Sisältö

Millainen on rasvoittuva iho?

Tietoa talin liikatuotannosta Tämä on tieteellinen termi rasvoittuvalle iholle: Hyperseborrhea = talin liikatuotanto. Sitä esiintyy, kun talirauhaset erittävät liikaa rasvaista ainetta, joka suojaa ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä. Tällöin iho näyttää kiiltävältä. Tämä ilmiö ei ole miellyttävä ja se luo pohjan näppylöiden ja mustapäiden muodostumiselle. Onneksi on olemassa ratkaisuja, joilla voidaan hallita talin ylituotantoa ja puhdistaa ihoa.

Rasvoittuvan ihon selvät merkit

Rasvoittuva iho on melko helppo tunnistaa, sillä tietyt kliiniset oireet ovat tyypillisiä talin liikatuotannolle. Ensinnäkin ylimääräinen tali tekee ihosta rasvaisen ja kiiltävän, erityisesti T-alueelta (otsa, nenä ja leuka). Rasvoittuvalle iholle tyypillisiä ovat myös epätasainen ihon pinta, laajentuneet ihohuokoset, näppylät (mustapäät ja valkopäät) ja meikki, joka ei pysy iholla.

av_acne_peau-luisante_1x1
av_acne_adolescente_miroir_1x1

Mistä rasvoittuva iho johtuu? 

Mistä rasvoittuva iho johtuu? Tähän kysymykseen ei ole yhtä ainoaa vastausta. Liiallinen talintuotanto voi johtua useista eri tekijöistä. Mikä siis on vastuussa ylimääräisestä talintuotannosta? Syyt ovat ensisijaisesti endogeenisia, eli ne riippuvat sisäisistä syistä, kuten perinnöllisyydestä tai hormonaalisesta epätasapainosta (erityisesti nuoruusiän aknen kohdalla).

Syyt voivat olla myös ulkoisia, kuten stressi, ilmansaasteet, tupakka tai lämpötilan muutokset.

Huomaa, että aikuisiässä miehet ovat alttiimpia rasvoittuvalle iholle, koska androgeenit (mieshormonit) stimuloivat talintuotantoa.

Tietoa rasvoittuvan ihon syistä

 

En haluaisi riisua t-paitaa rannalla, koska en halua esitellä ylävartaloani. Ihoni on rasvainen ja paksu, siinä on arpia ja saan edelleen silloin tällöin näppylöitä. Päädyin ostamaan UV-t-paidan, jotta minun ei tarvitsisi selitellä muille.

Jérôme, 35 vuotta

Missä kohtaa kehoa rasvoittuvaa ihoa esiintyy?

Tali on talirauhasten eritystä. Nämä rauhaset eivät ole jakautuneet tasaisesti koko kehoon. Tämän vuoksi jotkin alueet ovat rasvoittuvampia kuin toiset. Runsaimmin talia sisältävät alueet ovat kasvot (erityisesti T-alue: otsa, nenä ja leuka) sekä päänahka, yläselkä ja dekoltee. Ylimääräinen tali aiheuttaa pieniä mustapäitä (komedoja). Talissa esiintyvät rasvahapot edistävät tiettyjen aknen tulehdusvaiheen laukaisevien bakteerien lisääntymistä.

Kolme tehokasta hoitoa rasvoittuvalle iholle 

Rasvoittuva iho vaatii säännöllistä hoitoa. Ihonhoitorutiinisi tulisi sisältää kolme vaihetta. Ensimmäinen on puhdistus. Sitten kosteutus. Juuri niin, rasvoittuvakin iho tarvitsee kosteutusta. Joskus rasvainen iho tarvitsee kuitenkin myös syvempää puhdistusta. Tämä on kolmas vaihe. Ihon puhdistamiseen kuuluu säännöllinen kuorinta tai syväpuhdistava naamio. Kolme askelta puhtaamman ihon saavuttamiseksi. 

  • <span class="ezstring-field">av_acne_nettoyer-visage_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_soin-visage_coton_4x5</span>
  • <span class="ezstring-field">av_acne_gommage_4x5</span>

Rasvoittuvaa ja sekaihoa ei pidä sekoittaa keskenään

Iho muuttuu iän myötä ja nuoruusiän rasvoittuva iho muuttuu yleensä sekaihoksi aikuisiässä.

Rasvoittuva teini-ikäisen iho

Nuorilla talin ylituotanto ja rasvoittuva iho koskee koko kasvojen ihoa. Näppylöitä saattaa syntyä kasvoille sekä hartioille, yläselkään ja dekolteelle. 

Sekaiho

Kuten nimestä voi päätellä, sekaiho ei ole täysin kuiva eikä täysin rasvoittuvakaan, vaan se on vähän molempia. Iän myötä talintuotanto vähenee luonnollisesti. Rasvoittuva iho sijoittuu yleensä kasvojen keskiosaan: kuuluisalle T-alueelle. Muualla kasvoissa, jossa on vähemmän talirauhasia, iho on todennäköisemmin normaali tai jopa kuiva. 

 

av_acne_peau-mixte_zone-t_1x1

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Ihon terveys ja ihonhoidon tehokkuus riippuvat myös elämäntavoistasi. Terveellinen ruokavalio ja riittävä nesteytys ovat siksi olennaisen tärkeitä. Tupakointia, alkoholia ja stressiä tulisi välttää.

Tutustu elämäntapavinkkeihimme

av_acne_fond-de-teint_1x1

Meikki rasvoittuvalle iholle

Meikki ja rasvainen iho eivät sovi yhteen ja siksi meikki ei pysy paikoillaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, ettetkö voisi löytää sopivaa (ja tehokasta!) meikkiä. Ennen kaikkea on tärkeää valita oikeat tuotteet ja käyttää niitä oikein. Ensinnäkin suosittelemme valitsemaan vain meikkituotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia. Muista puhdistaa kasvot ja levittää mattapinnan jättävää kosteusvoidetta ennen meikkaamista. Puhdistus ja meikin poistaminen ovat olennaisen tärkeää terveen ihon kannalta, joten muista puhdistaa ihosi joka ikinen päivä.

Tutustu kaikkiin meikkivinkkeihimme

Tietoa ihohuokosista

Ihohuokoset ovat perustavan tärkeitä ihomme terveydelle. Ne toimivat ravinteiden porttina ja orvaskeden erittämien epäpuhtauksien poistokanavana. Ne ovat myös välttämättömiä ihon hengittämisen kannalta. Ongelmana on se, että kaikenlaiset epäpuhtaudet voivat tukkia rasvoittuvan ihon ihohuokoset (jolloin syntyy mustapäitä!) ja ”tukahduttaa” ihon. Jotta ihohuokoset toimisivat normaalisti, on tärkeää puhdistaa iho huolellisesti aamuin illoin. Parasta on käyttää tuotteita (sekä ihonhoidossa että meikissä), jotka eivät tuki ihohuokosia. Hellävarainen kuoriva naamio voi myös auttaa syväpuhdistamaan ihohuokoset. Mutta naamiota tulisi käyttää enintään kerran viikossa, jotta iho ei vahingoittuisi. 

av_acne_pores-peau_1x1

Vastauksia kysymyksiisi

Toden erottaminen tarusta: siksi olemme täällä.

Tämä ei ole totta. Rasvaisen ihon kiiltävä ulkonäkö voi viitata siihen, että iho on ylikosteutettu. Mutta ei pidä sekoittaa ”rasvaa” ja ”vettä” keskenään. Rasvainen iho voi olla myös kuivunut, sillä vaikka iholta ei ehkä puutu öljyä, sen sisimmissä kerroksissa voi olla puutetta vedestä. Puhdistuksen lisäksi ihoa on myös kosteutettava erityisillä ihotyypillesi kehitetyillä tuotteilla. Miksi? Tuotteet auttavat vähentämään liiallista talintuotantoa, rajoittamaan ihon kiiltoa ja auttamaan ihoa säilyttämään kosteutensa ja kimmoisuutensa.

Tämä on sekä totta että tarua. Auringolla on myös haittansa! Vaikka aurinko näyttää aluksi kuivattavan ihoa ja vähentävän joitakin tulehduksellisia leesioita (kuten aknenäppylöitä), se itse asiassa edistää ihon paksuuntumista ja talin ylituotantoa. Syksyllä iho muuttuu yhtäkkiä taas rasvoittuvaksi ja näppylät ilmestyvät uudelleen. Tämä aknen uudelleen puhkeaminen tunnetaan nimellä ”rebound-ilmiö”. Vaikka ihosi näyttäisi ”puhtaalta” kesällä, pidä kiinni hyvistä ihonhoitorutiineista ja käytä erityisesti hyvää aurinkosuojaa.

Tämä ei ole totta. Ihon puhdistaminen illalla auttaa poistamaan ylimääräisen talin ja päivän aikana kertyneet ympäristön haittatekijät (ilmansaasteet jne.). Talintuotanto ei kuitenkaan lopu yöksi, ja siksi on suositeltavaa puhdistaa iho hellävaraisesti myös aamulla. Aamuisen puhdistuksen jälkeen voit levittää ihonhoitotuotteet puhtaalle iholle, jolloin ne ovat tehokkaampia. Lisävinkki: suihkuttamalla ihollesi aamulla Terveyslähdevettä herätät ihosi ja valmistelet sen ihonhoitoa varten.

Ratkaisuja rasvaisen ihon hoitoon

Cleanance-tuotteemme on suunniteltu auttamaan sinua ihonhoidossa, jotta voisit nauttia jälleen ihostasi
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Mattifying Emulsion

Ainoa löytämäni voide, joka rajoittaa ihoni kiiltoa (akneihoni alkaa yleensä kiiltää kahden tunnin kuluttua minkä tahansa muun voiteen kanssa). Se on täydellinen! Kadun vain sitä, etten ole löytänyt sitä aikaisemmin ;)!

Anaïs, 23 vuotta

Cleanance Mattifying Emulsion
Palaa alkuun