Sisältö

Mitä tarkoittaa akneiho?

Aknea esiintyy noin 6 miljoonalla ranskalaisella. Se on myös johtava syy ihotautien hoitoon hakeutumiseen. Vaikka pääasiallinen kohderyhmä ovat edelleen teini-ikäiset, myös aikuiset voivat kärsiä siitä. Mitä tarkoittaa ”akneiho”? Mistä se johtuu? Mitä sen vähentämiseksi pitäisi tehdä päivittäin?

Mikä akne on?

Akne on pilosebaceus-tupen tulehduksellinen sairaus. Jokaisessa karvassa ja hiuksessa on talirauhanen, joka erittää talia, rasvaista nestettä, jonka tehtävänä on suojella ihoa. Aknen tapauksessa talirauhanen tukkiutuu liian paksun talin takia tai jos sitä erittyy liian suuria määriä. Lisäksi pilosebaceus-tupen solut käyttäytyvät epänormaalisti ja aiheuttavat bakteerikannan epätasapainon. 

Lisätietoa näppylöistä

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472 Normaali pilosebaceous-tuppi verrattuna komedoon 1: Tali normaalissa tilassaan 2: Talirauhanen 3: Kanavan tukkeutuminen 4: Epätasapainoinen tali (paksumpi, muuttunut koostumus) 5: Kantasolujen lisääntyminen = tupen seinämän paksuuntuminen

Mistä akne johtuu? 

Aknea esiintyy pääasiassa murrosiässä hormonaalisten muutosten vuoksi. Hormonaaliset muutokset voivat myös johtaa aknen puhkeamiseen aikuisikäisillä naisilla. Myös genetiikalla on merkitystä taudin esiintymisessä. Jos molemmat vanhempasi ovat kärsineet aknesta nuorempana, aknen riski sinulla on suurempi. Myös muilla tekijöillä, kuten stressillä, tupakoinnilla, ilmansaasteilla ja jopa auringolla, voi olla merkitystä. Syyn tunnistamista tärkeämpää on kuitenkin löytää oikeanlainen hoito!

Akneihon syyt

Aknen eri tyypit

Tukkeutuneet ihohuokoset edistävät mustapäiden (avoimet komedot) tai mikrokystien kehittymistä. Tätä kutsutaan komedoakneksi. Mutta kun ne tulehtuvat bakteerin (Cutibacterium Acnes) vaikutuksesta, ne voivat muuttua märkimättömiksi punaisiksi näppylöiksi (papulat), märkiviksi näppylöiksi tai suuremmiksi näppylöiksi, jotka ovat yleensä kivuliaita ja syvälle ihoon juurtuneita (kyhmyt). Tämä on tulehduksellinen akne (yleisin aikuisilla naisilla).

Aknetyypit

”Toisen raskauteni aikana sain leukaani mikrokystia ja poskiini mustapäitä”.

Amandine, 31 vuotta

Aknea esiintyy kaikissa ikäryhmissä

Teini-ikäisten akne on tyypillisin muoto. Sitä voi kuitenkin esiintyä myös muun ikäisillä. Tarkastelemme tässä nuorten aknea, mutta myös aikuisten naisten ja pikkulasten.

  • <p><a href="/ihosi/rasvoittuva-epaepuhtauksiin-tai-akneen-taipuvainen-iho/mitae-tarkoittaa-akneiho/teini-ikaeisten-akne-syyt-ja-hoito">Teini-ik&auml;isten akne</a></p>
    Teini-ikäisten akne
  • <p><a href="/ihosi/rasvoittuva-epaepuhtauksiin-tai-akneen-taipuvainen-iho/mitae-tarkoittaa-akneiho/aikuisten-akne-syyt-ja-hoidot">Aikuisten akne</a></p>
    Aikuisten akne
  • <p><a href="/ihosi/rasvoittuva-epaepuhtauksiin-tai-akneen-taipuvainen-iho/mitae-tarkoittaa-akneiho/pikkulapsen-akne">Pikkulasten akne&nbsp;</a></p>
    Pikkulasten akne 

Varo arpia

Arvet ovat aknen epäesteettisin seuraus. Paranemisen myötä akneleesiot voivat jättää pysyviä jälkiä, joiden syntymiseen vaikuttaa lähinnä näppylöiden koskettelu ja aknen vakavuus. Niitä on mahdollista ehkäistä varhaisella ja mukautetulla hoidolla tai häivyttää jo olemassa olevia arpia. Tärkeintä on kuitenkin, ettei näppylöitä näpelöi!

Aknearvet

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI 

Ihotautilääkäri, pääasiallinen yhteyshenkilösi

Riippumatta iästäsi ja aknen muodosta tärkein yhteyshenkilösi on ihotautilääkäri. Älä epäröi kääntyä ihotautilääkärin puoleen heti ensimmäisten merkkien ilmaantuessa. He tietävät, miten mukauttaa hoitoa eri kriteerien perusteella: taudin etenemisen, sen vakavuuden ja jo kokeiltujen hoitojen tehokkuuden perusteella. He antavat myös neuvoja dermokosmetiikkahoidoista ja pystyvät rauhoittamaan mieltäsi, jos akne häiritsee liikaa jokapäiväistä elämääsi. 

Vaikea akne

Vastaamme kysymyksiisi

Autamme sinua erottamaan faktat fiktiosta

Vaikka ajatus on laajalle levinnyt, se ei ole niin yksinkertaista. Kyseessä näyttäisi olevan vain liiallinen määrä. Periaatteessa rasvainen ruokavalio ei ole aknea pahentava tekijä. Toisaalta jotkin tutkimukset viittaavat siihen, että nopeat sokerit, joilla on korkea glykeeminen indeksi, vaikuttavat aknen syntyyn ja pysyvyyteen.

Tämä on totta. Tarkemmin sanottuna se on aknen laukaisija, ei suora syy akneen. Esimerkiksi tentin tai työhaastattelun lähestyminen voi johtaa aknen puhkeamiseen.

Ei. Päinvastoin, meikkaaminen on täysin mahdollista. Tärkeintä on käyttää oikeita tuotteita, jotka sopivat aknetyypillesi eivätkä tuki ihohuokosia. Muista poistaa meikkisi joka ilta, jotta ihosi ei tukkeudu.

Ratkaisuja akneihon hoitoon

Cleanance-ihonhoitotuotteemme on suunniteltu ihoasi varten
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance COMEDOMED Anti-Blemish Concentrate

Olen käyttänyt tätä tuotetta viikon ajan ja suoraan sanottuna voin jo nähdä parannusta. Pidän koostumuksesta ja helppokäyttöisestä pullosta. Cleanance COMEDOMED Anti-Blemish Concentrate
Palaa alkuun