Sisältö

Aknen syyt

Mistä akne johtuu? Olet luultavasti jo miettinyt tätä aikaisemmin. Useimmat aknen muodot (kyllä, niitä on useita) johtuvat sukupuolihormonien vaihteluista. Mutta myös muut tekijät, lähinnä ympäristö ja elintavat, vaikuttavat siihen sekä nuorilla että naisilla.

Miten hormonit vaikuttavat ihoon

Hormonaaliset vaihtelut, erityisesti androgeenit, aiheuttavat talin ylituotantoa kasvoilla ja ylävartalolla. Pilosebaceus-rauhasten ja talirauhasten seinämien solut lisääntyvät, mikä estää talin poistumisen. Toisin sanoen ihohuokoset tukkeutuvat ja tali kerääntyy ihon pinnan alle. Talin kertyminen aiheuttaa komedoja, eli mustapäitä ja valkopäitä. Nämä hormonaaliset muutokset esiintyvät yleensä murrosiässä tai naisilla kuukautiskierron aikana.

Lisätietoja hormonaalisesta aknesta

av_acne_soleil_ville_1x1 472x472

Myös eksogeeniset (eli ulkoiset) tekijät voivat laukaista näppylöiden puhkeamisen.

  • Liian rasvaisten, ihohuokosia tukkivien kosmetiikkatuotteiden käyttö voi tukkia pilosebaceus-tupet, mikä edistää näppylöiden syntymistä.
  • Auringon vaikutuksesta iho paksuuntuu ja kuivuu, mikä aluksi vähentää näppylöitä. Tämä on kuitenkin harhaanjohtavaa, sillä heti kun auringolle altistuminen vähenee, iho ohenee ja tuottaa talia taas enemmän. Seurauksena on uusien akneoireiden puhkeaminen.
  • Akne ei ole psyykkinen sairaus, mutta stressi on vaikuttava tekijä. Miten stressi siis vaikuttaa akneen? Mekanismit ovat vielä epäselviä, mutta stressiin liittyvien hormonien tuotanto lisää myös talintuotantoa. 

  • Tupakointi edistää dermatoosia (ihosairaus) ja pahentaa erityisesti arpia.
  • Liiallinen rasvan ja sokerin syönti vaikuttaa myös ihoon. Erityisesti makeisten syöminen lisää aknen kehittymistä herkillä henkilöillä. Mistä tämä johtuu? Elintarvikkeet, joissa on korkea glykeeminen indeksi, saattavat edistää tiettyjen hormonien, kuten androgeenien, tuotantoa, jotka ovat osallisia mustapäiden muodostumisessa. 
  • Joissakin tapauksissa akne voi johtua myös tietyistä lääkkeistä.

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Vaikka ihon puhdistaminen ja meikin poistaminen kaksi kertaa päivässä on tärkeää, kasvojen ”kuoriminen” liian voimakkailla kuorinta-aineilla voi kuivattaa ihoa ja edistää talintuotantoa. Voit käyttää hellävaraista kuorintanaamiota kerran tai kahdesti viikossa, mutta ei useammin. Hellävaraiset keinot antavat parempia tuloksia!

Aikuisten akne: Akneihosta huolehtiminen

Teini-ikäisten akne: Akneihosta huolehtiminen

Vastauksia kysymyksiisi

Autamme sinua erottamaan faktat fiktiosta

Totta. Jos useat perheenjäsenesi ovat kärsineet aknesta, erityisesti vaikeasta aknesta, tämä lisää riskiäsi sairastua siihen myös. Vaikka geenit eivät ole systemaattinen syy, ne ovat yksi osatekijä. Saat parhaat tulokset oikeanlaisella hoidolla, erityisesti kääntymällä ihotautilääkärin puoleen.

Totta. Tietyt ilman epäpuhtaudet voivat hapettaa talirauhasten tuottaman talin sisältämän skvaleenin. Hapettuminen stimuloi ihohuokosia tukkivien molekyylien tuotantoa orvaskedessä, ja tämän seurauksena muodostuu näppylöitä. Hyvä ihohygienia on siksi olennaisen tärkeää, jotta voidaan torjua ilmansaasteiden vaikutuksia ihoon.

Tämä ei ole totta. Joskus tiettyjen hoitoaineiden tai muotoilugeelien käyttö voi aiheuttaa aknenäppylöitä erityisesti otsalle. Nämä tuotteet voivat myös valua otsalle tai niskaan ja aiheuttaa ihoreaktioita.

Totta. Raskauden alussa kehon hormonitasapaino on hyvin häiriintynyt. Tämän voi osaltaan aiheuttaa aknea. Akne yleensä hellittää ja häviää nopeasti synnytyksen jälkeen.

Ratkaisuja akneihon hoitoon

Cleanance-ihonhoitotuotteemme on suunniteltu ihoasi varten
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed Anti-Blemish Concentrate

Tämä ihmetuote on auttanut paljon ihoani: se auttoi vähentämään epäpuhtauksia kahdessa kuukaudessa. Siitä on ollut todella hyötyä! En malta odottaa tuloksia muutaman kuukauden kuluttua ja toivon, että näppylät katoavat lopullisesti.

Margot, 26 vuotta

Cleanance COMEDOMED Anti-Blemish Concentrate
Palaa alkuun