Sisältö

Ihon suojaaminen talvella

av_solaires_hiver_campagne_1x1 473x473

Kuinka suojautua auringolta talvella

Talvella meidän on jatkettava aurinkosuojan käyttöä esimerkiksi käyttämällä suojakerrointa sisältävää kosteusvoidetta tai lisäämällä kevyt suojakerroin aamun ihonhoitorutiineihin. Valitse elämäntyylillesi ja rytmillesi sopiva suojaus: jos vietät paljon aikaa ulkona, voit käyttää korkeampaa suojakerrointa, mutta jos työskentelet toimistossa tietokoneen ääressä koko päivän, kerran päivässä käytettävä suojakerroin 15 riittää. 

Miten talviaurinko vaikuttaa ihoon?

Aurinko ei lomaile! Se paistaa ympäri vuoden, joskaan ei niin voimakkaasti kuin kesällä. Talvella auringonpolttamia aiheuttavat UVB-säteet vähenevät eivätkä ole niin vaarallisia, mutta näin ei ole UVA-säteiden kohdalla. UVA-säteet aiheuttavat ihon asteittaista heikkenemistä, vanhenemista ja ikävien pigmenttiläiskien syntymistä. UVA-säteily ulottuu ihon syvimpiin kerroksiin, joten se voi aiheuttaa ihosyöville tyypillisiä DNA-vaurioita.

 

av_solaires_hiver_proteger_peau_1x1_472x472

Ihoa on suojattava aina, kun olet ulkona yli 15 minuuttia, olipa kyse sitten terassilla istuskelusta tai vuoristossa retkeilystä. Käytä myös sopivaa vaatetusta ja aurinkolaseja suojaamiseksesi.

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA 

Vuoristoaurinko: varo vaaroja

Vuoristossa iho on alttiimpi auringon haitallisille vaikutuksille korkeuden ja auringonvalon heijastumisen takia. Lumi heijastaa UV-säteitä, mikä lisää kohdistuvan säteilyn määrää: 80 % UV-säteistä heijastuu lumesta ja suuntuu ihoosi entistä voimakkaammin.

On myös todettu, että UV-säteilyn määrä kasvaa 4 prosenttia 300 metrin välein, mikä tarkoittaa, että 3 000 metrin korkeudessa on 40 % enemmän UV-säteilyä kuin rannalla. Lisäksi ympäristö voi olla harhaanjohtava, eikä aina anna todellista käsitystä auringon polttavuudesta: kylmyys ja tuuli luovat ihollesi raikkauden tunteen, kun taas valkoiset pilvet suodattavat vain vähän UV-säteitä, ja huijaavat sinut luulemaan, ettet palaisi niin helposti pilvisellä säällä.

Näissä olosuhteissa on suositeltavaa suojautua aurinkolaseilla ja aurinkovoiteella, jonka suojakerroin on korkea (vähintään 30), ja levittää aurinkovoidetta vähintään kahden tunnin välein, varsinkin hiihtäessä tai ulkoillessa.

Palaa alkuun