Mitä ”ihon puolustuskyky” tarkoittaa?

”Ihon puolustuskyky” viittaa siihen UV-valon määrään, jonka iho voi sietää vaurioitumatta. Tämä kyky määräytyy geneettisesti ja vaihtelee ihotyypin mukaan. Ihon puolustuskyky on rajallinen: 20-vuotiaana olemme käyttäneet jo 50 % kapasiteetistamme. ”Ihon puolustuskyky” viittaa niihin puolustuskeinoihin, jotka iholla on käytettävissään auringon haittavaikutusten torjumiseksi, kuten auringonpolttamien ja ihon ikääntymistä vastaan. Tämä on olemassa jo syntyessä, sitä ei voi uusia, ja se riippuu kunkin yksilön ihotyypistä. Jokaisella ihotyypillä on omat erityispiirteensä ja erilaiset tapansa reagoida aurinkoon. 

Mikä vaikuttaa ihon puolustuskykyyn?

Jokaisen ihon puolustuskyky riippuu monista tekijöistä.

Ihotyyppi

Vaaleaihoiset ovat hyvin herkkiä auringolle (ihotyypit I ja II) ja heillä on hyvin alhainen ihon puolustuskyky. Toisin kuin tummempi-ihoisilla (ihotyypit IV tai V), heidän rusketuksensa voimakkuus ja melanosyyttikapasiteetti on rajoitettu. Mitä enemmän melaniinia on luonnostaan, sitä parempi on ihon puolustuskyky ja sitä paremmin ihotyyppi kestää auringon haittoja. 

Eletyllä elämällä on merkitystä

Ne, jotka ovat saaneet useita auringonpolttamia lapsuudessa, voivat todeta ihon puolustuskyvyn vähenevän vuosien mittaan, sillä auringon vaikutukset ihoon ovat kumulatiivisia ja iho muistaa aikaisemmat vauriot. Lapsuudessa saadusta auringonpolttamasta voi kehiyttyä ihosyöpä aikuisiässä. 

Suojautumistottumukset

Vaaleaihoiset ovat hyvin herkkiä auringolle (ihotyypit I ja II) ja heillä on hyvin alhainen ihon puolustuskyky. Toisin kuin tummempi-ihoisilla (ihotyypit IV tai V), heidän rusketuksensa voimakkuus ja melanosyyttikapasiteetti on rajoitettu. Mitä enemmän melaniinia on luonnostaan, sitä parempi ihon puolustuskyky on ja sitä paremmin ihotyyppi kestää auringon haittoja. 

Ympäristö

Stressi, tupakointi, saasteet ja vähän antioksidantteja sisältävä ruokavalio edistävät vapaiden radikaalien lisääntymistä. Nämä ovat vapaita elektroneja, jotka kulkevat elimistössä ja ovat vastuussa ihon ikääntymisestä, ihon kuivumisesta ja heikosta ruskettumiskyvystä.

Melanoomat liittyvät suoraan siihen, miten suojaat ihosi puolustuskykyä

Vaikka tekijöitä on monia (kemialliset, fysikaaliset, lääkkeelliset, ravitsemukselliset ja virukset), tiettyjen kehon osien voimakas ja toistuva altistuminen auringolle näyttää vaikuttavan melanoomien syntyyn. Siksi on tärkeää suojautua auringolta noudattamalla auringolle altistumista koskevia sääntöjä ja käyttämällä hyvää aurinkosuojaa. Tämä pätee erityisesti ihotyyppeihin I ja II kuuluviin, jotka ovat erityisen alttiita melanooman kehittymiselle: pelkkä ennaltaehkäisy ei riitä ehkäisemään tätä vakavaa ihosyöpää. Ultraviolettisäteilylle altistumisella on kumulatiivisia vaikutuksia, mikä tarkoittaa, että vaikutukset kasautuvat ajan myötä. Ihovauriot alkavat jo varhaisessa iässä, ja vaikka ne eivät näy ulospäin, ne lisääntyvät koko eliniän ajan. Yleisesti on todettu, että syövän kehittyminen edellyttää 10–15 vuoden liiallista altistumista auringolle. Suojaa siis ihosi puolustuskyvystä!

 

av_sun-care_intense-protect-50-_social_8_post_3282770141214_hd_5x4 473x473

Melanooman synty on suoraan verrannollinen lapsuudessa saatujen auringonpolttamien määrään, ja lapsuudessa iho on kaikkein herkin säteilylle.

VASTAAMME KYSYMYKSIISI

Kun kykymme vastustaa auringon aiheuttamia vaurioita heikkenee, mutta haluamme nauttia auringosta turvallisesti, on oltava valppaana. Itse asiassa meidän on oltava varovaisia auringolle altistumisessa aivan lapsesta lähtien. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä tehdä asioita oikein. Aurinkoon liittyvien riskien ehkäiseminen edellyttää suojautumista auringon valolta eli jatkuvaa varovaisuutta auringolle altistumisen suhteen, erityisesti noudattamalla tervettä järkeä: älä oleskele auringossa liian kauan päivän kuumimpina tunteina, suojaa itsesi vaatteilla, hatulla ja aurinkolaseilla, joissa on UVA-suoja, sekä käytä korkeaa suojakerrointa.

Valitettavasti ei ole olemassa mitään ihmemenetelmää, jolla voisit lisätä vastustuskykyäsi auringon aiheuttamia vaurioita vastaan ja ihosi kykyä ruskettua. Kykysi kestää auringon aiheuttamia vaurioita riippuu ihotyypistäsi, altistumisestasi auringolle ja ihollesi kertyneestä UV-säteilystä. Jotta voit nauttia auringosta pidempään, sinun kannattaa omaksua hyvät tavat jo nuoresta pitäen: suojaa itsesi vaatteilla ja aurinkovoiteilla, vältä altistumista auringolle kuumimpina vuorokaudenaikoina, rauhoita ihoasi auringolle altistumisen jälkeen ja valmistele ihosi ennen auringonottoa kuorimalla se rusketuksen tehostamiseksi.

Auringonpolttamat ovat jo itsessään merkki siitä, että et ole suojannut ihoasi. Ensimmäiset ihon ikääntymisen merkit, juonteet, heleyden puute ja kimmoisuuden menetys ovat kaikki merkkejä siitä, että iho ei enää kestä UV-altistusta ja että sen kyky vastustaa auringon aiheuttamia vaurioita on heikentynyt. Kaikki nämä merkit liittyvät ihosolujen aineenvaihdunnan hidastumiseen ja toistuviin vapaiden radikaalien hyökkäyksiin, jotka johtuvat UV-säteilylle altistumisesta. Melanooman tai minkä tahansa muun ihosyövän ilmaantuminen on entistäkin voimakkaampi merkki siitä, että ihoa ei pitäisi altistaa auringolle lainkaan ja että luomia on ehdottomasti seurattava ja suojeltava.

Palaa alkuun