Sisältö

Miten psoriaasia hoidetaan

Psoriaasi eli psoriasis on krooninen, arvaamaton ja hankala sairaus. Kutinaa ja ihon kuivuutta voidaan kuitenkin lievittää, jotta oireiden uusiutumisriski voidaan estää. Lyhyesti sanottuna oireiden puhkeamista voidaan hallita ja harventaa. Katsotaan tarkemmin ratkaisuja, jotka voivat muuttaa elämäsi!

av_votre-peau_cicatrisation_ameliorer-aspect_1x1 472x472

 

Juuri SINUN psoriaasiisi mukautettu hoito

Jokainen potilas saa omanlaistaan hoitoa, jota mukautetaan useiden kriteerien perusteella: kuinka vakava tauti on, millä alueella sitä esiintyy, millaiset ovat potilaan elämäntavat ja millainen vaikutus taudilla on päivittäiseen elämään. Tietyt vasta-aiheet ja sukuhistoria voivat myös vaikuttaa hoitostrategian valintaan. Luottamuksellinen suhde lääkäriin on siksi välttämätön. Hoidon yksilöinti on välttämätöntä, jotta psoriaasia voidaan lievittää mahdollisimman paljon ja elämänlaatusi paranee.

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

”Hoitona käytetään paikallishoitoja lievissä ja lievästi invalidisoivissa muodoissa. Tähän hoitoon voidaan yhdistää [lääkkeet], joita määrätään keskivaikeisiin ja vaikeisiin muotoihin.”

 www.dermato-info.fr, Ranskan ihotautilääkärien yhdistys Société Française de Dermatologie

 

Täydentävät ratkaisut psoriaasin hoidossa

Ensimmäisenä vaiheena psoriaasin hoidossa on useiden laukaisevien tekijöiden välttäminen: tapauskohtaisesti näitä voivat olla aurinko, stressi jne. Sitten ihotautilääkärisi vaihtelee ihottumavaiheiden ja kevyempien ylläpitovaiheiden hoitoja. Oireiden puhjetessa lääkäri määrää paikallishoitoja: paikalliskortikosteroideja ja/tai D3-vitamiinianalogeja. Jos sairaus on resistentti viimeksi mainituille, käytetään yleislääkkeitä (retinoidit, metotreksaatti, siklosporiini, apremilasti). Valohoidolla voidaan vaalentaa ihottuma-alueita. Hoitokertoja on kolmesti viikossa kahden kuukauden ajan. Soveltuva meikki, kylpylähoidot, säännöllinen lääkärin seuranta, psykologinen hoito ja rentoutuminen myös helpottavat elämää sairauden kanssa.

Ihottuman ja psoriaasin hydroterapia

av_instit-doctor-skin-patient-hdrvb-square 472*472

Mihin kosteuttavia tuotteita tarvitaan?

Kosteuttavat voiteet pehmittävät ja hemmottelevat ihoa.

Kosteuttavat voiteet vähentävät ihon kuivuutta (kseroosi), lievittävät tulehdusta ja rauhoittavat kutinaa (pruritus). Ne ovat erittäin hyödyllisiä potilaille, jotka saavat ihoa kuivattavaa hoitoa (suun kautta otettavat retinoidit ja PUVA-hoito).

Näitä kosteuttavia tuotteita käytetään ihottuman puhjettua paikallishoitoihin yhdistettynä. Pehmentäviä tuotteita tulisi käyttää päivittäin, jotta ne ovat mahdollisimman tehokkaita psoriaasin hoidossa! 

Kosteutusohjeet

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Hoida lapsesi psoriaasia oikein 

Lapsetkin voivat sairastua psoriaasiin, vaikka se on harvinaista. On tärkeää ehkäistä lapsen ihon kuivumista kosteuttamalla sitä hellävaraisesti ja säännöllisesti. Valitse saippua-aineettomia puhdistusgeelejä ja pH-neutraaleja tuotteita. Ne suojelevat ihon hydrolipidikalvoa ja estävät orvaskeden liian kosteuden. Toinen neuvo on varmistaa, että lapsesi suihku- tai kylpyvesi on haaleaa. Kuuma vesi kuivattaa ihoa ja aktivoi tulehdusta, mikä pahentaa psoriaasia. Lapsille suositellaan myös psykologista tukea, jotta voidaan rajoittaa sairauden vaikutus heidän hyvinvointiinsa.

Lasten psoriaasi

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_7_post_3282770146790_ld_1-1 472x472

Kylmyys, aurinko... neuvoja ihon hyvinvointiin!

Suojaa ihoa rasittavilta vaikutuksilta:

  • Ole suihkussa enintään 5–10 minuuttia. Liian kova vesi kuivattaa ihoa, joten käytä hellävaraisia, saippua-aineettomia hygieniatuotteita.
  • Levitä pehmentävää voidetta suihkun jälkeen. Valitse herkälle iholle kehitettyjä, hajusteettomia kosteutustuotteita.
  •  Auringosta voi olla hyötyä, mutta se voi olla myös haitaksi. Myös aurinkovoiteen käyttö suojaa ihoa, etenkin jos psoriaasia on kasvoissa. 

Vinkit hoitoon ja kutinan ehkäisyyn

Aurinko ja psoriaasi

Palaa alkuun