Mitä ovat maksaläiskät?

Maksaläiskät tunnetaan myös nimellä melasma ja ne koskettavat lähes yksinomaan raskaana olevia naisia.

Maksaläiskien oireet

Maksaläiskät on ihosairaus, joka ilmenee epäsäännöllisen muotoisina pigmenttiläiskinä kasvoissa (otsassa, nenässä, poskipäissä tai huulten yläosassa), kaulalla tai dekolteella. Maksaläiskiä esiintyy joillakin raskaana olevilla naisilla ensimmäisen raskauskolmanneksen jälkeen, ja ne kestävät raskauden ajan jopa kunnes vauva on kuuden kuukauden ikäinen.

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 473x473

Melasman syyt

Maksaläiskiä syntyy, kun melanosyytit, eli ruskettumiseen erikoistuneet solut, alkavat tuottaa liikaa melaniinia, joka on ihon värin aiheuttava pigmentti. Raskauden aikana hormonitasojen, erityisesti estrogeenin, nousun aiheuttama hormonaalinen häiriö johtaa melaaniinin liiallisen tuotantoon. Myös auringon säteilyn tyypillä ja sijainnilla on merkitystä melasman syntymiseen. Huomaa, että jo hyvin vähäinenkin auringonvalo riittää aiheuttamaan maksaläiskiä. Myös geneettisillä tekijöillä voi olla merkitystä maksaläiskien esiintymiseen (ihotyyppi, sukuhistoria jne.). 

av_solaires_melasma_femme_enceinte_1x1 473x473

Ketä maksaläiskät koskettavat?

Muutkin kuin raskaana olevat naiset voivat kärsiä maksaläiskistä.

Maksaläiskät koskettavat kuitenkin eniten raskaana olevia naisia.

Ranskassa raskaana olevista naisista viiden prosentin uskotaan kärsivän maksaläiskistä, mutta niiden esiintyvyys vaihtelee suuresti maasta toiseen. Tummaihoiset naiset kärsivät yleensä enemmän maksaläiskistä kuin vaaleaihoiset naiset. Kunkin henkilön ihotyyppi eli ihon ja hiusten väri määrittää riskin melasman syntymiselle. Tummimmilla ihotyypieillä 4 ja 5 on suurin riski melasman syntymiselle. 

 

Jos olet jo aikaisemmin kärsinyt maksaläiskistä raskauden aikana, sinun on muistettava suojata itsesi sopivalla aurinkovoiteella. Jos sinulla on aikaisemmin ollut maksaläiskiä, riski saada niitä uudelleen on suurempi tulevissa raskauksissa.

Maksaläiskiä myös miehillä.

Joillakin miehillä voi esiintyä kasvoilla pigmenttiläiskiä, jotka näyttävät maksaläiskiltä. Tätä kutsutaan melasmaksi tai kloasmaksi. Se voi johtua estrogeenihoidosta, esimerkiksi eturauhassyöpähoidoissa, tai liiallisesta ja liian usein tapahtuvasta auringolle altistumisesta. 

 

av_solaires_masque-de-grossesse_homme_1x1

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA 

Miten estää maksaläiskiä

Kuten auringonpolttamien, myös maksaläiskien suhteen on vältettävä auringolle altistumista. Maksaläiskien ehkäisemiseksi on tärkeää suojautua auringolta välttämällä altistumista, käyttämällä hattua ja sopivaa korkean suojakertoimen aurinkovoidetta. 

Maksaläiskien hoitaminen

Maksaläiskien hoitaminen

Melasma häviää yleensä synnytyksen jälkeen. Jos se ei häviä, voit kääntyä ihotautilääkärin puoleen, joka määrää sinulle hydrokinoniin perustuvia depigmentointivoiteita. Lisäksi voidaan käyttää depigmentoivaa kuorintaa tai naamiota, joka sisältää vaikuttavia ainesosia, jotka auttavat ihon pigmenttihäiriöissä.

 

Palaa alkuun