Sisältö

Aknen psykologinen vaikutus teini-ikäisiin

Nuoruusikä on monien mullistusten aikaa, joista joitakin voi olla vaikea ymmärtää. Tyttöjen ja poikien kehot muuttuvat hormonien vaikutuksesta, jotka myös aiheuttavat aknea. Vaikka akne ei olisikaan kovin vaikea, aikuisten on otettava huomioon sen mahdolliset psykologiset vaikutukset ja tukea nuorta tänä herkkänä aikana. Pysy rauhallisena, sillä ratkaisuja on olemassa.

Akne: hormonaaliset häiriöt ja psykologiset vaikutukset

Sekä tytöillä että pojilla akne ilmenee kasvoilla, mutta joskus myös selässä, hartioilla ja dekolteella. Sitä esiintyy murrosiässä hormonaalisten muutosten vaikutuksesta, jotka ovat vastuussa myös hiusten, rintojen, kivesten jne. kehittymisestä.

Lapsuudesta nuoruuteen siirtymiseen liittyy myös psykologisia muutoksia, jotka ovat täysin normaaleja. Teini-ikäiset samaistuvat nyt enemmän ystäviinsä kuin perheeseensä. He ovat myös hyvin huolissaan antamastaan kuvasta. Kun akne häiritsee tätä omakuvaa, sen kanssa voi olla vaikea elää.

Joskus aknesta voi kehkeytyä katastrofi, varsinkin jos se on vaikeaa tyyppiä. Aknen psykologinen vaikutus yhdistyy usein muihin tekijöihin ja voi johtaa jopa masennukseen. Onneksi aknen vaikutuksia on mahdollista rajoittaa. 

Hormonaalinen akne

”Akneni alkoi, kun olin 12–13-vuotias. Ensin sitä oli kasvoillani, erityisesti otsalla, leuassa ja nenässä. Sitten sitä tuli myös yläselkään, hartioille ja dekolteelle. Minä sain siitä huonoja kokemuksia. Ystäväni pilkkasivat minua ja se satutti minua todella paljon”

CLÉMENT, 16 VUOTTA

Miten rajoittaa aknen psykologisia vaikutuksia

Joitakin ennakkoluuloja on vaikea häivyttää, kuten esimerkiksi sitä, että akne olisi seurausta huonosta hygieniasta tai että sen vuoksi ei voisi olla sosiaalista tai romanttista elämää. Nämä ovat selvästikin harhaluuloja.

Lisäksi teini voi haluta eristäytyä välttyäkseen muiden arvosteluilta, mutta tämä vain lisää mielialan laskua. Mitä siis tehdä? On hyvä pitää mielessä, että akne koskettaa jopa 80 % teini-ikäisistä. Se on erittäin yleistä, ja tämän tietäminen voi jo tuntua paremmalta.

On myös hyvä tietää, että akne ei liity lainkaan hygienian puutteeseen, vaan se on sairaus, jonka laukaisevat hormonit ja jota elämäntapatottumukset voivat pahentaa. Stressin, liian sokeripitoisen ruokavalion ja sopimattoman kosmetiikan kaltaiset tekijät voivat vaikuttaa aknen kehittymiseen ja pysyvyyteen.

Pahentavat tekijät

Aknen hoito psykologisten vaikutusten vähentämiseksi

Akne on sairaus, ja se on hoidettavissa. Sen hoidossa tarvitaan ehkä useita eri terveydenhuollon ammattilaisia.

Yleislääkäri

Yleislääkäri voi olla ensimmäinen, jonka puoleen kääntyä, jos akne alkaa häiritä. Voit puhua oman lääkärisi kanssa ja luottaa häneen. Nopeasti hoidetulla aknella on paremmat mahdollisuudet parantua. Yleislääkäri voi myös lähettää sinut ihotautilääkärin vastaanotolle.

Ihotautilääkäri

He ovat ihonhoidon ammattilaisia. Ihotautilääkäri arvioi ensin aknen luonteen ja vakavuuden ja ehdottaa sitten asianmukaisia hoitoja. Ihotautilääkäri neuvoo myös päivittäisen hygienian noudattamisessa, mikä on tärkeää ihon kunnon säilyttämiseksi aknehoitojen yhteydessä. 

 

Akneihosta huolehtiminen

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI 

Akne voi aiheuttaa häpeää, mutta eristäytyminen ei ole koskaan ratkaisu.  

Riippumatta siitä, edellyttääkö akne ihotautilääkärin määräämää hoitoa vai ei, ihoa pitää hemmotella! Jos epäröit oikeiden tuotteiden valinnassa, aina on saatavilla tukea. Aknehoitojen heikentämällä iholla on erilaiset tarpeet kuin ”vain” rasvoittuvalla, näppyläisellä iholla. On hyvä muistaa, että sopimattomat tuotteet voivat johtaa aknen puhkeamiseen.

Meikkiä voidaan käyttää myös aknen kanssa. Peitevoiteiden, sävytettyjen voiteiden ja meikkivoiteiden kohdalla on aina parasta valita tuotteita, jotka eivät tuki ihohuokosia ja antavat ihon hengittää. Meikki on myös poistettava joka ilta, eikä näppylöihin saa koskea, etteivät ne pahenisi.

Aknen psykologisten vaikutusten vähentäminen

Aknehoidon ja/tai päivittäisen ihonhoitorutiinin noudattaminen sekä oikeiden tuotteiden valitseminen ovat perusta aknesta eroon pääsemiselle. Vaikka matka tuntuisi pitkältä, on tärkeää olla antamatta periksi, sillä periksiantamattomuus on valttia!

Akneihosta huolehtiminen

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisuja akneihon hoitoon

Eau Thermale Avène -tuotteet on suunniteltu ihoasi varten

Cleanance Comedomed

Cleanance Comedomed

Vähentää ylimääräistä talia - Vähentää epäpuhtauksia - Ihohuokosia kiinteyttävä

Palaa alkuun