Sisältö

Aurinko ja akne

Sopivatko akne ja aurinko hyvin yhteen? Vaikka aurinko usein parantaa akneihon ulkonäköä, hyödyt ovat lyhytaikaisia. Kun auringon vaikutus loppuu, akne todennäköisesti puhkeaa uudelleen. Onneksi asianmukainen suojaus ja hygienia mahdollistavat UV-säteistä nauttimisen ilman, että lomalta palattuasi akne puhkeaa uudelleen.

av_acne_adolescents_plage_1x1

Akne: auringon vääränlaiset hyödyt

Miksi luulemme, että aurinko on hyväksi akneiholle? Yksinkertaisesti siksi, että ihon ulkonäkö näyttää paranevan auringolle altistuessaan, koska aurinko kuivattaa tulehdusvaurioita. Näin tapahtuu usein uidessa meressä tai altaassa. Ruskettuminen voi siis johtaa siihen uskomukseen, että aurinko parantaa aknen. Mutta tämä vaikutus ei ole pitkäkestoinen, päinvastoin...

Lempivuodenaikani on ehdottomasti kesä! Ei vain siksi, että voin mennä ulos ystävieni kanssa, grillata perheen kanssa jne., vaan myös siksi, että se on ainoa aika vuodesta, jolloin tunnen itseni kauniiksi... Näppyläni vähentyvät ja olen ruskettunut. Tuntuu kuin ihoni ja minä olisimme taas elossa!

Léa, 23 vuotta

Miksi aurinko edistää aknen puhkeamista?

Tiedätkö, mitä tarkoittaa rebound-ilmiö? Kesän aikana rauhoittunut akne voi puhjeta uudelleen, kun palaat lomalta. Tätä ilmiötä kutsutaan termillä ”rebound”, eli aknen uudelleen puhkeaminen. Kun aurinko ei enää vaikuta, akne pahenee auringon paksuntamalla iholla. Tämä paksuuntuminen tukkii pilosebaceous-tupet ja estää talin poistumisen. Tästä johtuen iholle muodostuu mustapäitä ja mikrokystia, jotka voivat kehittyä tulehduksellisiksi leesioiksi. Lisäksi auringolle altistuminen voi joskus aiheuttaa arpien pigmentoitumista (ruskeaksi).

Kuten tiedät, aurinkosuojan käyttö on tärkeää ihon suojaamiseksi (auringonpolttamilta, ihon vanhenemiselta jne.), ja se on sitäkin tärkeämpää aknen kohdalla.

Lisätietoa näppylöistä

 

av_acne_adolescent_miroir_1x1

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Miten välttää rebound-ilmiö? 

Asianmukainen aurinkosuoja on edelleen paras ennaltaehkäisy... Käytä kesällä heti auringonpaisteeseen mennessäsi erittäin korkeaa suojakerrointa (SPF 50+) sisältävää aurinkosuojatuotetta. Loppuvuoden ajan suojaa ihoasi UV-säteiltä 30-suojakertoimella. Muista käyttää tuotteita, joiden koostumus sopii epäpuhtauksista kärsivälle iholle saadaksesi huomaamattoman lopputuloksen. Tämä ei ainoastaan estä (osittain) rebound-ilmiötä ehkäisemällä UV-säteilyn vaikutuksia, vaan vähentämällä myös hyperpigmentaation tai arpien syntymisen riskiä. 

Akne ja aurinko: millainen hygieniarutiini kannattaa ottaa käyttöön?

Aurinkosuoja ei ole ainoa keinosi, kun haluat nauttia auringon hyödyistä ilman haittoja. Päivittäinen hygienia on yhtä tärkeää.

Ihon puhdistaminen

Rebound-ilmiön välttämiseksi ihohuokosista on poistettava tali ja epäpuhtaudet, jotka tukkivat ne. On entistäkin tärkeämpää puhdistaa kasvot perusteellisesti aamuin ja illoin hellävaraisilla tuotteilla, unohtamatta säännöllistä hellävaraista kuorintanaamiota, joka imee talia, kuorii ihoa ja tekee siitä kirkkaamman ja sileämmän.

Mattapintainen iho

Pehmentääksesi ihoasi levitä aamulla talineritystä vähentävää sekä kosteuttavaa hoitotuotetta, joka jättää ihollesi mattapinnan. Tämä vähentää ihon kiiltoa välittömästi ja pysyvästi. Puhumattakaan siitä, että se on erinomainen meikinalusvoide. 

Asiantuntijan neuvoja ja hoitorituaaleja

av_acne_schema_photosensibilisation_1x1 1. Ihonalaiskerros (hypodermis) 2. Verinahka (dermis) 3. Orvaskesi (epidermis) 4. Epänormaali punoitus 5. UVB-UVA  

Varo valolle herkistymisen riskiä

Punoitusta, rakkuloita... Jotkin lääkkeet voivat herkistää ihoa auringolle. Tietyt akneen käytettävät molekyylit eivät ole poikkeus sääntöön. Jos käytät aknelääkettä, joko suun kautta tai paikallishoitona, tarkista, onko pakkausselosteessa maininta ”valolle herkistävä”. Yleensä hoitoa ei tarvitse keskeyttää. Saatat kuitenkin joutua muuttamaan tapojasi ja esimerkiksi käyttämään tuotetta yöllä eikä aamulla. Älä epäröi kysyä neuvoa ihotautilääkäriltä. Ole aina varovainen auringolle altistuessasi ja käytä erittäin korkeaa suojakerrointa (SPF 50+), vaikka altistuisit auringolle vain lyhyen ajan!

Oikeat keinot rusketuksen pidentämiseksi

Kun lomasi lähestyy loppuaan, voit käyttää meikkiä pidentääksesi rusketuksen keston ja saamaan kauniin ihonsävyn! Valitse tuotteet huolellisesti. Niiden ei tule tukkia ihohuokosia. Peittääksesi pienet aknearvet, Avène Dermatological Laboratories on kehittänyt valikoiman hyvin peittäviä tuotteita, jotka ovat sekä tehokkaita että turvallisia. Viimeinen neuvo: meikinpoisto on välttämätöntä joka ilta.

Meikki aknen peittämiseksi

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisumme auringosta nauttimiseen, kun sinulla on aknea

Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet, jotka on suunniteltu ihonhoitoon kesällä

Cleanance Micellar Water

Cleanance Micellar Water

Poistaa meikin - Mattapinnan jättävä - Puhdistaa - Puhdistava

Cleanance Cleansing Gel

Cleanance Cleansing Gel

Mattapinnan jättävä - Puhdistaa

Cleanance Comedomed

Cleanance Comedomed

Vähentää ylimääräistä talia - Vähentää epäpuhtauksia - Ihohuokosia kiinteyttävä

Palaa alkuun