Sisältö

Aknen eri tyypit

Akne voi esiintyä eri muodoissa. Kukin riippuu talinerityksen laajuudesta, leesioiden tyypistä... Onko kyseessä siis ”komedoakne” vai ”tulehduksellinen akne”? Miten ne voidaan erottaa toisistaan? Näihin kysymyksiin vastaaminen on ensimmäinen askel kohti sopivimman hoidon löytämistä.

Aknen muodot: niiden tunnistaminen parempaa hoitoa varten

Aknen muodot: niiden tunnistaminen parempaa hoitoa varten

Päästäksesi eroon aknesta ja ennen oikeiden tuotteiden valitsemista sinun on tiedettävä aknetyyppisi. Kenen puoleen kääntyä? Ihotautilääkäri. Heidän mielipiteensä on tärkeä. Riippuen aknetyypistäsi, mutta myös iästäsi tai oireiden etenemisvaiheesta, ihotautilääkäri pystyy antamaan sinulle yksilöllisen diagnoosin ja suositella juuri sinulle sopivaa hoitoa.

Komedoakne

Komedoakne

Rasvoittuva ja kiiltävä iho, laajentuneet ihohuokoset, mustapäiden tai mikrokystien esiintyminen... Komedoakne on seurausta talin ylituotannosta ja kertymisestä, mutta myös ihon kyvyttömyydestä hankkiutua siitä eroon. Tämä on aknen alkuvaihe. Koska akne kohdistuu kasvoihin (otsa, nenä ja posket, leuka), sen kanssa on usein vaikea elää, koska se saa ihon näyttämään samealta ja ruman näköiseltä. Onneksi on olemassa hoitoja, joilla ihon heleys voidaan palauttaa.

Komedoakne
Tulehduksellinen akne

Tulehduksellinen akne

Punaiset koholla olevat näppylät, jotka saattavat olla kivuliaita (papulat) ja jotka häviävät muutamassa päivässä tai kehittyvät ja muuttuvat märkärakkuloiksi... Tämä on tulehduksellista aknea. Sen laukaisee ihon bakteerikannan epätasapaino, joka edistää talissa luonnostaan olevan bakteerin liiallista kehittymistä: Cutibacterium acnes. Tämän aknen muodon kanssa voi olla vaikea elää. Mukauttamalla päivittäisiä hygieniarutiineitasi ja noudattamalla tiukasti ihotautilääkärin määräämiä hoitoja annat ihollesi parhaat mahdollisuudet.

Tulehduksellinen akne
Komedoakne ja tulehduksellinen akne

Komedoakne ja tulehduksellinen akne

Usein nuoruusiässä akne on sekä komedo- että tulehdusoireinen. Tämä on yleisin aknen muoto murrosiässä. Tätä aknea kutsutaan ”polymorfiseksi” tai ”nuoruusiän polymorfiseksi” akneksi, koska sille on ominaista komedojen lisäksi myös tulehdukselliset leesiot. Se esiintyy pääasiassa kasvoilla, rinnalla ja selässä. Se voi vaikuttaa itseluottamukseen tämän tärkeän elämänvaiheen aikana. Säännöllinen ihotautilääkärin seuranta (hyvä ymmärrys ja hoitojen noudattaminen) on siksi välttämätöntä. 

Teini-ikäisten akne: miten hoitaa akneihoa?

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Aknen suurin riski on, että siitä jää jälkiä ja arpia, etenkin jos ne kohdistuvat kasvoihin. Mikä voi aiheuttaa näitä arpia? Näppylöiden ja mustapäiden puristelu. Vaikka se olisi kuinka houkuttelevaa, älä kohtele huonosti ihoasi peilin edessä.

Aknearpien välttäminen

Vastauksia kysymyksiisi

Toden erottaminen tarusta: siksi olemme täällä.

Kyllä voi. Auringolle altistuminen voi toisinaan parantaa ihon kuntoa. UV-säteillä on tulehdusta ehkäisevä vaikutus ja iho paksuuntuu... Syksyllä iho kuitenkin palaa normaaliin tilaansa ja akne uusiutuu. Komedoleesiot palaavat.

Se on totta ja sitä esiintyy lähinnä naisilla. Riskitekijät ovat samat kuin teini-ikäisillä, ja hormonaaliset vaihtelut ovat tärkein syy. Kliininen näkökulma on kuitenkin erilainen. Aikuisiän aknea esiintyy yleisemmin kasvojen alaosassa (leuka), ja sille ovat tyypillisiä tulehdukselliset leesiot.

Tämäkin on totta. On väärin ajatella, että ”kuorimalla” ihoa säännöllisesti saisit kiillon ja epäpuhtaudet katoamaan. Liiallinen hankaus voi itse asiassa lisätä ihon tulehdusta, jolloin iho reagoi erittämällä enemmän talia.

Ratkaisuja akneihon hoitoon

Cleanance-ihonhoitotuotteemme on suunniteltu ihoasi varten
AV_CLEANANCE_Brand-website_CLEANANCE-COMEDOMED-anti-blemish-concentrate_30ml_Packshot_Product-page_600x725_3282770202854-png

Cleanance Comedomed Anti-Blemish Concentrate

Olen käyttänyt tätä tuotetta viikon ajan ja suoraan sanottuna voin jo nähdä parannusta. Pidän koostumuksesta ja helppokäyttöisestä pullosta. Tuoksu on aluksi yllättävä, mutta siihen tottuu nopeasti. Suosittelen tätä tuotetta teini-ikäisille tai aikuisille, joilla on iho-ongelmia.

Stéphanie, 38 vuotta

Cleanance Comedomed Anti-Blemish Concentrate
Palaa alkuun