Sisältö

Aknea pahentavat tekijät

Akne kehittyy murrosiässä tapahtuvien hormonaalisten muutosten vuoksi, ja se voi jatkua aikuisuuteen asti. Myös muut tekijät, kuten stressi, tupakointi, ruokavalio jne., vaikuttavat aknen syntyyn. Tutustutaanpa tarkemmin näihin tekijöihin.

Hormonit ja perinnöllisyys aknen syynä

Hormonit ja perinnöllisyys aknen syynä

Akne ilmaantuu yleensä murrosiässä sekä tytöille että pojille. Se liittyy murrosiässä tapahtuvaan hormonaaliseen myllerrykseen. Tällöin iho tuottaa enemmän huonolaatuista talia, jolla voi olla vaikeuksia poistua iholta, mikä johtaa lopulta aknen kaltaisiin oireisiin. Hormonaaliset vaihtelut selittävät myös sen, miksi akne voi jatkua tai uusiutua naisilla. 

Perinnöllisyys on toinen tärkeä tekijä. Jos molemmat vanhempasi kärsivät aknesta murrosiässä tai aikuisena, sinulla on suurempi todennäköisyys sairastua akneen. Näitä tekijöitä ei voi muuttaa. Myös muut pahentavat tekijät voivat vaikuttaa asiaan ja aiheuttaa aknen jatkumisen, puhkeamisen tai uusiutumisen.

Hormonaalisen aknen ymmärtäminen

Pahentavien tekijöiden ymmärtäminen ja oikeat toimenpiteet 

Miksi akne häviää joiltakin ihmisiltä, mutta toisilta ei?

Jotkin ympäristötekijät voivat osittain selittää tämän. Stressi on keskeinen laukaiseva tekijä. Monella akne saattaa puhjeta liiallisten paineiden alla, koska stressin uskotaan lisäävän talintuotantoa. Aknenäppylät itsessään stressaavat,joten tilanteesta voi syntyä noidankehä. Miten stressiä voidaan vähentää? Ei ainakaan tupakoimalla. Tämä on erittäin huono ajatus, eikä pelkästään keuhkojen kannalta, vaan tupakointi hidastaa myös akneleesioiden paranemista.

Muita aknea pahentavia tekijöitä ovat muun muassa epäterveellinen ruokavalio. Aknen ja maitotuotteiden, hedelmämehujen, sokerin, leivonnaisten, suklaan ja makeisten päivittäisen kulutuksen välillä on todettu olevan yhteys. Myös tietyt sopimattomat lääkkeet tai ehkäisypillerit saattavat aiheuttaa aknea, samoin kuin ilmansaasteet, joiden uskotaan olevan suurelta osin vastuussa aikuisten aknen lisääntymisestä. Jälkimmäistä tekijää on vaikea välttää, mutta muihin tekijöihin on onneksi mahdollista vaikuttaa.

Käänny ihotautilääkärin puoleen, sillä hän ymmärtää ongelmiasi ja osaa ehdottaa sopivaa hoitoa.

 

av_acne_stress_1x1 472x472

Aina jos syön liikaa suklaata, saan varmasti näppylöitä, ja saan niitä jopa pienestä määrästä...

Romain, 17 vuotta

Aurinko on toinen pahentava tekijä

Aurinko voi olla aknen piilovihollinen. Se parantaa aknen ulkonäköä... mutta vain lyhyen aikaa...

 

Rusketuksesta...

On kesä, sää on kaunis ja aurinko näyttää parantavan ihoasi. Tulehdukselliset leesiot vähenevät näkyvästi sekä rusketuksen että auringon vaikutuksesta, sillä aurinko paksuntaa ja kuivattaa ihoa sekä näppylöitä. Niinkin paljon, että unohdat käyttää aurinkovoidetta...

... aknen uusiutumiseen

Syksyn tullen kasvoillasi on taas mustapäitä, papuloita ja märkärakkuloita. Kun ihosi ei enää altistu auringolle, se menettää paksuuttaan ja palaa normaaliin tilaansa, jossa se tuottaa liikaa talia, ihohuokoset tukkiutuvat ja aknenäppylöitä syntyy. Tätä kutsutaan rebound-ilmiöksi.

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Kaikki kosmetiikkatuotteet eivät ole samanlaista. Jotkin niistä voivat pahentaa aknea.

Voiteet, meikkivoiteet ja puuterit, jotka tukkivat ihohuokosia, voivat aiheuttaa iho-ongelmia. Lue tuoteselosteet huolellisesti. Olipa kyseessä meikinpoistoaine, kosteusvoide tai meikki, valitse tuotteita, jotka on tarkoitettu akneiholle, eivätkä tuki ihohuokosia (ei-komedogeeninen). Tämä takaa sen, että niissä on epäpuhtauksia tai kiiltoa estäviä aktiivisia ainesosia ja että niiden koostumus sopii ihotyypillesi.

Pese siveltimet ja sienet säännöllisesti. Mitä tapahtuu, jos et tee niin? Lisäät talia puuteriin ja jatkat noidankehää.

 

Hyviä keinoja rauhoittaa aknea

Hyviä keinoja rauhoittaa aknea

Olipa aknen syy hoidettavissa tai ei, akneihon hoitovaiheet ovat samat riippumatta syystä. Ensinnäkin sinun on käytettävä ihotyypillesi sopivia tuotteita sekä puhdistukseen, kosteutukseen että meikkaamiseen. Pysyvän ja näkyvän vaikutuksen saavuttamisessa tärkeää on säännöllisyys. Ja kevyt kosketus! Vaikka iho näyttäisi paksummalta, se ei tarkoita, että ihosi olisi vähemmän herkkä. Voit tehdä enintään kaksi kuorintaa ja naamiohoitoa viikossa, mutta käytä aina huolellisesti valittuja tuotteita!

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisuja akneihon hoitoon

Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet on suunniteltu ihoasi varten

Cleanance Cleansing Gel

Cleanance Cleansing Gel

Mattapinnan jättävä - Puhdistaa

Cleanance Comedomed

Cleanance Comedomed

Vähentää ylimääräistä talia - Vähentää epäpuhtauksia - Ihohuokosia kiinteyttävä

Palaa alkuun