Sisältö

Auringon hyödyt ja haitat iholle

Luonnollinen suoja auringonvalolta ja melaniinin tehtävä

Iho pystyy puolustautumaan ”itsestään” haitallisia UV-säteitä vastaan. Hiukset, sarveiskerros ja melaniini ovat ihon luonnollisia puolustuskeinoja. Melaniini on ihon luonnollinen pigmentti, jota tuottavat melanosyytit, ihon ruskettumiseen erikoistuneet solut, jotka vaihtelevat yksilöstä toiseen ihotyypin mukaan.  Melaniinipigmentti on kehon kehittynein auringonvalolta suojaava ominaisuus. Se imee yli 90 % sarveiskerroksen läpi kulkevista UV-säteistä.

Melaniini imee itseensä UV-säteitä estääkseen niitä tunkeutumasta ihon syvempiin, herkempiin kerroksiin. Kun melaniinia on paljon, keratinosyytit kasvavat ja sarveiskerros paksunee

Tämä pigmenttisuojaus vaihtelee yksilöstä toiseen, mutta mitä enemmän pigmenttiä iholla, sitä paremmin se kestää auringon haitallista vaikutusta. On tärkeää suojautua myös muilla tavoin.

 

av_solaires_mefaits_uv_peau_1x1

 

Pieninä määrinä auringosta on hyötyä: se on välttämätöntä D-vitamiinin muodostumiselle, jolla on keskeinen rooli luun kalkkeutumisessa.

Auringon UVB-säteet edistävät D-vitamiinin muodostumista, joka on tärkein tekijä luun kasvulle. Lääkärin valvonnassa UV-säteilyllä voidaan hoitaa useita sairauksia, kuten riisitautia, psoriaasia, ihottumia ja keltaisuutta. 

Auringolle altistuminen 10–15 minuutin ajan 2–3 kertaa viikossa riittää varmistamaan D-vitamiinitarpeen ja estämään riisitautia. Siitä on myös hyötyä osteoporoosin ehkäisyssä iäkkäillä.

Auringon hyödyt

 

Saan aurinkoallergian joka vuosi, heti kun menen ensimmäistä kertaa ulos aurinkoon. Se haalistuu viikon kuluttua, jos käytän aurinkovoidetta päivittäin.

Emilie38 vuotta

Aurinkoallergiaa on useita eri muotoja, ja hyvänlaatuinen auringonpolttama on yleisin niistä. Se ilmenee punoituksena, pieninä, hieman koholla olevina, punaisina näppylöinä tai papuloina sekä auringolle altistuneiden alueiden kutinana. Sitä esiintyy useimmiten alttiimmilla alueilla, kuten niskan alueella, olkapäillä, käsivarsilla, kämmenselässä ja jaloissa.

Tietoa aurinkoallergiasta 

Aurinkolentigot, jotka tunnetaan yleisesti myös nimellä ”kesakot” tai ”pigmenttiläiskät”, ovat yksi ihon ikääntymisen näkyvimmistä merkeistä. Ne ovat seurausta melaniinin kertymisestä orvaskedelle tai verinahkaan. Tämä on yleinen hyperpigmentaation muoto, joka ilmenee pieninä, litteinä, tummina alueina, joiden väri vaihtelee vaaleanruskeasta mustaan. Näitä kesakoita on eniten auringolle alttiilla alueilla: kasvoilla, niskassa, hartioilla, dekolteella, kyynärvarsissa ja kämmenselässä.

Lisätietoa pigmenttiläiskistä

Olet luultavasti kuullut ihotautilääkäreiden käyttävän tätä ilmaisua tietämättä, mitä se tarkoittaa. Kun puhumme ”ihon puolustuskyvystä” tai kyvystämme suojata itseämme auringon aiheuttamilta vaurioilta, viittaamme siihen UV-säteilyn määrään, jonka iho kestää ilman vaurioita (esim. ennenaikaista vanhenemista tai ihosyöpää). Tämä kyky määräytyy geneettisesti syntymässä, sitä ei voi uudistaa, ja se riippuu muun muassa ihotyypistäsi. Kykymme kestää auringon aiheuttamia vaurioita ei ole läheskään rajaton, minkä vuoksi meidän on suojeltava sitä: 20-vuotiaana olemme käyttäneet jo 50 % kapasiteetistamme.

  • <span class="ezstring-field">av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4</span>
  • <p>1: ihonalaiskerros (hypodermis); 2: verinahka (dermis); 3: orvaskesi (epidermis); 4: aurinkovoide</p>
    1: ihonalaiskerros (hypodermis); 2: verinahka (dermis); 3: orvaskesi (epidermis); 4: aurinkovoide
  • <p>1: ihonalaiskerros (hypodermis); 2: verinahka (dermis); 3: orvaskesi (epidermis); 4: aurinkovoide</p>

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Jotkin hoidot lisäävät ihon herkkyyttä auringolle, ja siksi on noudatettava erityistä huolellisuutta ennen auringolle altistumista . Tätä kutsutaan valoherkkyydeksi. 

Lue lisää

av_solaires_uvb_coups-de-soleil_1x1

 

 

Auringonpolttama (eryteema) on ihon tulehdusreaktio, joka johtuu ihon altistumisesta UV-säteilylle. Auringon aiheuttamia eryteemavammoja on neljää astetta. Vaikeusaste vaihtelee ihotyypin, yksilöllisen UV-herkkyyden, geneettisten tekijöiden, altistumisen keston ja tiheyden sekä auringonsäteilyn voimakkuuden mukaan.

Tietoa auringonpolttamien eri asteista

Maksaläiskä eli melasma, johtuu melanosyyttien melaniinin eli orvaskeden väristä vastaavan pigmentin ylituotannosta. Sitä esiintyy pääasiassa (mutta ei ainoastaan) raskaana olevilla naisilla, joilla se yleensä ilmenee neljänneltä raskauskuukaudelta lähtien.

Tietoa maksaläiskistä

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1_1620_1620

Jos olet huolissasi auringolle altistumisesta ja siihen liittyvistä riskeistä, tutustu ”auringottomaan rusketukseen”. Yksi ratkaisu on käyttää itseruskettavaa, joka värjää ihon pintakerroksen.

Aurinko ei ole hyväksi aknelle. Vaikka aurinko tekee ihosta aluksi paksumman ja kuivattaa aknea, iho alkaa jälleen vapauttaa ylimääräistä talia muutaman viikon kuluttua auringolle altistumisesta ja akne puhkeaa uudelleen (tätä kutsutaan acne rebound -ilmiöksi). 

Tietoa aknesta ja auringosta

Aurinko voi vahingoittaa ihoa monilla tavoin. Ultraviolettivalo voi aiheuttaa peruuttamattomia vaurioita ja vakavimmissa tapauksissa jopa kuoleman. Auringolle altistuminen on riskialtista. Iholla se aiheuttaa auringonpolttamia, ennenaikaista ikääntymistä, allergioita ja vakavimmissa tapauksissa syöpää (melanooma ja karsinooma). Ainoa varma tapa välttää auringon aiheuttamat vauriot on olla altistamatta ihoa sille.

av_solaires_uva_peau_seche_rides_1x1_473_473

UV-säteilyn lisäksi tutkijat ovat hiljattain löytäneet iholle uuden vihollisen: näkyvän valon säteilyn (näkyvän korkea-energisen sinisen valon muodossa). Tämäntyyppinen säteily on haitallista, koska se hyökkää kaikkiin solun rakenteisiin: lipidien, proteiinien ja DNA:n kimppuun. Vahingot syntyvät pitkällä aikavälillä, ja siksi kansanterveyden kannalta on ehdottoman tärkeää suojautua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja koko elämän ajan.

Tietoa sinisestä valosta

av_solaires_lumiere-bleue_1x1_473_473

Kolmasosa kaikista maailmanlaajuisesti diagnosoiduista syövistä on ihosyöpiä, ja 10 % niistä johtaa kuolemaan. Ihosyöpä on syöpäsolujen lisääntymistä iholla. Se johtuu ihosolujen geneettisen rakenteen muutoksesta, jolloin ne lisääntyvät nopeasti ja aiheuttavat kasvaimen.

Ihosyöpä

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1_473_473

VASTAAMME KYSYMYKSIISI

Ei, sillä iltapäivällä kello 12–16 välillä on kuuminta. Vältä auringolle altistumista tänä aikana.

Kyllä, sillä UVB-säteily edistää D-vitamiinisynteesiä, joka auttaa luun kalkkeutumisessa.

Ei, sillä iho muistaa kaiken, ja palat todennäköisesti samasta kohtaa ihoa kuin viimeksi altistuessasi auringolle. Toistuva palaminen auringossa voi kaksinkertaistaa melanooman riskin.

Aurinkovoiteen käyttö on välttämätöntä, mutta sinun on myös huolehdittava, että lapsellasi on T-paita, leveälierinen hattu ja aurinkolasit.

Ei! Sinun on levitettävä aurinkovoidetta säännöllisesti, jotta suojaus säilyy, erityisesti hikoilun, uinnin tai pyyhkimisen jälkeen. Aurinkovoidetta on myös tärkeää levittää 20 minuuttia ennen auringolle altistumista.

UVB-säteet ovat yhtä vaarallisia kuin UVA-säteet. Molemmat aiheuttavat ihon ikääntymistä ja syövän kehittymistä. Toisin kuin UVB-säteet, jotka aiheuttavat auringonpolttamia, UVA-säteet vaikuttavat ihoon jättämättä näkyviä merkkejä.

Ei. Voiteet suojaavat UVA- ja UVB-säteiltä ja niiden haitallisilta vaikutuksilta (aurinkoihottuma ja pitkällä aikavälillä ihon vanheneminen), mutta ne eivät välttämättä estä ruskettumista. Useiden päivien asteittaisen altistumisen jälkeen saat kauniin rusketuksen, joka kestää pitkään ilman, että poltat ihoasi.

Pilvet estävät vain pienen osan auringonsäteistä. Pilvipeite voi päästää jopa 95 % UV-säteistä läpi. Ole siis varovainen myös pilvisinä päivinä!

Rusketus ei suojaa auringonpolttamalta. Lisäksi rusketus ei estä UVA-säteitä, jotka aiheuttavat ihosyöpää pitkällä aikavälillä.

Herpesvirus on levossa ihon alla olevissa hermopäätteissä. Väsymyksen, tunnereaktioiden, kuukautisten ja auringon vaikutuksesta virus ”herää”, ja huuliherpes saattaa puhjeta. Välttääksesi puhkeamisen suojaa huulesi korkean suojakertoimen huulivoiteella.

av_sun care_intense protect 50-_social_25_post_3282770141214_hd

TULEVAISUUDEN TURVAAMINEN

Erittäin laajakirjoinen aurinkosuojavoide, joka vastaa ihon haastavimpiin vaatimuksiin minimoiden ympäristövaikutukset Tutustu valikoimaan
Palaa alkuun