Sitoumus meriekosysteemien elvyttämiseen
Luonnon puolesta

Luonnon puolesta

Sitoumus meriekosysteemien elvyttämiseen

Vuodesta 2010 lähtien Eau Thermale Avène on sitoutunut vaikuttamaan myönteisesti merten suojeluun. Vuonna 2013 otettiin ensimmäinen askel: aurinsuojakotuotteille kehitettiin uusia koostumuksia, joilla vähennetään niiden vaikutuksia vesistöihin. Vuonna 2016 otimme toisen askeleen: yhdistimme voimamme ilmastotoimiin erikoistuneen Pur Projet -projektin kanssa, joka syntyi Alter Econ perustajan Tristan Lecomten aloitteesta. Aloitimme yhdessä PUR Corail (PUHDAS Koralli)-hankkeen, jonka tavoitteena on palauttaa meren ekosysteemi korallien avulla Pejarakanissa, Balin luoteispuolella.

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_05 1202x676 © PUR Projet 

Tuhansia vuosia vanhat korallit ovat vaarassa

Runoilijat puhuvat suurista vesistä tai aaltojen valtakunnasta... Tutkijat puhuvat mieluummin maailman valtamerestä. Tai yksinkertaisesti Valtamerestä painottamalla sen merkitystä isolla alkukirjaimella. Tämä alue, keskisyvyydeltään 4000 metriä, ja josta tunnemme yleensä vain sen rannikkorajat, muodostaa kaksi kolmasosaa planeetastamme ja 99 % sen asumiskelpoisesta tilasta.

Se on useimpien elävien olentojen asuin- ja syntymäpaikka ja säätelee ilmastotasapainomme keskeisiä osatekijöitä. Tämä maailman elinehto on kuitenkin nyt ahdingossa (ilmaston lämpeneminen, saastuminen, luonnonvarojen liikakäyttö jne.). Ensimmäiset uhrit ovat tietenkin siellä elävät lajit, kuten korallit. Koralleja on kaikkialla maailman merissä ja kaikissa syvyyksissä (jopa seitsemän kilometrin syvyydessä). Ne ovat elintärkeitä eliöitä lukemattomille kasvilajeille, bakteereille ja kaloille. Korallit ovat poikkeuksellisia organismeja, jotka elävät ennätyksellisen pitkään, jos niitä ei vahingoiteta. Jotkut riutat ovat olleet olemassa tuhansia vuosia. Nykyisessä tilassa kuitenkin kolmea neljäsosaa niistä uhkaa ihmisen toiminta. On arvioitu, että kolmessa vuosikymmenessä lähes 30 % riutoista katoaa, mikä on 1 % vuodessa. 

AV_SPOR_2015_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_04 577x577 © PUR Projet

 

Paikallinen toimiminen: PUR Corail

Tämän havainnon johdosta Eau Thermale Avène on yhdistänyt voimansa PUR Projetin ja sen tiimien kanssa käynnistääkseen trooppisten korallien ennallistamishankkeen, joka alkoi Indonesiassa sijaitsevasta korallialueesta. PUR Corail -hanke konkretisoituu Balin luoteisosassa Pejarakanissa, jossa paikallinen Pokmasta-yhteisö työskentelee hankkeen eteen PUR Projet -tiimien organisoimana. Muutama vuosi sitten nämä paratiisimaiset syvänteet olivat kuolemaisillaan lämpötilan nousun, syanidilla tai dynamiitilla kalastamisen ja tuhoisan El Niño -ilmiön vuoksi. Paikalliset tiimit ovat rakentaneet keinotekoisen riutan ennallistaakseen alueen koralliriutat ja säilyttääkseen luonnon monimuotoisuuden.

Tutustu PUR Projetin meriekosysteemien asiantuntijan ja PUR Corailin koordinaattorin Emilia d´Avackin palautteeseen.

 

 

Lähestymistavan laajentaminen: välttämättömyys

Melko pian hankkeen aloittamisen jälkeen kävi selväksi, että tarvitaan perusteellisempi toimintatapa. Oli puututtava maaperän eroosioon, joka johtui metsäkadosta ja muovisaasteesta, jotta kestävä elämä saataisiin palautetuksi ympäristöön. Tämän saavuttamiseksi yhteisön hanke laajeni mangrovepuiden istuttamiseen ja paikallisten asukkaiden ympäristökäytäntöjen parantamiseen.

Tutustu PUR Projetin perustajan Patricia Aublet'n haastatteluun, jossa hän muistelee tämän yhteisöprojektin historiaa ja kokonaisvaltaisen lähestymistavan tarvetta.

av_pejarakan_bali_copyrigthpurprojet_01 577x577 © PUR Projet 

Maaperän eroosion ja muovisaasteen torjunta

Paikallisyhteisön jäsenet huolehtivat siitä, että mangrovepuita istutetaan uudelleen eroosion hillitsemiseksi ja rantaviivan etenemisen pysäyttämiseksi. Mangrovemetsät ovat useista puulajeista, kuten palmuista, koostuva ekosysteemi, joka menestyy vuorovesivyöhykkeellä. Mangrovemetsät vakauttavat rannikkoa ja suojelevat ympäristöä erityisesti hurrikaanin tai trooppisen myrskyn tuhoilta. Samanaikaisesti riutan jälleenrakennushankkeen ja mangrovepuiden istutusten kanssa myös ympäristölle suuren riskin aiheuttavaa haitallista muovijätettä kerätään kierrätettäväksi. Asukkaille on toimitettu lajitteluastioita, ja lajittelukäytäntöjen edistämiseksi ja jätehuollon merkityksen korostamiseksi on toteutettu valistustoimia.

AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_13 1202x676 © PUR Projet
AV_Pejarakan_Bali_CopyrightPURProjet_Biodiversity_03 577x577 © PUR Projet 

Tulokset ja tavoitteet

2016–2018
• 42 asennettua rakennetta
• 4 700 uudelleen istutettua korallia
• 16 eri korallilajia

2019–2021 tavoitteet
• Yli 10 300 istutettua korallia
• 6000 mangrovepuuta
• 81 tonnia kerättyä ja kierrätettyä muovia.

Palaa alkuun