Sisältö

Lasten psoriaasi ja ihottuma: vinkit hoitoon ja kutinan ehkäisyyn

Miksi ihottuma ja psoriaasi kutiavat?

Puhumme seuraavaksi pääasiassa ihottumasta. Lapsilla psoriaasilaikkuja ei yleensä kutita tai kutina on hyvin vähäistä. Miksi ihottuma kutisee? Jos kärsit ihottumasta, olet saattanut tietämättäsi siirtää atooppisen ihosairauden myös lapsellesi. Lapsesi ihon läpäisyeste ei siis toimi niin hyvin kuin sen pitäisi. Ihosta tulee kuivempi ja alttiimpi infektioille ja allergeeneille. Tuloksena on laikkuja, punaisia alueita ja kutinaa. Tällä on suuri vaikutus lapsesi elämänlaatuun, kuin myös sinunkin, sillä lapsellasi voi olla nukahtamisvaikeuksia, huono mieliala ja paljon muuta.

Kutina (pruritus) ja sen raapiminen lisää leesioiden määrää ja toissijaisen infektion riskiä. Kutina edesauttaa tulehdusta, joka laukaisee tarpeen raapia ja johtaa lopulta noidankehään.

AV_ATSW_Spray_Soothing baby-s irritations_social_post_3282779003124_LD-jpg

Miten vähentää kutinaa

Pienen lapsen ihon rauhoittaminen on tärkeää. Muutama yksinkertainen mutta hyödyllinen toimenpide voi auttaa. Älä ensinnäkään kiellä lasta raapimasta. Tällaisilla neuvoilla on usein päinvastainen vaikutus lapsiin. 

Kylmä vähentää kutinaa. Pidä terveyslähdevesisuihketta käsiesi ulottuvilla ja viilennä ihoa tuulettimella.Painele ihoa jääkaapissa säilytetyillä sileillä kivillä. 

Kun iho kutisee, neuvo lasta raapimaan jotain muuta, esimerkiksi peittoa. Jos tarve on todella voimakas, lapsesi voi hieroa tai painella ihoa hellästi kämmenellään. Vaihtoehtoisesti voit kokeilla hierontarullaa. 

Voit myös yrittää kääntää lapsesi huomion muualle. Leikkikää, laulakaa, tanssikaa yhdessä – ihan mitä vain!

Vältä raapimista: mitä hyötyä pehmentävistä kosteusvoiteista on?

Pehmentävän hoitotuotteen käyttö auttaa palauttamaan lapsen ihon läpäisyesteen toiminnan ja ehkäisemään kutinaa. Sen lisäksi, että pehmittävät kosteusvoiteet ovat tehokkaita, niiden levittämisestä voi tulla erinomainen yhdessäolon hetki.

Pehmentävien tuotteiden oikea aika

Ihannetapauksessa tuotetta tulisi käyttää illalla pesun jälkeen. Vaikka iho-oireet katoaisivat, jatka tuotteen käyttöä, kunnes kutina lakkaa, jotta ihottuma ei puhkeaisi niin usein.

Käytä pehmentäviä kosteusvoiteita koko keholle

Hiero pehmentävää tuotetta kaikkialle kehoon päästä varpaisiin vältellen laikkuja. Entä kasvot? Levitä pehmentävää tuotetta pienin vedoin unohtamatta korvien taustaa. Käytä sormenpäitä levittääksesi tuotetta silmäluomille, suun ympärille ja suunpieliin. 

Jotta pehmentävien tuotteiden levittämisestä tulisi hauskempaa, lue samalla jotakin lastenlorua.

 

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Entä jos lapsi ei pysty seisomaan paikallaan?

Pienemmät lapset eivät aina malta pysyä paikoillaan kosteuttamisrutiinin aikana. Eau Thermale Avène on tukenasi. Pikédoon ja kumppanien 21 raapimista estävää tarinaa voivat olla avuksi kosteuttamisrutiinissa. Tarinat ovat hyvä keino pitää lapsesi rauhallisena pehmentävien tuotteiden levityksen aikana. Nämä tarinat auttavat myös sinua ymmärtämään lasten iho-ongelmia paremmin ja omaksumaan oikeanlaisia tapoja... melkeinpä ajattelematta sitä.

Oikeat keinot kutinan ehkäisemiseksi

Sinun tulisi käyttää kaikki olemassa olevat mahdollisuudet parantaaksesi ihonhoitorituaalejanne. Ennaltaehkäisy on paras tapa torjua kutinaa. 

Mitä kannattaa... ja mitä ei kannata tehdä. Kylvetä lastasi päivittäin lämpimässä vedessä enintään 15 minuutin ajan. Käytä vain mietoja, saippua-aineettomia puhdistusaineita. Taputtele kuivaksi hankaamatta. Yritä pukea lapsesi puuvillavaatteisiin. Vältä altistamasta lapsia allergisoiville aineille (eläinten karvat, pöly jne.).

Kynnet on hyvä leikata säännöllisesti, jotta vältytään raapimisen aiheuttamilta leesioilta, ja lapsia pitää opettaa olemaan koskematta ihottumalaikkuihin jo pienestä pitäen.

Palaa alkuun