Auringon aiheuttamat vauriot
UV-säteily vaikuttaa ihoon neljän perusprosessin kautta:
UV-säteilyn krooniset vaikutukset ihoon ovat kumulatiivisia ja riippuvaisia toisistaan. Ultraviolettisäteilyä voi saada luonnollisesta lähteestä (auringosta) tai keinotekoisista lähteistä, kuten UV-lampuista. UVB-säteilyn vaarat ovat olleet tiedossa jo pitkään, mutta UVA-säteilyn vaarat ovat tulleet ilmi vasta äskettäin. Molemmat ovat kuitenkin vaarallisia, koska ne läpäisevät ihon ja voivat vaikuttaa myös silmiin.
90 % UVB-säteistä imeytyy ihon pintakerrokseen, orvasketeen. Ne stimuloivat melanosyyttien erittämän melaniini-nimisen pigmentin tuotantoa, joka värjää ihon pinnan. Kaunis rusketus on itse asiassa ihon puolustusreaktio auringon hyökkäystä vastaan. Kun UVB-altistus on niin voimakas, että iho ei enää pysty puolustautumaan, iho palaa ja saat auringonpolttamia (UVB on suurin aiheuttaja). Korkeaenerginen UVB-säteily voi aiheuttaa suoraa vahinkoa ihosolujen DNA:lle: DNA-leesiot. Pitkällä aikavälillä vauriot voivat johtaa ihosyöpien muodostumiseen.
UVA-säteet tunkeutuvat suoraan ihon syvimpään kerrokseen, hypodermikseen, ihonalaiskerrokseen. Pitkään niitä pidettiin vaarattomina, koska toisin kuin UVB-säteily, ne eivät aiheuta auringonpolttamia eikä niiden tunkeutuminen ihoon aiheuta epämukavuutta. UVA-säteet ovat kuitenkin pääsyyllisiä ihon ikääntymiseen, koska ne aiheuttavat ihosolujen elastiinin vähenemistä. Iho menettää kimmoisuutensa, kuivuu, juonteita alkaa ilmestyä ja ne syvenevät. UVA-säteet ovat myös osallisena tiettyjen ihosyöpien ja melanoomien kehittymisessä.
Vaikka rakastamme kesällä rannalla loikoilua, auringolle altistuminen ei ole riskitöntä. Ultraviolettivalo voi aiheuttaa lukuisia ihoreaktioita ja peruuttamattomia vaurioita sekä iholle että silmille. Vakavimmissa tapauksissa vauriot voivat olla kohtalokkaita.