Sisältö

Akne: miten tukea teini-ikäistäsi

Monet vanhemmat pelkäävät teini-ikäistensä aknen alkamista. Tämä ihosairaus koskettaa 80 % teini-ikäisistä ja pilaa joidenkin elämän. Oikean hoidon löytämisen lisäksi vanhempien tehtävänä on auttaa teiniä selviytymään tästä vaikeasta ajanjaksosta mahdollisimman rauhallisesti ja säilyttämään itseluottamuksensa. Seuraavaksi esittelemme muutamia tapoja tukea heitä.

Akne: hormonaaliset muutokset ja minäkuva

Murrosiässä alkavat hormonaaliset muutoksiin johtavat kehon muutoksiin: tytöillä 10-vuotiaasta alkaen ja pojilla hieman myöhemmin toissijaiset sukupuoliominaisuudet alkavat kehittyä (karvojen kasvu, rinnat, äänenmurros jne.). Tällöin myös akne voi ilmestyä teini-ikäiselle.

Näihin fyysisiin oireisiin liittyy myös psykologisia muutoksia, jotka ovat täysin normaaleja. Teinisi on vähitellen irrottautumassa vanhemmistaan ja on enemmän kiinnostunut ystävistään ja heidän antamasta kuvasta, mikä on hyvin tärkeää 2000-luvun teini-ikäisille. Aknen kohdalla psykologinen vaikutus voi olla merkittävä ja se voi jopa johtaa teini-ikäisen vetäytymiseen.

Akneiho / Syyt

 

Teini-ikäisen tukeminen: puhuminen on tärkeää

Kaukana ovat ne ajat jolloin kumarruit lapsesi tasolle puhumaan hänelle silmästä silmään, nyt samat lapset kävelevät suoraan ohitsesi välttäen katsettasi. He kokevat uuden vartalonsa häiritseväksi ja iho-ongelmansa ahdistaviksi. Teini-ikäisen kanssa on hyvä keskustella asiasta, mutta miten? 

Tasapainoinen keskusteluyhteys: teini-ikäiselle ei pidä enää puhua niin kuin lapselle, hänen on voitava tuntea olonsa mukavaksi. Ota aihe esille varovasti ja istu pikemmin teini-ikäisen viereen kuin hänen eteensä. Aloita keskustelu autossa tai sohvalla, kun olette kaksin ja teillä on rauhallinen hetki: ”Olen huomannut, että sinulle on tullut aknenäppylöitä. Haluatko, että puhumme asiasta?”

Aknen hoito

Kun olet keskustellut aiheesta teini-ikäisesi kanssa, sinun on näytettävä hänelle, että sen hoitoon on olemassa ratkaisuja.

On hyvä kertoa aknen syistä teini-ikäiselle.

Akne johtuu hormoneista, jotka kiihdyttävät ihon rauhasten (talirauhasten) talintuotannon lisääntymistä. Mutta myös perinnöllisyydellä on merkitystä, ja riski sairastua akneen on suurempi henkilöillä, joiden vanhemmalla on ollut akne. Jos olet kärsinyt aknesta teini-iässäsi ja sittemmin ihosi on parantunut, siitä on hyvä kertoa teinillesi! Muita aknea edistäviä tekijöitä saattavat olla stressi, sokeripitoinen ruokavalio tai sopimaton kosmetiikka. Keskustele näistä asioista, joita teini voisi muuttaa elämässään.

Kannusta teiniäsi pitämään huolta itsestään

Jos teini-ikäisesi akne kuitenkin jatkuu näistä pienistä muutoksista huolimatta, on aika ottaa järeämmät keinot käyttöön. Jos he tuntevat olonsa tarpeeksi luottavaiseksi, voit ehdottaa lääkärillä käyntiä. Voitte kääntyä suoraan myös ihotautilääkärin puoleen, varsinkin jos akne muuttuu vaikeaksi. Voit vakuuttaa teini-ikäisen kertomalla, että mitä nopeammin aknea ryhdytään hoitamaan, sitä hellävaraisempi hoito on. Iho paranee nopeammin, ja pitkäaikaisilta aknearvilta voidaan välttyä.

 

Akneiho / Vaikea akne

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI 

Nuoruusikä ei ole helppoa aikaa... vanhemmillekaan.

Teinisi muuttuu, eikä arki ole aina helppoa. Tämä pätee myös sinuun, sillä sinulla saattaa olla vaikeuksia löytää oikeita sanoja oikeaan aikaan. Vaikka teini ei haluaisikaan myöntää sitä, hän tarvitsee sinua. Heitä on erityisesti muistutettava siitä, että sosiaalisessa mediassa julkaistut sileät kasvot eivät vastaa todellisuutta ja että internetissä myytävät ihmetuotteet voivat olla petollisia. 

Sinun tehtäväsi on opastaa teiniäsi painostamatta. Teinin tukeminen on helpompaa, jos sinulla itselläsi on ollut aknea teini-ikäisenä ja olet selvinnyt tuosta vaikeasta ajasta. 

Akne oli minulle traumaattinen kokemus teini-ikäisenä, enkä halunnut tyttäreni kokevan samaa. Kun hänelle tuli akneoireita noin 15-vuotiaana, olin onneton, koska minun oli vaikeaa nähdä tyttäreni kärsivän näppylöistä. Vein hänet nopeasti ihotautilääkärille, jotta hänen ihonsa ja elämänsä palautuisi normaaliksi.

Myriam, 47, vaikeasta aknesta kärsivän teini-ikäisen äiti

Oikeat toimet teini-ikäisten aknen hoitoon

Jos kommunikointi teini-ikäisen kanssa on todella vaikeaa, voit vanhempana hankkia hänen iholleen sopivia tuotteita ja kannustaa häntä käyttämään niitä päivittäin. Jos he näkevät parannusta, se rohkaisee heitä jatkamaan hoitoa ja/tai ottamaan seuraavan askeleen kääntymällä tarvittaessa ihotautilääkärin puoleen.

Teini-ikäisten akne – Akneihosta huolehtiminen

Samasta tuotesarjasta

Eau Thermale Avène -tuotteet on suunniteltu ihoasi varten

Ratkaisuja akneihon hoitoon

Cleanance Micellar Water

Cleanance Micellar Water

Poistaa meikin - Mattapinnan jättävä - Puhdistaa - Puhdistava

Palaa alkuun