi säännöllisesti, pyyhi pölyt kostealla sienellä ja pese lakanat viikoittain vähintään 55 °C:n lämpötilassa. Unohda ihoa ärsyttävät akryylivaatteet ja suosi puuvillaa suoraan ihoa vasten puettavissa vaatteissa.

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

”Siivotessa kannattaa muistaa käyttää käsineitä, sillä ne suojaavat ihoa ärsyttäviltä tuotteilta.”
Tatiana

 

Miten lievittää atooppista ihottumaa?

Atooppista ihottumaa voidaan hoitaa sekä oireilun aikana että oireettomina aikoina.

Ihottumavaiheessa

Atooppisen ihottuman oireiden puhjetessa käytetään kortisonipohjaisia salvoja, voiteita tai emulsioita tulehduksen vähentämiseksi sekä punoituksen ja kutinan lievittämiseksi. Tämä on yleisin hoito. Voimakkaan kutinan lievitykseen voidaan kuitenkin määrätä antihistamiineja. Immunomodulaattoreita (jotka ”muuntavat” immuunijärjestelmän vastetta) käytetään myös keskivaikeiden tai vaikeiden ekseemamuotojen hoitoon. Nämä lääkehoidot eivät kuitenkaan estä oireiden uusiutumista.

Atooppinen ihottuma – Hoidot

Oireettomina aikoina

Siirrytään perushoitoon, jotta iho voisi taas toimia läpäisyesteenä. Tämä tarkoittaa pehmentävän kosteusvoiteen levittämistä päivittäin, jotta ehkäistään ihon kuivumista ja pidetään oireet loitolla mahdollisimman pitkään. Kosteusemulsio, voide, balsami... Voit valita itsellesi tai lapsellesi parhaiten sopivan koostumuksen. 

Kosteutusohjeet – Lapset

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Atooppinen ihottuma ei aiheuta pelkkää fyysistä epämukavuutta. 

Ekseema voi vaikuttaa myös mielenterveyteen ja aiheuttaa muun muassa stressiä, ahdistusta, unihäiriöitä ja itseluottamuksen menetystä. Puhu siis rohkeasti lääkärisi tai potilasjärjestön kanssa, jotta saat arvokkaita neuvoja atooppisen ihottuman päivittäiseen hoitoon. Et ole yksin: pelkästään Ranskassa noin 4 %:lla yli 15-vuotiaista on sama sairaus.

av_xeracalm_soothing concentrate_social_9_post_3282770114201_hd 472x472

 

Parhaat käytännöt atooppisen ihottuman rauhoittamiseen

Oireettomina aikoina suositeltavinta on käyttää säännöllisesti pehmentävää voidetta heti suihkun tai kylvyn jälkeen. Voide on usein helpompi levittää hieman kostealle iholle. Lämmitä voidetta käsissäsi, taputtele sitä vartalollesi ja levitä se laajoilla, pyyhkivillä liikkeillä hankaamatta. Näin vesi pysyy orvaskedessä, ja ihon läpäisyesteen toiminta palautuu vähitellen. Tätä tulisi toistaa joka päivä tai jopa useita kertoja päivässä, jotta ihosta tulee kimmoisa ja silkinpehmeä.

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisumme atooppiseen ihottumaan.

Atooppisen ihottuman hoitoon suunnitellut Eau Thermale Avène -tuotteet

Avène Terveyslähdevesisuihke

Avène Terveyslähdevesisuihke

Rauhoittava - Auttaa ihon suojakerrosta - Rauhoittaa

Palaa alkuun