Sisältö

Kasvojen ja kaulan ihottuma

Ihottumaa voi esiintyä kaikissa kehon osissa. Punaisia laikkuja ja ihottumaa voi tulla myös kasvoihin (poskille, otsaan, huuliin tai korviin) ja kaulalle. Onneksi on ratkaisuja, jotka lievittävät oireiden aiheuttamaa epämukavuutta ja suojaavat kasvojen ohutta ja herkkää ihoa.

av_eczema-psoriasis_cou_1x1_619_619

Kasvojen ja kaulan ihottuman syyt

Kasvojen ja kaulan ihotuma voi olla atooppista tai kosketusihottumaa. Kasvoissa ihottumaa esiintyy enemmän vauva- ja aikuisiässä. Kaulan ihottuma on yleinen lapsilla. 
Jos ihottuma johtuu allergeenista, syynä voi olla huulipuna tai nikkeliä sisältävät korut. Allergeeni on voinut kulkeutua kasvoille myös käsien tai ilman kautta: esimerkiksi kynsilakka tai siitepöly voivat aiheuttaa allergiaa. Kaula on siis hyvin altis alue, koska sitä tulee koskettua usein huomaamattaan. Talvella kaulan iho joutuu kosketuksiin monien mahdollisesti ärsyttävien esineiden, kuten villapaitojen lappujen tai villahuivien kanssa.

Kosketusihottuma

Atooppinen ihottuma

Kasvoille yltävät ekseemaläiskät ovat hyvin näkyviä, ja ihmisten katseet voivat olla ikäviä.

Stéphanie MerhandRanskan ekseemayhdistyksen Association Française de l'Eczéma perustaja, Associationeczema.fr

 

Ihottumaa voi olla myös korvissa

Korvalehti voi punoittaa, poimuissa voi olla rupia, korva tuntuu kipeältä tai jopa oudolta. Joskus ihottumaa esiintyy korvissa. Jos korvalehden alla olevaan poimuun ilmestyy halkeama, ihottuma on todennäköisesti atooppista. Kuitenkin myös kosketusihottuma on yleistä tällä alueella. Suosittelemme tarkkailemaan seuraavia syitä: korvakorut, matkapuhelimet, kuulolaitteet, shampoo, hiusväri tai jopa korvatipat.

av_eczema-psoriasis_oreilles_1x1_619_619

Kasvojen ja kaulan ihottuman oireiden lievittäminen

Näiden perussääntöjen avulla voit lievittää ihottuman oireita ja rauhoittaa kasvojen ihoa pitkällä aikavälillä.

Ehkäise ihottuman oireilu kasvojen ja kaulan alueella

Kasvojen ja kaulan ihottuman oireita hoidetaan yleensä paikallisella kortisonivoiteella tai paikallisella immunosuppressiivisella voiteella, mutta ihoa on hoidettava myös oireettomina aikoina. Voit vähentää ihon reaktiivisuutta ja pitää oireet poissa pidempään käyttämällä pehmentävää voidetta joka päivä.

Vauvan kasvojen ja kaulan ihon oireiden lievitys

Vauvoilla ihottumaa esiintyy päänahassa, poskilla ja kaulan poimuissa. Punaiset, karstaiset laikut johtuvat joskus myös syljenerityksestä. Voit helpottaa ihottuman oireita käyttämällä sopivaa pehmentävää voidetta useita kertoja päivässä. Lääkäri voi määrätä oireiden hoitoon paikalliskortikosteroidia.

Pikkuvauvojen ihottuma

Hoidot

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Miten suun alueen ihottumaa hoidetaan?

Ihottuma oireilee suun ympärillä rupien ja tihkuvan ihottuman muodossa. Oli kyseessä sitten atooppinen tai kosketusihottuma, paikalliskortikosteroidin käyttö lievittää nopeasti siihen liittyvää kutinaa. Tämä hoito ei kuitenkaan pelkästään riitä. On tärkeää käyttää pehmentävää hoitovoidetta säännöllisesti, myös oireettomina aikoina. Iho pysyy paremmin kosteutettuna ja suojattuna, ja oireet pysyvät loitolla pidempään. Yritä myös välttää huulten koskettelua ja nuolemista ärsytyksen välttämiseksi. Toinen vinkki: jos olet muusikko, ihottuma voi johtua soittimestasi – esimerkiksi trumpetista tai klarinetista.

av_eczema-psoriasis_maquillage-medical_1x1_619_619

 

Käytä ihoystävällistä meikkiä

Ennen uuden meikkivoiteen käyttöä testaa sitä pienellä ihoalueella. Tämä estää ihottuman puhkeamisen. Käytä hajusteetonta lääketieteellistä meikkiä tai puhdistusainetta. Poista ylimääräinen tuote kertakäyttöisellä liinalla. Suihkuta sitten Avène Terveyslähdevettä ja hiero ihoa jäljellä olevien epäpuhtauksien poistamiseksi. Kuivaa lopuksi taputtelemalla varovasti pehmeällä pyyhkeellä. Vaihda tuotteet uusiin 3 kuukauden välein.

Vinkit ihottuman hoitoon ja kutinan ehkäisyyn aikuisille

Kylmyys auttaa vähentämään kutinaa ja ihon punoitusta. Voit siis halutessasi laittaa kosteusvoiteen jääkaappiin koko päiväksi, jotta se rauhoittaa ihoasi illalla.

Stéphanie MerhandRanskan ekseemayhdistyksen Association Française de l'Eczéma perustaja, Associationeczema.fr
Samasta tuotesarjasta

Ratkaisumme atooppiseen ihottumaan.

Atooppisen ihottuman hoitoon suunnitellut Eau Thermale Avène -tuotteet

Avène Terveyslähdevesisuihke

Avène Terveyslähdevesisuihke

Rauhoittava - Auttaa ihon suojakerrosta - Rauhoittaa

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

Ravitseva - Rauhoittava - Kosteuttaa - Ravitsee - Rauhoittaa

Palaa alkuun