Sisältö

Aurinko ja psoriaasi

Aurinko tekee hyvää mielialalle. Se sopii myös useimmille psoriaasia poteville, mikäli varotoimenpiteitä noudatetaan. Näiden vinkkien avulla saat auringosta kaiken irti.

AV_ Sun Care_Tinted Fluid 50-_Social_3282770112689_HD 472x472

Psoriaasi: kun aurinko vähentää oireita

Psoriaasi eli psoriasis on krooninen ihosairaus. Sen yleisimmässä ilmenemismuodossa iholle muodostuu paksuja läiskiä, jotka ovat punaisia ja hilseileviä kuolleen ihon kertymisen vuoksi. 

Hyvä uutinen on se, että suurimmalla osalla psoriaasia sairastavista iho-oireet paranevat auringonvalon vaikutuksesta. UV-säteet vähentävät ihon tulehdusta ja pienentävät laikkuja. Auringolle altistumisen on kuitenkin oltava asteittaista ja maltillista. Noudata tavanomaisia suojatoimenpiteitä: käytä aurinkovoidetta ja hattua, älä ole auringossa kuumimpina tunteina jne.

 Psoriaasin syyt

Psoriaasi: kun aurinko pahentaa oireita

Vaikka auringosta on hyötyä useimmille psoriaasipotilaille, se voi olla myös haitallista. Jos esimerkiksi altistut liikaa auringolle, auringonpolttama voi saada psoriaasin taas oireilemaan ja synnyttää uusia leesioita aiemmin terveille alueille. Tätä kutsutaan Köbnerin ilmiöksi.

Vältä myös tiettyjä lääkkeitä, jotka herkistävät ihon auringolle (ihoreaktio auringolle altistumisen jälkeen). Tunnistat ne pakkauksen merkistä: aurinko punaisessa kolmiossa. 
Lopuksi, kuten kaikkien muidenkin kohdalla, liiallinen altistuminen auringolle lisää ihosyövän riskiä. Ole siis varovainen ja altistu auringolle maltillisesti.

Psoriaasi

av_eczema-psoriasis_plaques-rouges_1x1 472x472

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

”Huomaa, että psoriaasi ei aina reagoi samalla tavalla kaikilla. Olen kotoisin Etelä-Ranskasta, jossa auringolle altistumisen riski on melko suuri. Muistan olkapäässäni läiskän, joka oli aina alttiina auringolle eikä koskaan hävinnyt. Sitten taas toiset harvemmin auringolle altistuvat läiskät paranivat huomattavasti, kun makoilin rannalla!”

Nathalie, hydroterapiapotilas ja Ranskan psoriaasipotilaiden yhdistyksen vapaaehtoistyöntekijä

https://francepsoriasis.org

Aurinkoa sisätiloissa

Psoriaasin hoitoon käytetään myös ”keinotekoista” aurinkoa. Kaikki säteet eivät silti ole yhtä hyviä.

Valohoito

Ihotautilääkärin suorittamassa hoidossa psoriaasia sairastava henkilö altistetaan ultraviolettisäteilylle, jotta mittavat ihovauriot pienenisivät. Tämä hoito on yleensä tehokasta, mutta sitä voi antaa vain lyhyen aikaa, jotta iho ei altistuisi liikaa syöpäriskille.

Entä solariumit?

UV-säteilyä saa käyttää psoriaasin hoitoon vain lääkärin valvonnassa. Toisin sanoen: unohda kauneussalonkien tai solariumien UV-säteet.

 

Psoriaasin hoidot

YSTÄVÄLLINEN (JA ASIANTUNTEVA) NEUVO

Kosteutettu iho on vähemmän altis psoriaasille. Muista voide myös auringon jälkeen!

Käytit aurinkovoidetta ennen auringossa oleskelua. Se on hyvä asia. Muista pehmentävä kosteusvoide myös auringolle altistumisen jälkeen. Se kosteuttaa ihon ylempiä kerroksia ja muodostaa rasvakalvon, joka estää ihoa kuivumasta. Ihostasi tulee vähemmän kuiva ja herkkä. Käytä voidetta aurinkoaltistuksen jälkeen, myös ympäri vuoden: siten ihosi kestää paremmin ulkoisia rasituksia ja vastustaa paremmin kutinaa, joka vain pahentaisi psoriaasia.

av_xeracalm_lipid-replenishing-cleansing-oil_7_post_3282770146790_ld_1-1 472x472

Parhaat käytännöt psoriaasin lievitykseen

Ensimmäiseksi auringolle altistumisen jälkeen on pestävä pois kaikki aurinkovoiteen jäämät. Käy mieluummin nopeassa lämpimässä suihkussa pitkän kuuman kylvyn sijaan, sillä kylpeminen voi kuivattaa ihoa. Suojele ihon suojakalvoa valitsemalla saippua-aineeton geeli, pesupala tai ihoöljy. Kuivaa iho hellävaraisesti taputtelemalla ja levitä pehmentävää kosteusvoidetta. Aloita pehmentämällä voidetta käsien välissä ja levitä sitten voidepisaroita kaikkialle vartalolle. Hiero lopuksi voide ihoon laajoilla, hellävaraisilla liikkeillä.

Palaa alkuun