Sisältö

Pikkulapsen akne

Akne voi joskus vaikuttaa odottamattomaan kohderyhmään: pikkulapsiin. Jos vauvasi kasvoihin ilmestyy aknelle tyypillisiä leesioita, älä hätäänny (varsinkaan, koska ne eivät ole kivuliaita). Vauva-akne paranee itsestään muutamassa viikossa, ja se on paljon yleisempää kuin luullaan. Tässä muutama vinkki, miten vauvasi iho pysyy pehmeänä.

av_acne_bebe_1x1

Mitä tarkoittaa pikkulapsen akne?

Pikkulasten akne ei ole niin harvinaista. Siihen sairastuu joka viides 0–3 kuukauden ikäinen vastasyntynyt, useammin pojat. Se ilmenee pieninä punaisina tai valkoisina näppylöinä ja sulkeutuneina komedoina, jotka tuskin näkyvät. Ne esiintyvät pääasiassa poskilla, mutta myös otsalla ja leuassa (harvemmin hartioilla, selässä ja rinnalla). Vaikka oireet saattavat aiheuttaa vanhemmille ahdistusta, pikkulasten akne ei ole kivulias tai kutiava. Se ei myöskään altista heitä tulevalle nuoruusiän aknelle. 

Pikkuiselleni ilmestyi pieniä näppylöitä otsaan, sitten oireet levisivät nenään, poskille, silmien alle ja jopa hiuspohjaan! Lastenlääkäri rauhoitteli minua ja neuvoi minua kosteuttamaan ja pesemään hänen ihoaan hellävaraisilla hoitotuotteilla, ja oireet ovatkin alkaneet hellittää....

Anna, 28 vuotta

Mikä aiheuttaa pikkulasten aknea?

Syitä siihen, miksi pikkulapselle kehittyy akne, ei ole täysin selvitetty. Näyttää kuitenkin siltä, että se johtuu pääasiassa äidin jäljellä olevasta androgeenisesta aktiivisuudesta. Toisin sanoen äidin raskauden loppuvaiheessa kokema voimakas hormonaalinen nousu stimuloi vauvan talirauhasia. Toinen mahdollisuus on, että äiti ja isä käyttävät rasvaisia tuotteita lapsen kasvojen puhdistamiseen. Vältä siis niitä...

av_acne_bebe_parent_1x1

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Onko pikkulapsesi kasvoilla näppylöitä? Älkää koskeko niihin!

Neuvo, joka pätee yhtä lailla pikkulasten akneen kuin teini-ikäisten tai aikuisten akneenkin: älä koske vauvasi leesioihin äläkä ennen kaikkea yritä puristella heidän näppylöitään. Jopa tässä iässä on olemassa riski, että näppylöiden koskettelu aiheuttaa toissijaisen infektion ja arpia. Jos lapsesi aknevauriot jatkuvat, älä epäröi kysyä neuvoa lastenlääkäriltä tai ihotautilääkäriltä.

Aknearvet

Miten hoitaa vauvan ihoa?

Useimmissa tapauksissa vauva-akne paranee itsestään muutamassa viikossa eikä vaadi erityistä hoitoa. Voit silti hoitaa vauvasi ihoa turvallisilla ja asianmukaisilla tuotteilla.

Millaisia tuotteita tulisi käyttää?

Käytä tuotteita, joissa on mahdollisimman vähän ainesosia ja jotka eivät sisällä hajusteita, väriaineita, alkoholia tai parabeeneja. Tarkista, että ne sopivat herkimmällekin iholle ja että ne on testattu lastenlääkärin ja ihotautilääkärin valvonnassa.

Vähimmäisvaatimukset

Vähemmän on enemmän. Pysy perusasioissa. Käytä erityisesti vauvalle suunniteltua puhdistustuotetta, terveyslähdevettä ja kosteusvoidetta, joka rauhoittaa ja ravitsee ihoa. 

 

Vauvanhoitotuotteet

Oikea tapa puhdistaa vauvan kasvot

Oikea tapa puhdistaa vauvan kasvot

Vauvan kasvot puhdistetaan useimmiten kylvyn aikana. Kostuta vanulappu tai harsotaitos puhdistusaineeseen ja pyyhi sillä lapsen kasvot aloittaen otsalta ja ohimoilta, sitten posket, nenän sivut ja lopuksi leuka ja suu. Kylvyn jälkeen taputtele kasvot varovasti kuiviksi. Levitä sitten kosteusvoidetta. 

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisumme vauvan iholle

Vauvan ihonhoitoon suunnitellut Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet

XeraCalm A.D Lipid-replenishing cleansing oil

XeraCalm A.D Lipid-replenishing clean...

Ravitseva - Rauhoittava - Puhdistaa - Ravitsee - Rauhoittaa

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

XeraCalm A.D Lipid-Replenishing Balm

Ravitseva - Rauhoittava - Kosteuttaa - Ravitsee - Rauhoittaa

Intense Protect 50+

Intense Protect 50+

Suojaa - Kosteuttaa

Palaa alkuun