Vaurioituneella iholla auringolle altistuminen laukaisee tulehdusreaktion, ja arvet voivat jättää ihoon pysyviä jälkiä. Miten suojata arvet auringolta: Miksi arpea ei pitäisi altistaa auringolle? Tietoa ihon ja arpien hoidosta.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_5x4 470x470

Miksi aurinko tekee arvista näkyvämpiä?

Ihoosi tallentuu elämän jäljet, kuten pienet vammat sekä suuret onnettomuudet. Arvet ovat harvoin mukavia, mutta ne kuuluvat elämään. Niiden paraneminen voi viedä aikaa. Orvaskesi on ohuempi ja herkempi arpialueella ja siksi erittäin herkkä UV-säteilylle koko ihon korjaantumisprosessin ajan.   Ihon altistuessa auringon säteilylle vaurioitunut iho pyrkii suojautumaan tuottamalla lisää melaniinia. Tämä saattaa johtaa pienten ruskeiden läiskien syntymiseen (ihotautilääkärit kutsuvat tätä arpien hyperpigmentaatioksi).

 

Erityyppiset arvet

Arven väri on hyvä merkki siitä, kuinka kauan arpi kestää ja missä vaiheessa sen paranemisprosessi on.

Vaaleanpunainen tai punainen arpi

Vaaleanpunainen tai punainen arpi on ”tuore” arpi, alle 6 kuukautta vanha. Koska iho ei ole vielä täysin korjaantunut, se ruskettuu helposti auringossa. Jos mahdollista, älä altista arpea lainkaan auringolle, vaan suojaa se vaatteella tai siteellä ja käytä tarvittaessa korkeaa suojakerrointa (vähintään 50).

Valkoinen arpi

Valkoinen arpi on kypsä arpi, jonka korjausprosessi on päättynyt. Vaikka pigmentaatioriskiä ei ole enää olemassa, arpi saattaa edelleen reagoida aurinkoon. Siksi on suositeltavaa jatkaa korkean suojakertoimen aurinkovoiteen käyttöä arpiin myös tässä vaiheessa.

Arpien suojaaminen auringolta

Arpien suojaaminen auringolta

  • Käytä suojakerrointa arpiin ympäri vuoden
  • Vältä auringolle altistumista kuumimpina tunteita kello 11–16 välisenä aikana
  • Käytä kesällä korkeaa suojakerrointa, kun aurinko on kuumimmillaan.
  • Käytä talvella kevyempää suojakerrointa, mutta vältä alle 15 suojakerrointa Käytä vuoristossa vähintään 30 suojakertoimen aurinkovoidetta, vaikka olisit mielestäsi ruskettunut tarpeeksi.

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA 

Entä jos on liian myöhäistä?

Entä jos vahinko on jo tapahtunut ja arpi on muuttunut ruskeaksi... Siinä tapauksessa on ajan annettava tehdä työnsä. Jotkin pigmenttijäljet voivat häipyä ajan myötä, mutta tämä kestää yleensä pikemminkin vuosia kuin kuukausia. Jos arven ulkonäkö kuitenkin vaivaa sinua, tarjolla on laajempia lääketieteellisiä ratkaisuja, kuten depigmentointituotteita sekä laser- tai leikkaushoitoja.

Palaa alkuun