Sisältö

Lapsen ihon suojaaminen

av_solaires_enfants_vulnerable_1x1

Lapsen iho on herkempi

Miksi lasten iho reagoi eri tavalla auringossa?
• Lapsilla orvaskeden pintakerros on ohuempi kuin aikuisilla, joten se on alttiimpi auringon aiheuttamille soluvaurioille. 
• Lapset kasvavat edelleen. Heidän kehonsa ei ole vielä kehittänyt vastustuskykyä auringonvaloa vastaan, heidän ihonsa on epäkypsä ja pigmenttijärjestelmä on vasta kehittymässä.
• Heidän ihonsa reagoi hyvin herkästi tuotteisiin. He tarvitsevat ikäänsä ja herkkään ihoonsa sopivaa aurinkosuojaa.

Lapset ovat herkkiä auringolle

Lapset ovat herkkiä auringon vaikutuksille. Ensinnäkin he altistuvat auringolle enemmän elämäntyylinsä takia, ja heidän ihonsa on myös herkempi. 

Auringolle altistuminen

Koulussa, leikkikentällä, ulkona puistoilemassa, rantalomalla... Lapsesi altistuvat auringolle hyvin usein, sillä he viettävät keskimäärin 10 tuntia viikossa ulkona koulupäivinään.

Heidän vielä herkkä ihonsa vaurioituu todennäköisemmin auringon vaikutuksesta, jos sitä ei suojata asianmukaisesti. 

av_solaires_schema_difference_peaux_bebe_adulte_1x1 1: Ihonalaiskerros (hypodermis) 2: Verinahka (dermis) 3: Orvaskesi (epidermis)

Syntymästämme lähtien 50–80 % kyvystämme kestää auringon aiheuttamia vaurioita kuluu loppuun ennen 18 ikävuotta verrattuna koko elinaikanamme saamaamme altistukseen. Lapsuudessa saatu auringonpolttama voi johtaa ihosyöpään vuosia myöhemmin aikuisuudessa.

Ei aurinkoa vauvoille

Auringonpolttamat ovat vaarallisimpia vastasyntyneille. Siihen on useita syitä:

• iho on vielä herkkä
• lapsi ei vielä osaa säädellä ruumiinlämpöään
• auringonpolttama voi vaikuttaa koko kehoon
• nestehukan tai hypertermian (kohonnut ruumiinlämpö) vaara
Alle vuoden ikäistä vauvaa ei saa koskaan jättää aurinkoon edes lyhyeksi ajaksi. Viisitoista minuuttia varjossa aurinkovarjon alla riittää antamaan lapsellesi D-vitamiinia, jota hän tarvitsee kasvaakseen ja vahvojen luiden kehittymiseen.

 

Parhaat keinot suojutua auringon haitallisilta vaikutuksilta

Koskaan ei ole liian aikaista opettaa lastasi suojautumaan auringolta. Ainoa tapa nauttia auringosta turvallisesti on tuntea ja noudattaa auringolle altistumissäntöjä .

Ota huomioon, mihin aikaan päivästä olet auringossa

”Milloin lapseni voi mennä leikkimään aurinkoon ystäviensä kanssa?” Vaikka lapsesi olisikin kärsimätön, on olennaisen tärkeää välttää päivän kuumimpia aikoja kello 11 ja 16 välillä, jolloin aurinko on korkeimmillaan taivaalla ja sen UV-säteet ovat vaarallisimpia – erityisesti rannalla, jossa hiekka heijastaa aurinkoa. Keksi lapsellesi muuta tekemistä tähän aikaan päivästä, esimerkiksi väritystä tai päiväunet!
 

Suojaa lapsesi vaatteilla

Vaatteet ovat yksi parhaista tavoista suojata lapsi auringolta. Pue lapsesi pitkähihaisiin, olkapäät peittäviin yläosiin, housuihin ja leveälierisiin hattuihin. 
 

Suojaa lapsesi silmät 

Lasten silmät eivät ole vielä kypsyneet ja ovat erityisen herkkiä säteilylle. Siksi on suositeltavaa, että hankit lapsellesi sertifioidut UVA-aurinkolasit, jotka on sopivat hänen kasvojensa muotoon. Mitä aikaisemmin totutat lapsesi käyttämään aurinkolaseja, sitä helpompi hänen on tottua niihin!
 

 Käytä hyvää aurinkosuojaa

Levitä lapsen iholle säännöllisesti ja runsaasti aurinkovoidetta, jonka suojakerroin on vähintään 50, ja lisää sitä vähintään kahden tunnin välein, etenkin, kun lapsilla voide voi kulua nopeasti heidän uidessaan, leikkiessään, hikoilleessaan jne. Tämän päivän lapset ovat huomisen aikuisia, joten on tärkeää opettaa heille miten suojautua auringolta jo hyvin varhaisessa iässä.
 

Varmista lapsesi nesteytys

Lapset tuskin ajattelevat juomisen tärkeyttä juostessaan ja leikkiessään piilosta ulkosalla. Runsas juomisen on olennaista, auringossa oltaessa, jotta keho ei pääsisi kuivumaan. 
 

Vältä suoraa altistumista auringolle

Jos mahdollista, järjestä lapsellesi varjossa tapahtuvia aktiviteetteja ja vältä suoraa altistumista auringolle. Voitte toki nauttia rannalla olosta, mutta ota mukaan aurinkovarjo! Muista kuitenkin, ettei varjo tarjoa täyttä suojaa! Ota huomioon myös epäsuora UV-säteily.
 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1 473X473

Myönnetään, lapset eivät oikein pidä aurinkovoiteesta.

Muutamia vinkkejä sen käyttöön:

  • Levitä aurinkovoidetta ensin vartalolle ja lopuksi kasvoille. Tee aurinkovoiteen levittämisestä hauskaa!
  • Laita tarvittava määrä (esimerkiksi kaksi tippaa käsivartta varten*) kämmenelle.

  • Pyydä lasta ottamaan pieni määrä sormenpäillään ja levittämään voidetta pieninä pisteinä kasvoilleen ja vartalolleen niin, että hän näyttää leppäkertulta tai leopardilta.
  • Levitä voide sitten tasaisesti koko vartalolle.
Palaa alkuun