Sisältö

Psoriaasin alueet

Psoriaasia on monenlaista, ja se voi oireilla eri puolilla kehoa. Tutustutaan eri alueisiin päästä varpaisiin.

Päänahan psoriaasi

Päänahan psoriaasi

Päänahka on yleinen psoriaasin esiintymisalue, sillä 50–80 prosentilla psoriaasia sairastavista hiuspohja oireilee jossakin vaiheessa. Se on kuitenkin myös erityisen hankala alue hoitaa.

Sillä on täysin omat erityispiirteensä.

”Hankalako”? Ei hätää. On olemassa tehokkaita hoitoja, jotka hillitsevät tulehdusta ja vähentävät kutinaa nopeasti.

Päänahan psoriaasi
Kasvojen psoriaasi

Kasvojen psoriaasi

Kasvojen psoriaasi oireilee kehon näkyvimmässä osassa, joten sen kanssa voi olla hyvin vaikea elää. Tämä sairaus ei ole kovin yleinen, ja sitä esiintyy useammin lapsilla (silmäluomilla ja huulilla) kuin aikuisilla (otsassa, kulmakarvoissa ja nenällä), mutta sillä on sosiaalisia ja esteettisiä vaikutuksia potilaiden elämässä. Ei kuitenkaan ole syytä huoleen. Tehokkaita ratkaisuja on tarjolla. Hellävarainen kasvojen puhdistus, kosteutus, meikki... Me kerromme ohjeet.

Kasvojen psoriaasi

Käsien ja jalkojen psoriaasi

Palmoplantaarinen eli käsien ja jalkojen psoriaasi paikantuu kämmeniin ja/tai jalkapohjiin, mikä voi vaikuttaa vähemmän rajoittavalta jokapäiväisessä elämässä. Se kuitenkin kätkee todellisen luonteensa. Näillä alueilla sijaitsevat ihottumaläiskät ovat kuivia, tulehtuneita ja aiheuttavat halkeamia. Se vaikeuttaa käsien käyttämistä tai kävelyä. Tähänkin tautimuotoon on olemassa tehokkaita hoitovaihtoehtoja. Voit voittaa oireet kärsivällisyydellä (koska iho on näillä alueilla paksumpi), hygienialla ja asianmukaisilla hoidoilla. 

Käsien ja jalkojen psoriaasi

KYNSIPSORIAASI

Kun kuulet, että psoriaasi voi esiintyä missä tahansa kehon alueella, yksi saattaa yllättää: kynnet. Kuitenkin noin 80–90 prosentille potilaista kehittyy elämänsä aikana kynsisairaus, joka ei liity mitenkään käsipsoriaasiin. Siihen tarvitaan erityistä hoitoa.

Hankaukselle altistuvat alueet

Psoriaasia esiintyy erityisesti alueilla, joihin kohdistuu hankausta (kyynärpäät, polvet, alaselkä jne.). Valitset oikeat vaatteet ja anna hoidon vaikuttaa, niin laikkusi ovat pian vain kaukainen muisto.

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Varo Köbnerin ilmiötä

 
Kuten tiedätkin, psoriaasista kärsivälle iholle ei kannata aiheuttaa traumaa. Tähän on yllättävä syy, joka tunnetaan nimellä Köbnerin ilmiö. Se tarkoittaa uusien ihottumaläiskien ilmaantumista ja kehittymistä terveelle iholle, jolle on juuri aiheutunut jonkin vaurio, kuten hankaus, raapiminen, tiukat vaatteet, auringonpolttama... Siksi meillä on yksi neuvo: hemmottele ihoasi.
Psoriaasi: myös intiimialueilla

Psoriaasi: myös intiimialueilla

Yksityisetkään kehonosat eivät ole immuuneja psoriaasille. Ilmiö on tabu... mutta yleinen. Sairaus voi aiheuttaa kirvelyä, ja se voidaan helposti sekoittaa sieni-infektioon. Tässäkään tapauksessa ei ole syytä huoleen, sillä oireita on helppo hoitaa erityisesti asianmukaisen hoidon ja hellävaraisen hygienian avulla.

Intiimialueiden psoriaasi
Psoriaasi: useilla alueilla samanaikaisesti?

Psoriaasi: useilla alueilla samanaikaisesti?

Yksi kysymys on vielä jäljellä: voiko psoriaasia esiintyä samanaikaisesti eri alueilla? Se on mahdollista, koska psoriaasi esiintyy harvoin yksinään. Potilaalla voi siis hyvinkin olla samanaikaisesti monta eri psoriaasin muotoa, tai hänellä voi olla eri psoriaasin muotoja eri aikoina.

Psoriaasi

VASTAUKSIA KYSYMYKSIISI

Psoriaasi: Toden erottaminen tarusta: siksi olemme täällä.

Kodinhoitotuotteet voivat todellakin ärsyttää ihoa. Jos joudut tiskaamaan tai siivoamaan, käytä puuvillavuorisia suojakäsineitä (saatavana apteekeista), jotta vältät hankauksen ja hikoilun.

Karvojen vahaaminen voi todellakin lisätä laikkuja. Ärsytys voi johtaa Köbnerin ilmiöön. Lisäksi kuumat ja kylmät vahat aiheuttavat ihossa lämpötilan muutoksia. Karvojen kiskominen vasta onkin voimakasta ärsytystä. Sen vuoksi karvat kannattaa poistaa hellävaraisesti.

Tähän ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta. Jotkut potilaat kuvaavat sukuelinten psoriaasin pahenevan kondomin käytön myötä, toiset taas kokevat kondomien helpottavan yhdyntää hankauksen vähenemisen myötä.

av_xeracalm_balm_1_post_3282770114171_ld -2-

Psoriaasiratkaisumme: Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet, jotka on suunniteltu auttamaan sinua nauttimaan jälleen ihostasi

Rakastan sitä! Minulla ei ole enää punoitusta, kutinaa tai allergioita. Ihoni on pehmeä. Tutustu kutinaa ehkäiseviin tuotteisiimme
Palaa alkuun