Sisältö

Vaikea akne

Akne on yksi yleisimmistä ihosairauksista. Mutta se ei vaikuta kaikkiin samalla tavalla. Joillakin ihmisillä akne on vain lievää, kun taas toisilla saattaa esiintyä vaikeampaa aknea. Ranskan kansallisen terveysviraston mukaan vaikeasta aknesta kärsii noin joka viides aknepotilas, ja se koskettaa sekä nuoria että aikuisia. Koskettaako akne sinua? Siinä tapauksessa olet tullut oikeaan paikkaan: täältä löydät asiantuntevia neuvoja ja ratkaisuja!

Mitä on vaikea akne?

Aknen vakavuusasteet vaihtelevat. Kun kasvoilla (ja joskus ylävartalolla) on suuri määrä mustapäitä, mikrokystia, papuloita (punaisia näppyjä), pusteleita (kutiavia laikkuja) ja/tai syvälle ihon alle kiinnittyneitä isompia näppylöitä (ns. kyhmyjä), aknea voidaan kuvata vaikeaksi. Ranskassa noin 200 000 ihmistä on kärsii vaikeasta aknesta. Tilannetta ei pidä vähätellä terveydellisestä eikä psykologisesta näkökulmasta, vaan se ansaitsee asianmukaista hoitoa. 

Mitä näppylöiden alla on

av_acne_schema_acne-nodulaire_1x1 472x472 1. orvaskesi (epidermis) 2. Ylitulehdus vai tulehdus

Vaikean aknen muodot 

Vaikeaa aknea on monenlaista. 

Kystinen (nodulaarinen) akne

 Yleisimpiä ovat kystinen akne (jota kutsutaan myös nodulokystiseksi akneksi) ja sen pitkälle edennyt muoto, acne conglobata. Nämä aknen muodot alkavat normaalisti murrosiässä ja leviävät vähitellen kaulaan, hartioihin, ylävartaloon ja joskus pakaroihin.Niille ovat ominaisia suuret komedot, jotka tulehtuvat nopeasti ja muodostavat kyhmyjä ja kystia, jotka voivat sulautua toisiinsa ja aiheuttaa vakavaa arpeutumista. Tämäntyyppistä aknea esiintyy todennäköisemmin pojilla ja henkilöillä, joiden suvussa on esiintynyt aknea. 

Acne fulminans

Tämä on aknen vaikeampi muoto, mutta onneksi se on harvinaisempi. Se ilmaantuu äkillisesti, pääasiassa teini-ikäisille pojille, ja siihen liittyy ihon ulkopuolisia oireita, kuten kuumetta ja lihaskipua. 

 

Mitä vaikeampi, syvempi ja kovempi tulehdus on, sitä suurempi on arpeutumisen riski.

Ranskan ihotautilääkäriyhdistys

Arpien muodostumisen rajoittaminen

Arvet ovat merkittävä seuraus vaikeasta aknesta. Niitä pahentavat kaikki paranemista hidastavat tekijät, kuten leesioiden liiallinen koskettelu. Aknearvilla voi olla psykologinen vaikutus, jota ei myöskään pidä unohtaa, sillä ne voivat jättää jälkiä niin itsetuntoon kuin ihoonkin. Onneksi arpeutumista on mahdollista rajoittaa jos hoidot aloitetaan varhaisessa vaiheessa. 

Aknearvet 

Vaikea akne: todellinen psykologinen vaikutus

Jotkut arvet ovat näkymättömiä. Vaikea akne vaikuttaa tunteisiin: Pierre Fabre -laboratorion ja CSA-instituutin tekemän tutkimuksen mukaan 87 % akneen sairastuneista kokee, että akne on vaikuttanut heidän jokapäiväiseen elämäänsä ja erityisesti heidän ihmissuhteisiinsa. Siksi on tärkeää, ettei psykologisia ja sosiaalisia vaikutuksia aliarvioida. 

”Teini-ikäisten akne – psykologinen vaikutus”

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Vanhempana sinun tehtäväsi on auttaa ja tukea teini-ikäistäsi. On tärkeää, että he tuntevat tulleensa kuulluiksi ja ymmärretyksi. Kuuntele herkällä korvalla äläkä aliarvioi heidän tunteitaan. Tiedät, että akne on väliaikaista, mutta lapsestasi se voi tuntua ikuisuudelta. Paras aika puhua aknesta on silloin, kun olette kahden kesken, eikä teitä häiritä. Puhu aiheesta ymmärtäväisesti ja vakuuttaen, että ongelmaan on olemassa tehokkaita ratkaisuja, ja tarjoudu menemään heidän kanssaan ihotautilääkärille. Teini-ikäisten akne – Vanhemman rooli teini-ikäisen tukemisessa

Mikä on paras hoito vaikeaan akneen?

Ensimmäiseksi on otettava yhteys ihotautilääkäriin. Mitä aikaisemmin vaikeaa aknea ryhdytään hoitamaan, sitä paremmat ovat hoitomahdollisuudet. Hoitona on todennäköisesti isotretinoiinin (A-vitamiinijohdannainen) ottaminen suun kautta. Tämä lääke on erittäin tehokas, mutta se aiheuttaa erittäin epämiellyttävän kuivan ihon. Hellävarainen hygienia, kosteutus ja aurinkosuoja ovat silloin tärkeitä... Hyvän päivittäisen hygienian noudattaminen auttaa sinua ehkäisemään isotretinoiinin ei-toivottuja vaikutuksia ja tuntemaan olosi paremmaksi ihossasi.

Vaikea akne – Asiantuntijoiden neuvoja ja hoitorituaaleja

Vastauksia kysymyksiisi

Toden erottaminen tarusta: siksi olemme täällä.

Geneettisillä tekijöillä voi olla merkitystä aknen kehittymisessä. Riski sairastua akneen on suurempi, jos joku perheenjäsenistä on kärsinyt siitä. Jos molemmilla vanhemmilla on ollut akne, lapsen akne on todennäköisesti vaikeampi.

Tämä ei ole kovin hyvä neuvo. Liiallisella hygienialla voi olla päinvastainen vaikutus. Liiallinen puhdistaminen kuivattaa ihoa ja ärsyttää sitä entisestään, mikä voi pahentaa aknea. Kasvojen puhdistaminen aamuin ja illoin riittää. Älä myöskään käytä liikaa kasvojen kuorinta-aineita. Vältä tämäntyyppisten tuotteiden käyttöä, jos käytät isotretinoiinia, suosi sen sijaan tuotteita, jotka sopivat kuivalle ihollesi.

Kasvoissa on paljon talirauhasia, ja siksi akne vaikuttaa erityisesti kasvoihin (erityisesti T-alue: otsa, nenä ja leuka). Mutta myös muut kehon osat, kuten olkapäät, vartalo ja selkä, voivat kärsiä aknesta.

Ratkaisumme akneihon rauhoittamiseen

Cleanance HYDRA -ihonhoito on suunniteltu auttamaan sinua tuntemaan olosi mukavammaksi ihossasi
AV_Cleanance_Hydra_Soothing-Cream_Packshot_Old_E-retail_40ml_3282770100891

Cleanance HYDRA Soothing Cream

Tuote on riittoisaa ja sitä on helppo levittää iholle. Se rauhoittaa ihoa ja kosteuttaa koko päivän ajan. Täydellinen tuote aknehoidossa oleville. Cleanance HYDRA Soothing Cream
Palaa alkuun