Sisältö

Aurinkofilttereiden vaikutus mereen

Valtameret uhattuna

Valtameret kattavat kaksi kolmasosaa planeetastamme. Niissä on runsaasti elämää ja ne säätelevät ilmaston tasapainoa olemassaolollaan. Monien populaatioiden ja lajien eloonjääminen riippuu meristä: meriekosysteemi koostuu useista mikroekosysteemeistä, jotka ovat välttämättömiä hengittämämme ilmakehän happi- ja hiilidioksidipitoisuuden säätelylle.

  • Korallit ovat meriympäristön reservi. Ne ovat tärkeä ekosysteemi monien merieläinlajien lisääntymiselle ja säilymiselle.
  • Kasviplankton: planeetan ”vihreät keuhkot”. Kasviplankton on tärkein hapentuottaja (2/3 hengittämästämme hapesta). Se toimii ilmakehän hiilidioksidin luonnollisena pumppuna ja sitoo suuren osan ihmisen toimintaan liittyvistä päästöistä vähentäen niiden vaikutusta ilmastoon.
  • Eläinplankton on ravintoketjun sydän. Eläinplankton on valtamerten orgaanisen aineksen ensisijainen kuluttaja, ja sillä on olennainen tehtävä merten ravintoketjussa.

Tätä herkkää ekosysteemiä uhkaavat nykyään useat tekijät, jotka ovat vastuussa satojen lajien sukupuuttoon kuolemisesta ja luonnonvarojen ehtymisestä: ilmaston lämpeneminen, merenpinnan nousu, luonnonvarojen liikakäyttö jne., mutta sitä uhkaa myös aurinkovoiteiden ja niiden filttereiden aiheuttama saastuminen, jotka ovat omalta osaltaan vaaraksi merille. Nämä tekijät ovat syynä satojen lajien sukupuuttoon kuolemiseen ja luonnonvarojen huomattavaan ehtymiseen. Meidän on toimittava yhdessä, jos haluamme pelastaa meremme.

50 % merilajeista elää koralliriuttojen suojassa. 500 miljoonaa ihmistä on riippuvaisia koralliriuttojen ekosysteemistä.

Korallit ovat vaarassa

Korallit ovat keskeinen osa meriekosysteemiä. Ne ovat ravinnonlähde ja elinympäristö monille kasveille, bakteereille ja kaloille, ne suojaavat maaperää ja rannikoita valumalta ja/tai eroosiolta ja lieventävät hurrikaanien ja tsunamien vaikutuksia. Korallit ovatkin elintärkeä osa meriekosysteemien säilymiselle. Niitä esiintyy kaikissa maailman merissä ja syvyyksissä, ja ne voivat elää tuhansia vuosia. Nykyään ¾ koralliriutoista on kuitenkin ihmisen uhkaamia, ja 30 % niistä on jo menetetty peruuttamattomasti viimeisten 30 vuoden aikana erityisesti aurinkotuotteiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi. 

av_solaires_engagement_corail_1x1_v1

Aurinkovoiteiden vaikutus mereen

Aurinkovoiteiden myrkylliset ainesosat huuhtoutuvat mereen uinnin aikana tai leviävät tuulen mukana rannoilta aurinkosuihkeita käytettäessä, ja kerääntyvät hiekkaan ja laskeutuvat merenpohjaan.

Fotosynteesi vaarassa Olet ehkä huomannut tämän ilmiön lomamatkalla. Veden pinnalle muodostununeen ohuen öljy- tai rasvakalvon, joka häiritsee korallien ja levien lisäksi myös meren eläimistöä estämällä fotosynteesin, joka tuottaa merieläimille välttämätöntä happea. Lumipalloefektin lailla myös mikroleviä syövä plankton kärsii ilmiöstä jne. Lopulta lähes koko ravintoketju kärsii.

Myrkyllisiä ainesosia luonnolle ja merieläimistölle Petrokemiaperäiset aurinkovoiteet vaikuttavat haitallisesti meriekosysteemiin ja vahingoittavat sitä pysyvästi. Huonomaineisiin ainesosiin kuuluvat parabeenit, silikonit ja oksibentsonit, joiden epäillään häiritsevän hormonitoimintaa ja näin meren eliöiden lisääntymistä.

Tuhoavat vaikutukset leviin ja koralleihin

Aurinkovoiteissa olevat kemialliset aineet aiheuttavat levien ja siten myös korallien asteittaista tuhoutumista. Miten ne aiheuttavat vahinkoa? Jotkin näistä molekyyleistä tuhoavat zooksantelleja, jotka ovat korallien kanssa symbioosissa eläviä mikroleviä. Kun zooksantellit joutuvat kosketuksiin haitallisten molekyylien kanssa, ne kuolevat ja vievät samalla mukanaan ympäröivät korallit, jotka ensin muuttuvat valkoisiksi ja kuolevat sitten kokonaan vain 48 tunnissa.   Myös oktokryyleeni on syyllinen vahinkoihin: Banyuls-sur-Merin meriobservatorion tutkijaryhmä toi korallitutkimuksessaan (julkaistu vuonna 2018 Analytical Chemistry -lehdessä) esiin sen myrkyllisyyden.Tämä johti siihen, että kyseistä molekyyliä sisältävät myrkylliset aurinkovoiteet kiellettiin Palaun saarilla vuoden 2020 alussa.

 

av_solaires_effets-destructeurs_coraux_1x1 473x473
Hyvät käytännöt

Hyvät käytännöt

  • Joka vuosi valtameriin joutuu noin 25 000 tonnia aurinkovoidetta, mikä on yksi litra sekunnissa*
  • 20 minuutin uinnin aikana 25 % aurinkovoiteen ainesosista huuhtotuu meriveteen. 
  • UV-filttereiden uskotaan vaikuttavan suoraan noin 10 %:iin maailman koralleista**

*lähde : Green Cross
**lähde: italialaisen Marchen ammattikorkeakoulun luonnontieteellisen tiedekunnan tekemä tutkimus

Tutustu sitoumukseemme meriekosysteemien elvyttämisestä
Samasta tuotesarjasta

TULEVAISUUDEN TURVAAMINEN

Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet on suunniteltu suojelemaan ihoa valtameriä kunnioittaen.

Intense Protect 50+

Intense Protect 50+

Suojaa - Kosteuttaa

Spray SPF 50+ for Children

Spray SPF 50+ for Children

Suojaa

Palaa alkuun