Lääkkeet ja aurinko

Jotkin lääkkeet ja ainesosat sisältävät molekyylejä, jotka reagoivat UV-valoon, mikä tarkoittaa, että niiden rakenne muuttuu auringonvalolle altistuessaan allergisoivaksi tai jopa toksisiksi. Tämä voi johtaa ihon herkistymiseen auringossa.

Mitkä lääkkeet ovat valolle herkistäviä?

Valolle herkistäviä lääkkeitä on monia: anksiolyytit, antibiootit, masennuslääkkeet, diabeteslääkkeet, hormonihoidot jne. Jos olet lääkehoidossa, lue lääkkeen käyttöohjeista huolellisesti, onko auringonvalo haitallista lääkityksen aikana. Jos suunnittelet aurinkolomaa, keskustele lääkärisi kanssa etukäteen, jotta vältät valoherkistymisriskin.

av_solaires_reaction_medicament_1x1 473x473

Mitä ovat valolle herkistävät hoidot tai lääkitys?

Lääkkeet ja auringonvalo eivät aina sovi yhteen. Jotkin hoitomuodot lisäävät ihon herkkyyttä auringolle, joten niiden suhteen on noudatettava erityistä varovaisuutta ennen auringolle altistumista.

Jotkin lääkkeissä olevat molekyylit voivat muuttua allergisoiviksi tai jopa toksisiksi, kun ne altistuvat auringolle. Tämä voi johtaa ihon herkistymiseen auringossa.

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Noudata oikeaa ajoitusta

Jos mahdollista, ota lääke mieluummin illalla, noin klo 17 tai 18, kuin aamulla.

Auringon hyödyt ja haitat iholle

Miten valolle herkistyminen tapahtuu?

Valoherkkyysreaktioita on kahdenlaisia.

Fototoksinen reaktio

Fototoksinen reaktio on yleisin reaktiotyyppi, jota ei pidä sekoittaa aurinkoallergiaan. Tämäntyyppinen reaktio johtuu suuresta määrästä valolle herkistävää tuotetta. Se ilmenee muutamassa minuutissa tai tunnissa auringolle altistumisen jälkeen ja aiheuttaa punaisia merkkejä kasvojen, kaulan ja dekolteen sekä käsivarsien, jalkojen ja jalkojen altistuneille alueille. Alkuperäisen fototoksisen reaktion jälkeen altistuminen voi aiheuttaa viivästyneen reaktion tai aurinkoallergian.

Aurinkoallergia

Tämä on harvinaisin reaktiotyyppi, joka johtuu pienestä määrästä iholle joutuvaa valolle herkistävää tuotetta. Se ilmenee vähintään 24 tunnin kuluessa auringolle altistumisesta ja aiheuttaa voimakasta kutinaa, joka muistuttaa nokkosihottumaa tai ihottumaa ja voi levitä myös muualle kehoon. Iholla voi myös esiintyä pigmenttihäiriöitä, joiden väri voi olla ruskea tai sinertävä.

Vaikka reaktiota ei olisi ilmennyt vuoden lääkehoidon jälkeen, ei se tarkoita sitä, etteikö reaktioiden riskiä olisi. Valoherkkyysreaktio voi ilmetä vasta useiden auringolle altistumisten jälkeen. Muista, että voit saada saman reaktion myös solariumissa käynnin jälkeen!

Miten hoitaa valoherkkyysreaktiota?

Jos valolle herkistävä hoito aiheuttaa reaktion, auringolle altistuminen on lopetettava välittömästi. Vaikeusasteesta riippuen saat apua apteekista tai lääkäriltä. He määräävät voidetta tai geeliä, joka vähentää kutinaa ja hoitaa rakkuloita.

Vältä aurinkoa

Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä on viisasta välttää auringolle altistumista mahdollisimman paljon tai olla menemättä lainkaan ulos aurinkoon.

Käytä oikeanlaista suojausta

Kuuntele ihoasi, sillä polttava tunne voi tuntua jo altistushetkellä, vaikka auringonpolttama ilmeneekin yleensä vasta kahdentoista tunnin kuluttua altistumisesta. On suositeltavaa välttää UV-altistusta ja käytettävä mahdollisimman korkean suojakertoimen UVA/UVB-suojaa.

Suojaudu ympäri vuoden

Olipa kesä tai talvi, satoi tai paistoi, auringon säteet vaikuttavat ihoon. Siksi on tärkeää suojata ihoa päivittäin ja ympäri vuoden. Levitä kevyt UV-säteitä suodattava kosteusvoide kaupungille lähtiessäsikin, jotta voit nauttia terassilounaastasi rauhallisin mielin!

av_solaires_lucite_estival_1x1 473x473
av_solaires_demangeaison_boutons_1x1 473x473

Antibiootit, kuten monet muutkin lääkkeet, saattavat aiheuttaa reaktioita auringon vaikutuksesta, esimerkiksi näppylöitä, kutinaa ja jopa pigmenttihäiriöitä. Jos olet lääkehoidossa, perehdy tarkkaan lääkkeen käyttöohjeisiin ennen auringonottoa, jotta voit välttää auringolle altistumisen riskit. 

Lääkkeet eivät ole ainoita valolle herkistäviä aineita, sillä myös jotkin hajusteet ja alkoholipohjaiset kosmetiikkatuotteet sekä tietyt kasvit ja hedelmät (ruoho, persilja, sitrushedelmät, viikunat jne.) herkistävät valolle.   Esimerkiksi sitruunamehun roiskuminen käsivarrelle voi aiheuttaa jälkiä iholle auringossa. Kädet kannattaa pestä aina hyvin ruokailun tai ruoanlaiton jälkeen.
 

VASTAAMME KYSYMYKSIISI

Ei: pelkkä kävelylenkki hyvällä säällä voi aiheuttaa fototoksisen reaktion. Tämä reaktio on ylivoimaisesti yleisin valoherkkyystyyppi, ja se ilmenee auringonpolttamana, joka on suhteeton auringolle altistumisen määrään nähden.

Vaikka reaktiota ei olisi ilmennyt vuoden lääkehoidon jälkeen, ei se tarkoita, etteikö reaktioiden riskiä olisi. Valoherkkyysreaktio voi ilmetä vasta useiden auringolle altistumisten jälkeen.

Lääkkeet eivät ole ainoita valolle herkistäviä aineita: myös jotkin hajusteet ja muut alkoholipohjaiset kosmetiikkatuotteet sekä tietyt kasvit ja hedelmät (ruoho, persilja, sitrushedelmät, viikunat jne.) ovat valolle herkistäviä. Esimerkiksi sitruunamehun roiskuminen käsivarrelle voi aiheuttaa iholle jälkiä auringossa. Kädet kannattaa pestä aina hyvin ruokailun tai ruoanlaiton jälkeen.

Samasta tuotesarjasta

TULEVAISUUDEN TURVAAMINEN

Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet on suunniteltu suojelemaan ihoa valtameriä kunnioittaen.

Palaa alkuun