Sisältö

Rusketus ilman aurinkoa

av_solaires_shema_epiderme-hypoderme-melanocytes_1x1 473x590 1: Ihonalaiskerros (hypodermis). 2: Verinahka (dermis). 3: Orvaskesi (epidermis). 4: UVA. 5: Melaniini. 6: Melanosyytit.

Mitä rusketus on?

Ensinnäkin meidän on ymmärrettävä, mitä ”rusketus” tarkoittaa. Kuten napoleoninleivos, myös iho koostuu useista kerroksista (kolmesta, eli ei niin monesta kuin leivonnainen). Orvaskesi (epidermis) on pinnallisin kerros, jossa solut uusiutuvat nopeammin, verinahka (dermis) on välikerros ja ihonalaiskerros (hypodermis) on ihon syvin kerros. Orvaskeden solut ruskettuvat melanosyyttien ansiosta, solujen, jotka ovat erikoistuneet rusketuksen tuottamiseen. UV-säteiden vaikutuksesta nämä solut tuottavat värillistä pigmenttiä, melaniinia. Melanosyytit ”karkottavat” melaniinin viereisiin orvaskeden ihosoluhin värjäten ne.  

Ruskettumiskyky riippuu ennen kaikkea ihotyypistä ja sen aktiivisten melanosyyttien määrästä, mikä vaikuttaa siten sen kykyyn (tai sen puutteeseen) tuottaa melaniinia. Rusketus ja auringonpolttamat eivät muuta melanosyyttejä lyhyellä aikavälillä. Kun kaikki tuotettu melaniini on poistunut, iho palaa alkuperäiseen väriinsä. Sen rusketuskyky pysyy aina samana.

Rusketuskyky

Kappale: Rusketuskyky on yksilöllinen. Se riippuu ihotyypistä ja melanosyyttien toiminnasta, jotka ovat orvaskettä pigmentoivaa melaniinia tuottavia soluja. Ihon melaniini muodostaa luonnollisen suojan UV-säteiltä, mutta se ei riitä suojaamaan ihoa täysin. Valitettavasti et voi muuttaa ihosi tyyppiä tai sen kykyä ruskettua.

Kuusi ihotyyppiä

Tämä ihotyyppi on hyvin harvinainen. Se koskee henkilöitä, joilla on albinismi, joiden iho ei kykene syntetisoimaan melaniinia geneettisen puutteen vuoksi. Albiniinoilla on kellertävän valkoiset hiukset, heidän silmänsä ovat värittömät, heidän ihonsa on hyvin vaalea ja pienikin auringolle altistuminen aiheuttaa auringonpolttamia, eivätkä he koskaan rusketu.
Suositeltu suojakerroin: 50+

Tämä ihotyyppi on hyvin vaalea ja maitomaisen värinen, ja siinä on usein pisamia. Hiusten väri on yleensä punainen. Jopa hyvin lyhytkin auringolle altistuminen aiheuttaa auringonpolttamia, eikä tämä ihotyyppi rusketu juuri lainkaan. Tämän ryhmän tulee pysyä suojassa auringolta.
Suositeltu suojakerroin: 50+

Vaalea iho, jossa on joskus pisamia, ja vaaleat hiukset. Nämä ihmiset palavat melkein aina auringossa, mutta he ruskettuvat kevyesti ja saavat loman päätteeksi kevyen rusketuksen.
Suositeltu suojakerroin: 50+

Tämä on Ranskassa hyvin yleinen ihotyyppi. Nämä ihmiset ovat vaalea- tai ruskeatukkaisia, ja heillä on vaalea tai tumma iho. He saattavat palaa ensiauringolle altistuessaan, mutta saavat sitten kultaisen rusketuksen. Silmien ja hiusten väri on tärkeä. Ihotyyppi 3:n vaaleahiuksiset tai vaaleasilmäiset vanhenevat nopeammin toistuvasti auringolle altistuessaan kuin tämän ihotyypin tummasilmäiset ja tummahiuksiset.
Suositeltu suojakerroin: 30 tai 50

Tämä ryhmä koostuu tummaihoisista ja tummahiuksisista ihmisistä, jotka harvoin palavat auringossa. He ruskettuvat nopeasti, koska heidän ihonsa sisältää paljon melaniinia.
Suositeltu suojakerroin: 20 tai 25

Tätä ihotyyppiä kutsutaan Välimeren ihotyypiksi. Nämä ovat tummaihoisia ihmisiä, jotka palavat hyvin harvoin auringossa ja ruskettuvat hyvin nopeasti. He saavat tumman rusketuksen.
Suositeltu suojakerroin: 20 tai 25

Tähän ryhmään kuuluvat ihmiset, joilla on musta iho ja tummat silmät ja jotka kestävät hyvin auringolle altistumista. Heille riittää matalan suojakertoimen aurinkovoide.
Suositeltu suojakerroin: 10 (ja 20–25 vaaleammille ihoalueille).

Mitä on itseruskettava?

Jos haluat ruskettua ilman aurinkoa tai pidentää rusketusta kotona, itseruskettava on hyvä vaihtoehto. Itseruskettavien tuotteiden vaikuttava ainesosa on dihydroksiasetoni (tai DHA), joka värjää ihon pintakerroksen ja poistuu vähitellen ihon pinnalla olevan melaniinin pinnallisen oksidaation kautta – toisin kuin luonnollisen rusketuksen yhteydessä, melaniinin kerääntyessä iholle. Tuotteisiin on usein myös lisätty erytruloosaa, joka on kasviperäinen vaikuttava ainesosa, joka tasoittaa väriä.

Miten valita itseruskettava?

Jos haluat nopeasti näkyviä tuloksia, on parasta käyttää itseruskettavia tuotteita. Ne tuottavat sinulle ruskettuneen ihon muutamassa päivässä. Asteittainen itseruskettava voi myös olla hyvä vaihtoehto vaaleaihoisille, jotka pelkäävät liian jyrkkää kontrastia.

Itseruskettavan oikeanlainen käyttö

Itseruskettavan levittäminen saatta olla hankalaa, sillä se voi jättää epätasaisia jälkiä ja luonnottoman lopputuloksennn.

Hyviä vinkkejä

Hyviä vinkkejä

  •  Tasaisen lopputuloksen saamiseksi levitä itseruskettavaa vuorottelemalla käsiäsi ja käyttämällä molempien käsien koko pinta-alaa.
  • Älä käytä liikaa alueisiin, joilla iho on paksumpi, kuten polviin ja kyynärpäihin. Levitä etukäteen hieman vartalovoidetta laimentaaksesi itseruskettavan vaikutusta näillä alueilla.
  • Vältä itseruskettavien tuotteiden levittämistä kantapäihin.
  • Kuori ihosi mahdollisuuksien mukaan päivää ennen itseruskettavan levittämistä.
  • Muista pestä kätesi huolellisesti levityksen jälkeen.

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Runsaasti beetakaroteenia sisältävä ruokavalio antaa terveen hehkun

Porkkanat ovat terveellisiä ja lisäksi ne saavat sinut näyttämään hyvältä! Runsaasti beetakaroteeneja sisältävät elintarvikkeet (porkkanoiden lisäksi niitä on myös appelsiineissa, tomaateissa ja paprikoissa) auttavat ihoasi säilyttämään hennon värin talvella ja ruskettumaan kesällä auringossa.

Solariumeja on syytä varoa

Aurinko ei paista ja talvi on pitkä... Saatat mieliä solariumiin, jotta saisit ihollesi terveen hehkun ja voisit käyttää hieman kevyempää meikkivoidetta. Solariumit voivat kuitenkin olla vaarallisia iholle, ja keinotekoinen UV-säteily on neljä kertaa vaarallisempaa kuin luonnollinen UV-säteily. Tämä johtuu siitä, että keinotekoisessa UV-säteilyssä käytetään pääasiassa UVA-säteitä, jotka aiheuttavat ihon vanhenemista ja osittain lisäävät melanooman riskiä. 

av_solaires_cancer-peau_homme_dos_1x1 473x473

Aurinko ja rusketus: huomioitavaa

Aurinko voi yllättää missä tahansa... Auringon haitalliset vaikutukset eivät ole läsnä ainoastaan rannalla! Ihosi altistuu auringolle myös kaupungilla. Vaikka esimerkiksi autosi tai kotisi ikkunat suodattavat UVB-säteilyä, ne päästävät tietyn määrän UVA-säteilyä läpi.

Myös varjossa oleskelu voi olla petollista. Epäsuora säteily voi myös vaarallista, jos oleilet ympäristössä, joka heijastaa auringon säteilyä (lumi, vaalea hiekka, vesi). Siksi on tärkeää suojata iho ympäri vuoden, kaikkina vuodenaikoina. Käytä esimerkiksi sävytettyjä suojavoiteita, jotka suojaavat auringolta ja antavat samalla iholle ripauksen väriä, kuten sävytetty päivävoide tai meikkivoide. 

Auringon säteilyn kolme tyyppiä

  • Suora säteily vaihtelee korkeuden, leveysasteen, vuodenajan ja vuorokaudenajan mukaan
  • Hajasäteily hajoaa ilmakehän osien, kuten pilvien, sumun ja pölyhiukkasten vaikutuksesta.
  • Pinnoilta heijastuva säteily vaihtelee sen mukaan, kuinka heijastavia pinnat ovat (lumi, hiekka, meri, ruoho jne.).

Suoraa, hajasäteilyä ja heijastunutta säteilyä kutsutaan auringon kokonaissäteilyksi. 

Palaa alkuun