av_solaires_allergie_urticaire_1x1 473x473

Aurinkoallergian oireet

Mistä tunnistaa aurinkoallergia? Auringolle altistumisen jälkeen iho on punainen ja kutiava. Aurinkoallergia (tai lusiitti, kuten sitä lääketieteellisesti kutsutaan) ilmenee punoituksena ja ihottumana, joka muodostuu pienistä, hieman kohonneista punaisista näppylöistä tai papuloista, sekä auringolle altistuneiden alueiden kutinana.   Sitä esiintyy useimmiten alueilla, jotka altistuvat eniten auringolle, kuten kaulan ja niskan alueella, olkapäillä, käsivarsilla, kämmenselässä ja jaloissa. Aurinkoallergiaa on useita eri muotoja.
 

Polymorfinen valoihottuma

Polymorfinen valoihottuma on yleisin aurinkoallergian muoto. Se ilmenee useimmiten nuorilla naisilla, lähinnä kaula-aukolla, mutta sitä voi ilmetä myös millä tahansa muulla altistuneella alueella, lukuun ottamatta kasvoja. Reaktio ilmenee kesän ensimmäisellä tai toislla auringolle altistumiskerralla. Se voi harmittaa viikon verran, mutta sen etuna on, (jos sitä sellaiseksi voi kutsua!) ettei se uusiudu enää toista kertaa samana vuodenaikana, vaikka iho altistuisi uudelleen auringolle, ikään kuin iho olisi tottunut aurinkoon. Tästä huolimatta saat polymorfisen valoihottuman todennäköisesti joka vuosi.

 

Polymorfinen lusiitti

Polymorfinen lusiitti on harvinaisempi mutta hankalampi, sillä se voi ilmestyä mille tahansa altistuneelle alueelle, myös kasvoille, ja sitä voi esiintyä jokaisen altistumisen jälkeen koko kesän ajan. Tämäntyyppinen aurinkoallergia luultavasti myös uusiutuuseuraavina vuosina.

 

Nuorten valoihottuma

Aurinkoallergiaa esiintyy myös lapsilla. Nuorten valoihottuma on eräänlainen aurinkoallergia, joka esiintyy lasten ja nuorten korvissa, useammin pojilla kuin tytöillä, ja usein vuoristossa oleskeltaessa.

 

Nokkosihottuma

Nokkosihottuma puhkeaa muutaman minuutin kuluessa altistumisesta ja häviää sen saman tien varjossa muutaman minuutin tai tunnin kuluttua yksilöstä riippuen. Se aiheuttaa paksuja, punaisia, kutiavia laikkuja, jotka muistuttavat nokkosen pistoja. 

 

 

  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite_estival_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_lucite-polymorphe_4x5_2025x2880</span>
  • <span class="ezstring-field">av_solaires_urticaire-solaire_4x5_2025x2880</span>

Auringon hyödyt ja haitat iholle

Miten hoitaa aurinkoallergiaa

Vaikka aurinkoallergiaa voidaan hoitaa monin eri tavoin, paras keino riskien vähentämiseksi on välttää auringolle altistumista.

Suojautuminen auringolta

Saatavilla olevat hoidot

Ensisijainen hoito aurinkoallergiaan on välttää auringolle altistumista, sillä ilman auringonvaloa et voi saada valoihottumaa! Siksi on perustavan tärkeää tuntea ja noudattaa auringolle altistumista koskevia sääntöjä: suojata iho vaatteilla, hatulla, aurinkolaseilla sekä käyttää ihotyypillesi sopivaa aurinkosuojaa

Altistumisen välttämisen lisäksi voit ottaa myös apteekeissa myytäviä ravintolisiä muutaman viikon ajan ennen ensimmäistä auringonottoa tai koko auringonoton ajan. Jos nämä yksinkertaiset toimenpiteet eivät kuitenkaan riitä, lääkäri voi määrätä sinulle lääkkeitä, kuten synteettisiä malarialääkkeitä, joita voit ottaa koko lomasi ajan. Joskus lääkäri voi jopa suositella PUVA-hoitoa, jossa UVA-säteilyä annetaan iholle asteittain suurempina annoksina. 

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA 

Joka kesä pitää muistaa oikeat auringonottotavat, sillä mikään hoito ei tarjoa lopullista parannuskeinoa. Aurinkoallergikon ei pidä lannistua tai pysytellä varjossa koko kesää! Hyvät auringonottotavat on helppo oppia ja niistä on paljon hyötyä. 

 

Mikä on UVA- ja UVB-säteiden vaikutus aurinkoallergioissa?

Jos UVB-säteet aiheuttavat rusketuksen ja auringonpolttamat, niin UVA-säteet ovat syyllisiä aurinkoallergiaan. Siksi on tärkeää käyttää korkean suojakertoimen aurinkovoidetta, joka suojaa molemmilta UV-säteiltä.

 

av_solaires_schema_allergie_uva_uvb_1x1_473x590 1: ihonalaiskerros (hypodermis); 2: verinahka (dermis); 3: orvaskesi (epidermis); 4: UVA; 5: UVB

Valoihottumasta kärsii noin 10 % aikuisista, ja sitä esiintyy huomattavasti enemmän naisilla, 90 %:lla tapauksista. Useimmat ovat nuoria aikuisia. Allergiaa voi esiintyä muutaman vuoden ajan ja sitten se voi hävitä kokonaan.

Onko muita aurinkoallergian syitä?

Kesälusiitin oireet ovat samat kuin muidenkin valoihottumien. Kesälusiittia ei pidä kuitenkaan sekoittaa reaktioon, joka aiheutuu hajuveden tai muun fototoksisen tuotteen levittämisestä iholle tai valolle herkistävien lääkkeiden ottamisesta ennen auringonottoa!

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473
Palaa alkuun