av_solaires_taches-brunes_closeup_1x1 470x470
Mitä ovat ruskeat pigmenttiläiskät?

Pigmenttiläiskät tai kesakot tunnetaan lääketieteellisellä termillä lentigo ja ne johtuvat liiallisesta altistumisesta auringolle. Ne ovat seurausta melaniinin kertymisestä orvaskedelle tai verinahkaan. Tämä on yleinen hyperpigmentaation muoto, joka ilmenee pieninä, litteinä, tummina alueina, joiden väri vaihtelee vaaleanruskeasta mustaan. Pigmenttiläiskiä voi esiintyä kasvoissa, niskassa, hartioilla, kaula-aukolla, kyynärvarsissa ja kämmenselässä. 

Mistä ne johtuvat?

Pigmenttiläiskät johtuvat melanosyyttien epätasapainosta. Nämä solut tuottavat melaniinia, luonnollista pigmenttiä, joka värjää ihoa. Pigmenttiläiskissä iho tuottaa liikaa melaniinia altistuttuaan UV-säteilylle, jolloin iho muuttuu ”täplikkääksi”.

Ruskeat läiskät eivät ole ainoa merkki auringon aiheuttamasta ihon ikääntymisestä. Ihon vanheneminen ilmenee kahdella tasolla: Orvaskesi (epidermis): UVB-säteet aiheuttavat pieniä pigmenttiläiskiä. Verinahka (dermis): UVA-säteet aiheuttavat syviä juonteita.

Kuka voi saa pigmenttiläiskiä?

Kaikki, niin miehet kuin naisetkin. Ruskeat läiskät ovat yleisempiä yli 40-vuotiailla, mutta niitä voi esiintyä jo aiemminkin. Läiskien esiintyminen riippuu ihon väristä ja auringossa vietetystä ajasta: mitä vaaleampi iho, sitä alttiimpi se on auringon vaikutuksille. Jotta ihosi ei vanhenisi, ei riitä, että käytät juonteita ehkäisevää voidetta iltaisin. Auringon suhteen ennaltaehkäisy on tehokkaampaa kuin hoito! Ihotautilääkärit puhuvat usein auringoturvallisuudesta, eli suojautumisen tärkeydestä ja ihon liiallisesen altistamisen välttämisestä. Suojaaminen on siis tärkein vaihe pigmenttiläiskien ehkäisemisessä. 

 

av_solaires_taches-brunes_1x1 470x470

Auringon hyödyt ja haitat iholle

Miten välttää pigmenttiläiskiä kasvoilla ja kaulalla

Käytä hyvää aurinkosuojaa

Suojaudu ympäri vuoden

Auringon vaikutusten ehkäiseminen edellyttää aurinkosuojaa eli jatkuvaa varovaisuutta auringolle altistumiselle: älä mene ulos aurinkoon kuumimpina hetkinä, käytä suojaavia vaatteita, hattua ja (hyväksyttyjä) aurinkolaseja ja käytä korkean suojakertoimen aurinkotuotteita, jotka sopivat ihotyypillesi. 

Auringon säteet vaikuttavat ihoon myös pilvisinä päivinä, joten suojaa iho päivittäin ja ympäri vuoden. Käytä kaupungissakin kosteusvoidetta, jossa on kevyt UV-säteitä suodattava suojakerroin, jotta voit nauttia terassilounaastasi rauhallisin mielin!

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Älä liioittele

Rajoita auringossa oleskelua, pysy poissa auringosta päivän kuumimpina tunteina ja käytä vaatteita ja hattua auringolta suojautumiseksi aina kun mahdollista. Altistuessasi auringolle levitä säännöllisesti aurinkovoidetta, jolla on sopiva suojakerroin ja joka on erityisesti suunniteltu ihotyypillesi.

Eau Thermale Avène on jo yli 30 vuoden ajan pyrkinyt tarjoamaan parhaat aurinkotuotteet herkän ihon suojaamiseksi. Sun Care-tuotteemme ovat nykyään aurinkosuojien ykköstuotteita Euroopan apteekeissa*.

*IQVIA – Pharmatrend International – vuosi 2018 – volyymi ja arvo.
Palaa alkuun