Sisältö

Atooppinen ihottuma – Kosketusihottuma

Kosketusihottuma on allerginen reaktio, joka ilmenee paikallisena ihon ärsyyntymisenä. Tämä tulehdussairaus puhkeaa, kun iho joutuu kosketuksiin allergiaa aiheuttavan aineen kanssa – tätä allergeenia tulisi välttää mahdollisimman paljon. On olemassa ratkaisuja, jotka suojaavat ihoa yliherkkyydeltä ja tulehdukselta.

av_eczema-psoriasis_eczema-de-contact_mains_1x1_v1

Kosketusihottuma: mitkä sen oireet ovat? 

Kosketusihottuman oireet vaihtelevat potilaskohtaisesti. Kaikissa tapauksissa ensimmäinen merkki on kuitenkin eryteema eli punoitus, jota joskus seuraa turvotus. Tämän jälkeen muodostuu pieniä rakkuloita ja nesteen tihkumista, joka johtuu rakkuloiden rikkoutumisesta. Silmäluomissa, kasvoilla ja sukuelinten alueella iho turpoaa ja muuttuu punaiseksi. Kosketusihottuma esiintyy erityisen voimakkaana käsissä ja jaloissa säännöllisen hankauksen vuoksi. Ihottumasta ei jää arpia, ellei kosketus allergian aiheuttajan kanssa jatku. Tällöin ihottuma kroonistuu: iho paksuuntuu ja halkeilee. 

 

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

”Jos kasvoilla tai käsissä on toistuvia ja kutiavia laikkuja, kyseessä voi olla kosketusihottuma ja sinun on otettava yhteyttä ihotautilääkäriin.”

 

Tämä ihon yliherkistyminen johtuu ympäristön allergisoivista aineista:

  • Allergeeniset aineet: metalliyhdisteet (nikkeli), vaatteiden kemialliset yhdisteet (väriaineet, nahka jne.), säilöntäaineet (kosmetiikassa, maaleissa, pesuaineissa), antibiootti- ja antihistamiinivoiteet, perunbalsami, liimasidokset, kasvit, lateksi jne.
  • Valolle herkistävät aineet, jotka laukaisevat kosketusihottuman auringolle altistumisen yhteydessä: lääkkeet (antibiootit, diureetit, anksiolyytit), tietyt hiusten, kynsien ja ihon sieni-infektioita vastaan käytettävät lääkkeet, hajusteet ja öljyt, aurinkovoiteet ja hygieniatuotteet.
av_eczema-psoriasis_allergenes_1x1_v1

Kaksiosainen reaktio

Kosketusihottuman ihoreaktiossa on kaksi vaihetta:

Herkistymisvaihe. 

Tämä vaihe voi kestää muutamasta päivästä muutamaan vuoteen. Allergiaa aiheuttava aine tunkeutuu ihoon, joka herkistyy aineelle. Tämän seurauksena immuunijärjestelmä aktivoituu: oireita ei näy, mutta solusi ovat altistuneet allergeenille.

Oireiluvaihe.

Iho kohtaa allergisoivan aineen toisen kerran. Immuunijärjestelmä aktivoituu ja oireet ilmestyvät. Allergia alkaa kosketuskohdasta ja leviää. Kosketusihottuma ilmenee 24-48 tunnin kuluessa altistumisesta.

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Nilkka, kasvot... miten löytää syyllinen? 

Kosketusihottumaa voi esiintyä kehon eri osissa allergeenille altistumista seuraavien päivien aikana.
Ranteen, korvalehden tai vatsan kosketusihottuma on tyypillinen reaktio nikkelille (joka on kielletty Euroopassa, mutta jota silti on koruissa, kelloissa ja napeissa). Käsien allergia johtuu usein hygienia- tai kosmetiikkatuotteiden säilöntäaineista. Keholla allergiaa voivat aiheuttaa pesunesteet. Kengissä olevat komponentit (formaldehydi, liima, kumi, lateksi jne.) aiheuttavat puolestaan usein reaktion jalkoihin. Kasvojen oireiden aiheuttajaa voit etsiä voiteiden ja meikkien hajusteista ja säilöntäaineista. Genitaalialueen kosketusihottuma johtuu usein kondomeista (lateksista) tai karvanpoistovoiteista.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_5_post_3282770146790_hd

 

Parhaat käytännöt kosketusihottuman oireiden lievittämiseen

Parhaiten kosketusihottumaa voi välttää pysymällä erossa allergisoivasta aineesta. 

Jos haluat rauhoittaa ihoasi ja suojella sitä kuivumiselta, käytä erittäin täyteläisiä, saippua-aineettomia tuotteita. Levittämällä pehmentävää kosteusvoidetta useita kertoja päivässä huolehdit kosteutuksesta ja autat ihoa muodostamaan läpäisyesteen uudelleen.

Palaa alkuun