Aurinkofilttereiden vaikutus mereen
Valtameret kattavat kaksi kolmasosaa planeetastamme. Niissä on runsaasti elämää ja ne säätelevät ilmaston tasapainoa olemassaolollaan. Monien populaatioiden ja lajien eloonjääminen riippuu meristä: meriekosysteemi koostuu useista mikroekosysteemeistä, jotka ovat välttämättömiä hengittämämme ilmakehän happi- ja hiilidioksidipitoisuuden säätelylle.
Tätä herkkää ekosysteemiä uhkaavat nykyään useat tekijät, jotka ovat vastuussa satojen lajien sukupuuttoon kuolemisesta ja luonnonvarojen ehtymisestä: ilmaston lämpeneminen, merenpinnan nousu, luonnonvarojen liikakäyttö jne., mutta sitä uhkaa myös aurinkovoiteiden ja niiden filttereiden aiheuttama saastuminen, jotka ovat omalta osaltaan vaaraksi merille. Nämä tekijät ovat syynä satojen lajien sukupuuttoon kuolemiseen ja luonnonvarojen huomattavaan ehtymiseen. Meidän on toimittava yhdessä, jos haluamme pelastaa meremme.
50 % merilajeista elää koralliriuttojen suojassa. 500 miljoonaa ihmistä on riippuvaisia koralliriuttojen ekosysteemistä.
Korallit ovat keskeinen osa meriekosysteemiä. Ne ovat ravinnonlähde ja elinympäristö monille kasveille, bakteereille ja kaloille, ne suojaavat maaperää ja rannikoita valumalta ja/tai eroosiolta ja lieventävät hurrikaanien ja tsunamien vaikutuksia. Korallit ovatkin elintärkeä osa meriekosysteemien säilymiselle. Niitä esiintyy kaikissa maailman merissä ja syvyyksissä, ja ne voivat elää tuhansia vuosia. Nykyään ¾ koralliriutoista on kuitenkin ihmisen uhkaamia, ja 30 % niistä on jo menetetty peruuttamattomasti viimeisten 30 vuoden aikana erityisesti aurinkotuotteiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi.
Aurinkovoiteissa olevat kemialliset aineet aiheuttavat levien ja siten myös korallien asteittaista tuhoutumista. Miten ne aiheuttavat vahinkoa? Jotkin näistä molekyyleistä tuhoavat zooksantelleja, jotka ovat korallien kanssa symbioosissa eläviä mikroleviä. Kun zooksantellit joutuvat kosketuksiin haitallisten molekyylien kanssa, ne kuolevat ja vievät samalla mukanaan ympäröivät korallit, jotka ensin muuttuvat valkoisiksi ja kuolevat sitten kokonaan vain 48 tunnissa. Myös oktokryyleeni on syyllinen vahinkoihin: Banyuls-sur-Merin meriobservatorion tutkijaryhmä toi korallitutkimuksessaan (julkaistu vuonna 2018 Analytical Chemistry -lehdessä) esiin sen myrkyllisyyden.Tämä johti siihen, että kyseistä molekyyliä sisältävät myrkylliset aurinkovoiteet kiellettiin Palaun saarilla vuoden 2020 alussa.
*lähde : Green Cross
**lähde: italialaisen Marchen ammattikorkeakoulun luonnontieteellisen tiedekunnan tekemä tutkimus
Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet on suunniteltu suojelemaan ihoa valtameriä kunnioittaen.