Sisältö

Luomien suojaaminen ja seuraaminen

av_solaires_proteger_grains-de-beaute_1x1_1620x1620

Mikä on luomi?

Luomi eli nevus on ruskea solurykelmä yleensä iholla tai limakalvoilla. Luomet koostuvat melanosyyttisoluista, jotka ovat määrittävät ihon värin ja ruskettumisen. Ne ilmestyvät iholle kuuden kuukauden ja yhden vuoden iässä, ja ne kasvavat aikuisuuteen asti. Luomien muodostuminen riippuu useista tekijöistä:

 • Altistuminen auringolle, erityisesti lapsuudessa
 • Ihon väri 
 • Yksilön immuunijärjestelmä

 

Auringon vaikutus luomeen.

Aurinko on yksi syy luomien syntyyn, minkä vuoksi vauvat syntyvät hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta ilman luomia. Mitä enemmän luomia on, kuten esimerkiksi hyvin vaaleilla ihotyypeillä I ja II, sitä suurempi riski on sairastua ihosyöpään: 35 % näistä syövistä kehittyy olemassa olevaan luomeen. Tämän vuoksi lapset ja nuoret on suojattava hyvin auringolta, jotta luomen kasvu pysähtyy ja olemassa olevat luomet eivät pääse kehittymään melanoomaksi. Melanooman ulkonäkö voi olla harhaanjohtava, sillä se voidaan helposti sekoittaa luomeen sen ulkonäön, ruskean värin ja sen perusteella, ettei se tunnu epämukavalta. Siksi on tärkeää, että suojaat luomia UVA- ja UVB-säteiltä huolellisesti, niin kuin ihoasikin, jo varhaisesta iästä lähtien.

 

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA 

Miten suojella luomia auringolta

Luomien suojaamiseksi ja melanoomariskin rajoittamiseksi on tärkeää suojata pienimmätkin luomet auringolta. Suosittelemme, että noudatat huolellisesti auringolle altistumista koskevia sääntöjä, jotta vältät uusien luomen syntymisen: 

 • Vältä altistumista auringolle klo 11–16 välisenä aikana
 • Pysyttele varjossa suoran auringonoton sijaan
 • Levitä aurinkovoidetta kahden tunnin välein
 • Vältä lasten altistumista auringolle mahdollisimman paljon: lasten iho on paljon herkempi kuin aikuisten iho. Vaatetus (hattu, t-paita ja aurinkolasit) on edelleen paras suoja UV-säteiltä. 
 • Käytä tarvittaessa korkean suojakertoimen aurinkovoidetta ja levitä sitä iholle säännöllisesti ja riittävästi, ja aina uudelleen, pyyhkimisen, uinnin tai hikoilun jälkeen. 

Kauneuspilkut ja pisamat ovat täysin eri ilmiöitä. Pisamat johtuvat pigmentin kertymisestä, ja ne ovat usein tyypillisiä hyvin vaalealle iholle, joka ei pysty suojautumaan auringolta. Mitä enemmän pisamia sinulla on, sitä varmempaa on, että ihosi on saanut liikaa aurinkoa. Pigmentti aktivoituu UV-valon vaikutuksesta ja toimii suojaavana tekijänä.

Miten tarkistaa omat luomet

Kuinka tunnistaa pahalaatuinen luomi? Miten luomen kehitystä voidaan seurata? On tärkeää tarkistaa luomet tai tutkituttaa ne ihotautilääkärillä vähintään kerran vuodessa tai useammin, jos ihosi on riskialtis tai jos olet sairastanut melanooman aiemmin. Tarkista koko kehon iho kauttaaltaan, unohtamatta mitään kasvojen tai vartalon alueita: 

1 – Kasvojen kaikki alueet, unohtamatta korvia ja niiden taustoja
2 – Vartalo, selkä ja kyljet 
3 – Kyynärvarret, ylä- ja alaraajat, kämmenet
4 – Jalkojen takaosat, varpaiden välit, jalkapohjat, sukupuolielimet
5 – Niska ja päänahka, jakaus kerrallaan peilin avulla
6 – Alaselkä ja pakarat

Seuraava ABCDE-muistisääntö auttaa sinua luomien tarkistamisessa. Kaikki nämä merkit luomen ulkonäössä ovat epäilyttäviä ja niihin on kiinnitettävä huomiota:

 • A: epäsymmetria (Asymmetry) 
 • B: epäsäännölliset rajat (Borders)
 • C: epätasainen tai vaihteleva väri (Colour)
 • D: halkaisija suurempi kuin 6 mm (Diameter)
 • E: uudet muutokset luomessa (Evolution)

Kaikki muutokset luomissa tulisi ottaa vakavasti, sillä muutokset voivat edeltää ihosyövän kehittymistä.

av_solaires_shema_grains-de-beaute_diagnostic_16x9 1100x619 - A: epäsymmetria - B: epäsäännölliset reunat - C: epätasainen tai vaihteleva väri - D: halkaisija suurempi kuin 6 mm - E: muutos
Back to top