Sisältö

Teini-ikäisten akne: syyt ja hoito

Laajentuneet ihohuokoset, näppylät, mustapäät, rasvoittuva ja kiiltävä iho.... Ei ole epäilystäkään; teini-ikäisesi kärsii teini-aknesta. Ikävät muistot omasta teini-iästäsi saattavat pulpahtaa pintaan. Vaikka akne olisi lievä, se voi silti olla koettelemus. Onneksi on olemassa erilaisia ratkaisuja aina ihonhoitorutiineista lääkehoitoihin.

Teini-ikäisten akne: teinille vaikeaa aikaa

Murrosiässä tapahtuvat hormonaaliset muutokset johtavat usein aknen kehittymiseen nuoruusiässä. Tämä ihosairaus koskettaa 80 % teini-ikäisistä*. Tyttöjen iho rasvoittuu noin 12–13-vuotiaana ja poikien 14–15-vuotiaana, ja mustapäitä alkaa ilmestyä. Koska akne on näkyvää ja aiheuttaa usein fyysistä kipua, se voi vaikuttaa merkittävästi teini-ikäisten elämään, ja jotkut kärsivät siitä enemmän kuin toiset. Aknen mahdollisia vaikutuksia itsetuntoon ei pidä aliarvioida, joten pelkkä asiasta puhuminen lääkärin kanssa voi olla jo ensimmäinen helpottava askel.

Teini-ikäisten akne – psykologinen vaikutus

Miten tukea teini-ikäistä, joka kärsii aknesta?

Vanhemmilla on tärkeä tehtävä auttaa teini-ikäistä muutosten vuosien läpi, joihin saattaa liittyä myös aknea. On tärkeää, että viet näppylöistä kärsivät teini-ikäisen lääkärin vastaanotolle. Voit myös kannustaa heitä terveellisiin elämäntapoihin. Kannustaminen tasapainoiseen ruokavalioon, säännölliseen liikuntaan sekä tupakoinnin ja stressin välttämiseen ovat hyviä tapoja tukea teini-ikäistä hänen matkallaan kohti aikuisuutta ja terveellisten elämäntapojen omaksumista, jotta hän voi tuntea olonsa paremmaksi.

Vanhemman rooli teini-ikäisen tukemisessa

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Aknea ei aina voida parantaa niin nopeasti kuin haluaisimme, ja se voi olla pettymys. Varmaa on, että aknen hoitoon on ryhdyttävä nopeasti, jotta arpia voitaisiin välttää mahdollisimman paljon. Mitä kauemmin odotat ja epäpuhtaudet pahenevat, sitä vaikeampaa hoito todennäköisesti on. 

Mitä hoitoja teini-ikäisille on olemassa?

Teini-ikäisten aknelle on olemassa useita hoitovaihtoehtoja. Lievään akneen käytettävillä tuotteilla voidaan hoitaa näppylöitä paikallisesti. Suun kautta otettavia antibiootteja voidaan käyttää, kun akne on laajempi ja tulehduksellisempi. Isotretinoiinin määrääminen on usein tehokasta vaikeamman aknen hoidossa. Isotretinoiinin käyttöä säännellään tiukasti tytöillä sikiön epämuodostumariskin vuoksi raskauden aikana. Kysy aina neuvoa ihotautilääkäriltäsi.

Vaikea akne

Päivittäinen hygienia teini-ikäisen iholle

On tärkeää puhdistaa iho kerran tai kahdesti päivässä. Tätä varten suosittelemme käyttämään dermatologisia geelejä tai voiteita, jotka imeytyvät hyvin eivätkä tuki ihohuokosia. Vaahdota tuote käsilläsi iholle, huuhtele iho sitten lämpimällä vedellä ja taputtele se kuivaksi pehmeällä pyyhkeellä. Voit myös käyttää misellipuhdistusvettä, jolla saat ihollesi mattapinnan. Vältä aknea edistäviä, kuivattavia saippuoita ja öljyjä sekä alkoholia sisältäviä tuotteita, jotka ärsyttävät ihoa.

Teini-ikäisen akneihosta huolehtiminen

Vastauksia kysymyksiisi

Toden erottaminen tarusta: siksi olemme täällä.

Ei. Nuoret eivät ole ainoita, joilla on aknea. Myös aikuiset kärsivät siitä, ja erityisesti naiset (lähes joka neljäs kolmekymppinen nainen).

Teini-ikäisillä aknenäppylät ilmenevät yleensä T-alueella, eli nenän, otsan ja leuan alueella. Akne ei kuitenkaan vaikuta vain tähän alueeseen: läiskiä esiintyy myös kaula-aukolla ja selässä.

Puristettu näppylä voi tulehtua erityisesti kynsien alla olevista mikrobeista. Tämä lisää myös arpeutumisen riskiä.

Ratkaisuja akneihon hoitoon

Cleanance-ihonhoitotuotteemme on suunniteltu ihoasi varten
av_cleanance_comedomed-anti-blemishes-concentrate_front_30ml_3282770202854

Cleanance Comedomed Anti-Blemish Concentrate

Tämä ihmetuote on auttanut paljon ihoani: se auttoi vähentämään epäpuhtauksia kahdessa kuukaudessa. Siitä on ollut todella hyötyä! En malta odottaa tuloksia muutaman kuukauden kuluttua ja toivon, että näppylät katoavat lopullisesti.

Margot, 26 vuotta

CLEANANCE COMEDOMED ANTI-BLEMISH CONCENTRATE
Palaa alkuun