Sisältö

Käsien ja jalkojen ihottuma

Kutittaako käsiäsi pesun jälkeen? Sattuuko niihin joidenkin kotitaloustuotteiden käytön jälkeen? Vaivaavatko myös jalkasi varsinkin, kun hikoilet? On mahdollista, että kätesi ja jalkasi kärsivät ekseemasta eli ihottumasta. Tämä ihosairaus voi olla kivulias ja haitata jokapäiväistä elämää ja työntekoa. Lue tästä vinkkimme sen lievitykseen.

av_eczema-psoriasis_mains_plaques-rouges_1x1 472x472

Mistä käsien ja jalkojen ihottuman tunnistaa?

Erittäin kuiva ja paksuuntunut kämmenselän iho, pieniä vesikellomaisia rakkuloita varpaiden välissä, sormenpäistä kuoriutuva iho.... Nämä ovat yleisimpiä käsien ja jalkojen ihottuman oireita, joita voi puhjeta kaikkiin raajoihin tai joihinkin niistä. Tässä kroonisessa ihosairaudessa vaihtelevat ihottumavaiheet (rakkulat, kutiavat punaiset laikut, halkeamat jne.) ja oireettomat vaiheet, jolloin iho pysyy kuivana. Sairautta pahentaa yleensä kylmä tai erittäin kuuma sää tai kosketus tiettyihin ärsyttäviin aineisiin. Käsien ja jalkojen ihottumalla voi olla useita syitä, joita ei aina ole helppo tunnistaa.

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

”Siivotessa kannattaa muistaa käyttää käsineitä, sillä ne suojaavat ihoa ärsyttäviltä tuotteilta.”
Tatiana

 

Mikä aiheuttaa käsien ja jalkojen ihottumaa?

Käsien ja jalkojen ihottuma voi johtua monesta syystä.

 

Kosketusihottuma

Tämä on allerginen reaktio tietylle allergeenille. Käsissä oireet puhkeavat tiettyjen kotitaloustuotteiden, kosmetiikan jne. vuoksi. Tietyillä työpaikoilla altistutaan erityisen paljon näille allergeeneille. Jaloissa ihottuman aiheuttaa usein sukkien tai kenkien materiaali.

Kosketusihottuma

Atooppinen ihottuma

Tässä tapauksessa kyse ei ole erityisestä allergiasta vaan geneettisestä alttiudesta, jonka vuoksi kaikki allergeenit läpäisevät ihon herkemmin. Arjen rasitukset vaikuttavat käsien ihoon. Jaloissa ekseema paikantuu enemmän nilkkaan ja jalkaterän päälle kuin jalkapohjaan. 

Atooppinen ihottuma (syyt – määritelmä – kaavio jne.)

Dyshidroosi, toinen käsien ja jalkojen ihottuman aiheuttaja

Jos kutinaa aiheuttavat pienet, hyvin kivuliaat rakkulat, joissa on läpinäkyvää nestettä ja jotka ilmestyvät erityisesti keväällä tai kesällä, käsien ja jalkojen ekseema johtuu luultavasti dyshidroosista, jota kutsutaan myös bulloosiksi ekseemaksi. Sen alkuperää ei tunneta hyvin, mutta se kehittyy useimmiten atooppiselle iholle. Tämän tyyppisen ihottuman laukaisevat tai sitä edistävät useat tekijät: allergiat tietyille metalleille (nikkeli, koboltti), kuumuus, voimakas hikoilu, jalkasieni jne. Sitä esiintyy sormissa ja varpaissa, kämmenessä ja jalkapohjassa.

av_eczema-psoriasis_main_dyshidrose_1x1 472x472

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

On tärkeä tunnistaa, mikä laukaisee käsien ja jalkojen ihottuman.

Ensimmäiseksi on selvitettävä, reagoivatko kädet tai jalat johonkin tiettyyn allergeeniin (allergialääkäri voi auttaa tässä). Jos näin on, sinun on vältettävä mahdollisimman pitkälle kosketusta kyseisen allergeenin kanssa – esimerkiksi suojaamalla kätesi tiskatessasi tai suosimalla puuvillasukkia synteettisestä materiaalista valmistettujen sijaan.

On kuitenkin mahdollista, että mitään tiettyä syytä ei saada selville. Hyvä uutinen on se, että käsien ja jalkojen ihottuman hoito perustuu syystä riippumatta samaan periaatteeseen: kortisonivoiteiden käyttöön ihottumavaiheessa ja päivittäiseen kosteutukseen oireettomina aikoina, jotta oireet saadaan pysymään poissa mahdollisimman pitkään.

Atooppinen ihottuma / hoito

av_xeracalm_soothing-concentrate_1_post_3282770114201_hd 472x472

Parhaat käytännöt käsien ja jalkojen ihottuman lievittämiseen

Pehmentävät voiteet sopivat erinomaisesti ihottumasta kärsivien käsien ja jalkojen kosteuttamiseen ja rauhoittamiseen, sillä ne palauttavat ihon läpäisyesteen ja suojaavat ihoa allergeeneilta. Hiero voiteet ihoon kevyesti, tarvittaessa useita kertoja päivässä. Puuvillakäsineet ja -sukat voivat tehostaa voiteen kosteuttavaa vaikutusta. Jotkin voiteet on myös erityisesti suunniteltu käsien ihon eristämiseen ärsyttävistä aineista ja muodostamaan läpinäkyvän, suojakäsineen kaltaisen suojan.

Vinkit hoitoon ja kutinan ehkäisyyn

Palaa alkuun