Mitä auringonpolttama tarkalleen ottaen on? 

Auringonpolttama (tai auringon eryteema) on ihon tulehdusreaktio, jonka aiheuttaa UVA- ja UVB-säteily. Siihen liittyy punoitusta, kivuliasta lämmön ja kutinan tunnetta ja vakavimmissa tapauksissa rakkuloita. Auringonpolttama voi jättää ihoon myös arpia. Sen vakavuus vaihtelee ihotyypin, yksilöllisen UV-herkkyyden, geneettisten tekijöiden, altistumisen keston ja tiheyden sekä auringonsäteilyn voimakkuuden mukaan. 

 

av_solaires_schema_brulure_degres-1-2-2-3_16x9 1: Ihonalaiskerros (hypodermis) - 2: Verinahka (dermis) - 3: Orvaskesi (epidermis) - 4: Punoitus - 5: Rakkulat - 6: Värjäytynyt verinahka (dermis) - 7: Lievä kipu 

Auringon kolmenlainen säteily

Suora säteily

Vaihtelee korkeuden, leveysasteen, vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan

Hajasäteily

Säteily hajoaa ilmakehän osien, kuten pilvien,

sumun ja pölyn vaikutuksesta.

Heijastunut säteily

Säteily heijastuu pinnoilta ja vaihtelee sen mukaan, kuinka heijastava pinta on (lumi, hiekka, meri, ruoho jne.).

Suoraa, hajasäteilyä ja heijastunutta säteilyä kutsutaan auringon kokonaissäteilyksi. 

av_solaires_soleil_bienfaits_mefaits_5x4_590x590

Jos sinulla on auringonpolttaman lisäksi päänsärkyä tai kuumetta, saatat kärsiä auringonpistoksesta. Kysy tässä tapauksessa neuvoa apteekista tai lääkäriltä. Oireet voivat voimistua kahden päivän kuluessa auringonpolttamasta, mutta lievittyvät muutamassa päivässä.

Ensimmäisen asteen palovammat

Ensimmäisen asteen palovamma on yksinkertainen eryteema, jolloin iho on punainen, kuiva ja kivulias. Tämä tarkoittaa esimerkiksi pinnallista auringonpolttamaa ilman rakkuloita tai hilseilyä, jossa vain orvaskesi on vaurioitunut. Ensimmäisen asteen palovamman täydellinen paraneminen kestää keskimäärin viikon, eikä ihoon jää arpea. Voit auttaa ihoasi paranemaan kosteuttamalla sitä säännöllisesti. 

av_solaires_schema_brulure_degre-1_1x1_473x373 1: Ihonalaiskerros (hypodermis) - 2: Verinahka (dermis) - 3: Orvaskesi (epidermis) - ehjä iho - 4: Punoitus 
av_solaires_schema_brulure_degre-2-superficiel_1x1_473x420 1: Ihonalaiskerros (hypodermis) - 2: Verinahka (dermis) - 3: Orvaskesi (epidermis) - 4: Punoitus - 5: Rakkulat (phlyctenes)

Pinnalliset toisen asteen palovammat

Pinnallisille toisen asteen palovammoille ovat ominaisia punaiset rakkulat, jotka täyttyvät kirkkaalla nesteellä välittömästi tai tuntien kuluessa palovammasta. Verinahka on vaurioitunut. Iho on erittäin herkkä kosketukselle, ja jopa vaatteiden kosketus tuntuu kivuliaalta. Paraneminen kestää 2–3 viikkoa, eikä palovammasta jää arpea. Paranemisen helpottamiseksi muista desinfioida ja kosteuttaa ihoa.

Syvät toisen asteen palovammat

Rakkulat ovat yleensä puhkinaisia. Näiden rakkuloiden alla iho on värjäytynyt, ja kipu on lievää, koska iho on ikään kuin ”puutunut”. Pinnallisessa toisen asteen palovammassa iho on punainen ja sen herkkyys säilyy, mutta tässä palovammassa verisuonet ovat tuhoutuneet. Tämäntyyppinen palovamma vaatii lääkärin hoitoa. Paraneminen kestää yleensä 2–3 viikkoa, ja arpi saattaa erottua.

av_solaires_schema_brulure_degre-2-profond_1x1_473x422 1: Ihonalaiskerros (hypodermis) - 2: Verinahka (dermis) - 3: Orvaskesi (epidermis) - 4: Värjäytynyt iho - 5: Lievä kipu
av_solaires_schema_brulure_degre-3_1x1_473x395 1: Ihonalaiskerros (hypodermis) - 2: Verinahka (dermis)

Kolmannen asteen palovammat 

Iho tuntuu pahvimaiselta, se on valkoisen tai ruskehtavan värinen, se on menettänyt tunnon ja karvat ovat palaneet. Verinahka on vaurioitunut, joskus jopa ihonalaiskerros, jolloin on olemassa infektioriski. Iho turpoaa ja värjäytyy kirkkaanpunaiseksi 2–6 tunnin kuluessa altistumisesta ja päätyy voimakkaaseen ihon kuoriutumiseen ja pitkäkestoiseen pigmentaatioon. Tämä vaihe vaatii kiireellistä hoitoa, yleensä sairaalassa.

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Varo auringonpistosta

Jos sinulla on auringonpolttaman lisäksi päänsärkyä tai kuumetta, saatat kärsiä auringonpistoksesta. Kysy tässä tapauksessa neuvoa apteekista tai lääkäriltä. Oireet voivat voimistua kahden päivän kuluessa auringonpolttamasta, mutta ne lievittyvät muutamassa päivässä.

Miten päästä eroon auringonpolttamasta

Auringonpolttama paranee noin viikossa ihon kuoriutumisvaihe mukaan lukien. Auringonpolttaman parantuminen voi kestää kauemmin, jos se on aiheuttanut rakkuloita ja jos verisuonia on tuhoutunut. Paraneminen voi kestää kahdesta viikosta kuukauteen, ja palovammasta voi jäädä ihoon läiskiä tai arpia. 

av_thermal spring water_spray_social_19_post_3282779003131_hd_473x435

Miten lievittää auringonpolttamaa

Jos sinulla on pelkkä yksinkertainen auringonpolttama, voit rauhoittaa ihoasi muutamalla keinolla:

  • Älä mene lainkaan ulos aurinkoon (riippumatta siitä, kuinka paha auringonpolttama on!) ja pysyttele varjossa
  • Juo runsaasti vettä nestehukan torjumiseksi 
  • Levitä after sun -voidetta auringon polttamille alueille altistumisen jälkeen
  • Virkistä palanutta aluetta kylmällä vedellä

  • Jos rakkuloita syntyy, niitä ei saa puhkaista ja ne on peitettävä steriilillä siteellä
  • Seuraa kehosi lämpötilaa
  • Jos sinulla on päänsärkyä tai kuumetta, ota särkylääkeyttä.

Jos palovamma on vakavampi ja aiheuttaa syviä toisen tai kolmannen asteen oireita, kuten rakkuloita ja tunnottomuutta, ota yhteys lääkäriin mahdollisimman pian. 

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA 

Miten lievittää oireita auringonpolttaman jälkeen?

  • Aloita hoito Avène Terveyslähdeveteen kastetulla siteellä. Kastele nenäliina Avène Terveyslähdevedessä, laita se palaneelle alueelle ja jätä vaikuttamaan 15 minuutiksi. Suihkuta aluetta säännöllisesti Terveyslähdevedellä. 
  • Säilytä Avène Terveyslähdevesisuihketta jääkaapissa lisätäksesi sen raikastavaa vaikutusta 
  • Hiero After-Sun Repair -voidetta käsiisi ja levitä sen jälkeen tasaisesti vartalolle ja kasvoille hankaamatta.

Toistuvien auringonpolttamien seuraukset iholle

Riippumatta auringonpolttamien voimakkuudesta niillä voi olla vakavia pitkäaikaisia seurauksia. Iho muistaa kaiken, ja toistuvat auringonpolttamat voivat tallentua iholle pysyvästi, joskus jopa niin pysyvästi, ettei ihoa voi enää korjata. Siksi on tärkeää käyttää sopivaa aurinkosuojaa ja noudattaa tarkasti auringolle altistumista koskevia sääntöjä ihosyöpäriskin ehkäisemiseksi. 

av_solaires_enfant_application_protection_1x1_v1_473x489

Ihon vanhenemisen riskit

Aurinko on ihon vanhenemisen nopeuttaja siinä missä tupakointikin. UVB-säteet aiheuttavat ihon paksuuntumista, kun taas UVA-säteet tuhoavat ihon sidekudosta, heikentävät ihon kimmoisuutta ja kosteutuskykyä. Juonteet, turvotus ja ruskeat pigmenttiläiskät ovat kaikki merkkejä ihon ennenaikaisesta vanhenemisesta. Kun iho on paksuuntunut, ruskettuminen on vaikeampaa, sillä ihon melanosyytit ovat vähemmän reaktiivisia, koska ne ovat myös ennenaikaisesti vanhentuneita. Auringonpolttamat ovat kivuliaampia, koska iho on kuivempi. Kyseessä on noidankehä, joka olisi katkaistava mahdollisimman pian suojaamalla iho auringolta jo hyvin nuoresta iästä lähtien. 

Iho on herkistynyt

Auringonpolttaman jälkeen ihon on annettava hengähtää ja annetava sille aikaa ennen kuin sitä altistaa uudelleen auringolle. Auringon polttama iho on herkempi kaikille ulkoisille haittatekijöille, kuten kylmyydelle, tuulelle ja suolalle.
Iholla on muisti ja auringonpolttamien jäljet ikuistuvat siihen kuin kameran filmille.

Ihosyövän riski

Liian tiheä altistuminen UVA-säteilylle voi johtaa peruuttamattomaan muutokseen ihosolujen geneettisessä rakenteessa, jolloin ihosolut lisääntyvät nopeasti aiheuttaen kasvaimen. On olemassa useita pääasiassa auringon aiheuttamia ihosyöpätyyppejä, joista vakavin on melanooma. 

Auringonpolttama: Vastaamme kysymyksiisi

Pysy poissa auringosta (käytä hattua, aurinkolaseja ja aurinkovarjoa) ja levitä joka ilta after sun -voidetta kivun lievittämiseksi.

Auringonpolttamat ovat 80-prosenttisesti UVB- ja 20-prosenttisesti UVA-säteilyn aiheuttamia.

Melaniini on ihon luonnollinen aurinkosuoja UV-säteitä vastaan (siksi ruskettunut iho estää UV-säteitä paremmin kuin valkoinen iho). Tämä suoja on kuitenkin rajallinen, sillä tietyn säteilytason ylittyessä iho voi edelleen palaa. Vaikka olisitkin ruskettunut, on tärkeää suojata ihoasi edelleen käyttämällä korkean suojakertoimen aurinkovoidetta.

Toisen asteen palovammat aiheuttavat rusketuksen. Mutta millä hinnalla? Rumat rakkulat, depigmentaatioriski, kipu, ihon ennenaikainen vanheneminen... Ensimmäisen asteen palovammojen kohdalla tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä iho palautuu muutaman tunnin tai päivän kuluessa entiselleen.

Auringonpolttamia ei tule koskaan pitää valmisteluna ruskettumiselle, eikä auringonpolttaman jälkeen pidä mennä ulos aurinkoon. Vaikka auringonpolttamat saattavat joskus muuttua rusketukseksi muutaman päivän kuluttua, ne voivat myös aiheuttaa pysyviä pigmenttiläiskiä.

Palaa alkuun