Sisältö

Auringolle altistumista koskevat säännöt

av_solaires_exposition_plage_1x1

Miksi auringolle altistuminen on niin vaarallista?

Kun menet ulos aurinkoon, rannalle tai kaupungille, tunniksi tai koko iltapäiväksi, otat aina riskin. Riskejä on monia: auringonpolttamat, aurinkoallergiat, ihon vanheneminen pigmenttiläiskien muodossa, tai pahempaa, ihosyöpä... Siksi on tärkeää käyttää oikeanlaista aurinkosuojaa ja välttää liian pitkää oleskelua auringoassa, , sekä noudattaa turvallisen auringonoton perussääntöjä.

Auringolle altistumisen säännöt

Riippuen ympäristöstä ja auringon säteilyn tyypistä, joka vaihtelee korkeuden, leveysasteen, vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan, on suositeltavaa suojautua KAIKILTA auringon säteiltä (vaikka UVB-säteet ovatkin pääasiallinen syy auringonpolttamiin).

1. sääntö: mene ulos aurinkoon oikeaan aikaan

Keskipäivän auringon aikaan, eli klo 12–16, pysyttele varjossa! Silloin aurinko on kuumimmillaan eli korkeimmalla taivaalla: silloin UV-säteily on voimakkainta ja vaarallisinta. Vältä auringolle altistumista tänä aikana.

2. sääntö: suojaudu vaatteilla

Suojautuminen vaatteilla on turvallisin tapa suojata ihoa auringolta. Käytä vaatteita ja asusteita, kuten t-paitaa, hattua tai lippistä ja aurinkolaseja. Näillä varusteilla suojaat olkapäitäsi, päätäsi ja silmiäsi. Aurinko voi vahingoittaa myös silmiä, mikä voi johtaa vakaviin näköongelmiin (esim. kaihi). Muista siis lipat ja aurinkolasit jo pienestä pitäen!

3. sääntö: aurinkovoide

Käytä hyvää, korkean UV-suojakertoimen (tai SPF) aurinkotuotetta ihoasi suojeluun ja joka sopii ihonväriisi ja ihotyyppiisi (herkkä tai yliherkkä). Tarpeidesi mukaan voit valita myös aurinkotuotteen, jossa on mineraalisia ja luonnonmukaisia aurinkofilttereitä, joka kestää vettä ja hikeä ja joka on hypoallergeeninen ja hajusteeton. Levitä aurinkovoidetta kaikille auringolle alttiille alueille, myös niskaan ja kämmenselkiin, ja (mikä tärkeintä) muista levittää aina uudelleen vähintään kahden tunnin välein ja aina uimisen, pyyhkimisen tai hikoilun jälkeen. 

4. sääntö: hyvä nesteytys!

Auringossa tulee kuuma hyvin nopeasti. Muista juoda runsaasti vettä, jotta vältät auringonpistoksen ja nestehukan. Olipa vesi sitten hiilihapotonta tai kuplivaa, pullosta tai lasista, sillä ei ole väliä, kunhan muistat juoda!

5. sääntö: kaikkea kohtuudella

Älä liioittele auringossa. Pidä taukoja auringolle altistumisessa, jotta iho voi ”hengähtää” auringonottokertojen välillä. Muista pitää mielessä ihosi puolustuskyvyn rajallisuus sekä auringon kumulatiiviset vaikutukset.

 • <p>2. s&auml;&auml;nt&ouml;</p>
  2. sääntö
 • <p>3. s&auml;&auml;nt&ouml;</p>
  3. sääntö
 • <p>4. s&auml;&auml;nt&ouml;</p>
  4. sääntö

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Milloin ei kannata mennä aurinkoon (lainkaan)

Seuraavissa tapauksissa on tärkeää välttää auringolle altistumista ylipäätään:

 • Kun aurinko on huipussaan.
 • Kun sinulla ei ole riittävää aurinkosuojaa.
 • Vauvojen ja pikkulasten tulisi välttää aurinkoa, sillä heidän ihonsa on herkempi kuin meidän.
 • Jos sinulla on auringonpolttama, joka ei ole vielä parantunut.
 • Jos käytät valolle herkistäviä lääkkeitä (kuten tulehduskipulääkkeitä tai antibiootteja).

Nämä säännöt on opetettava pienimmille lapsille jo varhaisessa iässä, ja niitä olisi noudatettava vielä tarkemmin herkempi-ihoisten lasten kohdalla.

Palaa alkuun