Sisältö

Hormonaalinen akne

Hormonaalinen akne ilmaantuu ensimmäisen kerran murrosiässä (80 %* teini-ikäisistä kärsii siitä eriasteisesti), ja se voi toistua tai puhjeta aikuisiässä, erityisesti naisilla. Onneksi hormonaalista aknea voidaan hoitaa. Seuraavaksi vinkkejä hormonaalisen aknen ymmärtämiseen ja rauhoittamiseen.

Mikä on hormonaalinen akne?

Mikä on hormonaalinen akne?

Sekä tytöillä että pojilla akne alkaa yleensä murrosiässä. Syynä ovat hormonaaliset häiriöt, jotka saavat ihon tuottamaan enemmän talia. Talin kulkeutuminen pois ihohuokosista vaikeutuu, jolloin iho rasvoittuu, ja aknea voi ilmestyä kasvoille, selkään, hartioihin, niskaan jne.

Hormonaalinen akne häviää yleensä murrosiän jälkeen. Joskus se kuitenkin jatkuu, palaa tai puhkeaa uudelleen aikuisiässä. Hormonaalisesta aknesta puhutaan vähemmän, vaikka siitä kärsii neljännes aikuisista, joista valtaosa on naisia. 

Hormonaalisen aknen eri vaiheet

Aknea ei ole yhtä vaan useita eri tyyppejä, jotka voivat esiintyä peräkkäin tai samanaikaisesti.

Nuoruusiän aknen aiheuttaa talin liikatuotanto, jolloin iho tuottaa liikaa talia hormonaalisten muutosten vuoksi. Tämän vuoksi iho rasvoittuu.

Ihon alle alkaa muodostua mikrokomedoita, joissa ylimääräinen tali paksuuntuu ja tukkii ihohuokosen. Ne ovat aluksi näkymättömiä, mutta kehittyvät komedoiksi, joissa on ensin avoin valkopää ja joka ilman kanssa kosketuksissa olevan talin oksidaation vaikutuksesta muuttuu mustapääksi. Tätä kutsutaan komedoakneksi.

Jos sitä ei hoideta, seuraava vaihe on tulehduksellinen akne. Tulehdus on seurausta Cutibacterium Acnes -bakteerin lisääntymisestä näppylöissä. Näitä näppylöitä kutsutaan papuloiksi (suuria, kovia, punaisia näppylöitä), joiden päällä on joskus märkärakkuloita (jotka sisältävät märkivää nestettä).

 

av_acne_adolescent_points-noirs_1x1 472x472

Olen huomannut, että jos en puhdista ihoani säännöllisesti joka päivä, saan finnejä aina uudestaan. En voi tehdä asialle mitään, ja sitten on liian myöhäistä. Niitä tulee erityisesti viikkoa ennen kuukautisia.

Ambre, 16 vuotta

Hormonaalinen akne miehillä ja naisilla

Hormonaalinen akne vaikuttaa miehiin ja naisiin, mutta ei samaan aikaan tai samoilla alueilla.

Naiset

Kuukautiset, raskaus, vaihdevuodet... Naisten hormonitoiminta vaihtelee pitkään, ja tämä on merkittävä syy siihen, miksi hormonaalinen akne jatkuu. Näppylät ovat yleensä tulehduksellisia, ja ne ilmaantuvat usein juuri ennen kuukautisia, erityisesti kasvojen alaosaan (leukaan ja leuan ympärille).

Miehet

Vaikka miehet eivät säästyisikään hormoniperäiseltä aknelta murrosiässä, heidän iho-ongelmansa yleensä taantuvat ja häviävät aikuisiässä, kun hormonit ovat vakiintuneet. Näppylät esiintyvät useimmiten selässä ja kaulalla.

Mitä hoitoja hormonaaliseen akneen on saatavilla?

Mitä hoitoja hormonaaliseen akneen on saatavilla?

Kun olet sulkenut pois muut mahdolliset aknen syyt, kuten tietyt kosmetiikkatuotteet, on aika ryhtyä toimiin! Hormonaaliseen akneen on saatavana paljon erilaisia hoitomuotoja sekä nuorille että aikuisille. On paikallisesti käytettäviä hoitotuotteita, joilla on tulehdusta ja bakteereja ehkäiseviä ominaisuuksia, suun kautta otettavia antibiootteja, hormonihoitoja... Ihotautilääkäri osaa kertoa, miten hormonaalista aknea voidaan hoitaa tehokkaasti ja suositella asianmukaisia ihonhoitorutiineja. 
 

Entä ehkäisypillerit? Jotkin ehkäisypillerit ovat hyväksi iholle, mutta toiset taas voivat aiheuttaa näppylöitä. Kysy neuvoa gynekologiltasi.

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Jotkin hormonaalisen aknen hoitoon määrätyt hoidot ärsyttävät ja kuivattavat ihoa. Iho on siis saatava tasapainoon.

Joidenkin hormonaalisen aknen paikallishoitojen haittana on, että ne kuorivat ihoa. Siksi iho tarvitsee asianmukaista hoitoa tämän korjaamiseksi. Iho on tärkeää puhdistaa hellävaraisella, saippua-aineettomalla puhdistusaineella tai meikinpoistoaineella. Kasvoille voidaan suihkuttaa myös terveyslähdevettä, jolla on ärsytystä ehkäiseviä ominaisuuksia. Kun iho on puhdistettu vesijohtoveden jäämistä, se on valmis rauhoittavalle voiteelle, joka palauttaa sen mukavuuden tunteen.

Hormonaalisen aknen rauhoittaminen

Hormonaalisen aknen rauhoittaminen

Hellävaraisuus on ykkönen! Se on keino päästä (vihdoin!) eroon hormonaalisesta aknesta, olitpa sitten teini-ikäinen tai aikuinen. Hellävaraisuus tarkoittaa hyviä ihonhoitotottumuksia (älä hankaa ihoa vanulapuilla äläkä puristele näppylöitäsi) sekä ihollesi sopivien tuotteiden käyttämistä. Valitse tuotteita, jotka on tarkoitettu akneiholle eivätkä tuki ihohuokosia.

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisumme hormonaaliseen akneen

Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet on suunniteltu ihoasi varten

Cleanance Micellar Water

Cleanance Micellar Water

Poistaa meikin - Mattapinnan jättävä - Puhdistaa - Puhdistava

Cleanance Women Corrective Serum

Cleanance Women Corrective Serum

Tasoittaa ihon sävyä - Vähentää epäpuhtauksia - Tasoittaa ihon rakennetta

Palaa alkuun