Sisältö

Tietoa aknesta

Aknenäppylöistä ei pääse eroon päivässä! Kasvojen, selän, niskan ja dekolteen mikrokystien, komedojen ja tulehduksellisten leesioiden muodostumisessa on useita vaiheita, jotka alkavat murrosiässä, mutta niitä voi esiintyä myös aikuisiässä. Tutustutaanpa asiaan tarkemmin.

av_acne_formation-bouton_1x1 472x472

Näppylä on jäävuoren huippu!

Aknen muodostumisessa on neljä vaihetta: talin ylituotanto, ihon paksuuntuminen, mustapäiden muodostuminen ja lopulta tulehdus. Mikä laukaisee aknen? Erityisesti silloin, kun ihoentsyymit ovat epätasapainossa (kuten murrosiässä tai stressaantuneena), hormonit stimuloivat talineritystä ja saavat ihon rasvoittumaan. Ihon pintakerros paksuuntuu vapaiden rasvahappojen lisääntymisen vuoksi ja muuttuu rasvaiseksi. Pilosebaceus-rauhaset (ihon tasolla sijaitsevat rauhaset) täyttyvät soluista ja talista ja muuttuvat mustiksi joutuessaan kosketuksiin ilman kanssa: nämä ovat mustapäitä.

C. Acnes -bakteerit aiheuttavat näillä alueilla tulehduksen, joka johtaa näppylöiden, valkopäiden sekä kystien ja kyhmyjen muodostumiseen.
Lisätietoja aknen syistä

 

Aknessa talirauhanen tukkiutuu, kun tali on liian paksua tai sitä erittyy liian suuria määriä. Lisäksi pilosebaceus-rauhasen sisäänkäynnin solut käyttäytyvät epänormaalisti, ja ihon bakteerikanta on epätasapainossa.

Ranskan ihotautilääkäriyhdistys

Valkopäät: tietoa mikrokystista

Kasvojen mikrokystia kutsutaan myös umpikomedoiksi. Niitä kehittyy pääasiassa poskiin, otsaan, leukaan ja huulten ympärille. Mikä on pieni valkeahko ihon alla tuntuva pallo? Se on merkki liiallisesta talinerityksestä. Se johtuu pilosebaceous-rauhasista, jotka koostuvat osittain talirauhasista. Kun talin pitoisuus on korkeimmillaan ja sarveiskerros paksuuntuu, ihon alla oleva pieni rypäs puhkeaa. Tässä vaiheessa näppylä joko häviää itsestään tai tulehtuu, kun ylimääräinen tali lisää Cutibacterium Acnes -bakteerien eritystä. Punoitusta, pusteleita ja paiseita saattaa ilmaantua. Akneihon alla tapahtuu paljon...

av_acne_microkyste_1x1

Aknenäppylöiden häviäminen

Miten päästä näppylöistä eroon?

Kaikki näppylät häviävät lopulta, sillä päivien tai viikkojen kuluessa makrofagit (immuunisolut) käynnistävät puhdistusvaiheen. Mikä on niiden tehtävä? Ne poistavat näppylän vaurioittaman ihokudoksen. 

Päästäksesi eroon aknenäppylöistäsi puhdista ihohuokoset rasvoittumisen ja tulehduksen rajoittamiseksi ja varaa aika ihotautilääkärille, joka neuvoo sinua päivittäisessä hoidossa.

 

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

Huolellisuus ja hygienia ovat ystäviäsi!
Muutamia vinkkejä epäpuhtauksien torjumiseksi.

Puhdista ihosi kahdesti päivässä ja poista meikki joka ilta.

Vältä voimakkaita puhdistusaineita! Voimakkaat tuotteet stimuloivat talineritystä, mikä edistää ja pahentaa aknea. Käytä sen sijaan sopivampia hellävaraisia puhdistusgeelejä. 

Vältä näppyjen koskettelua. Näin ehkäiset näppylöiden muodostumista ja bakteerien aiheuttamaa jälkitulehdusta. Älä myöskään puristele näppylöitäsi, sillä epäpuhtaudet voivat tunkeutua syvemmälle ihoon ja aiheuttaa arpia.

Tiedosta oikeat ja väärät tavat

Oikeanlainen akneihon hoito

Oikeanlainen akneihon hoito

Ihon uusiutuminen on olennaisen tärkeää arpien ehkäisemiseksi. Hyvä ihonhoitorutiini on paras tapa tehostaa ihon luonnollista uusiutumista. Käytä epäpuhtauksia imevää ja kuorivaa naamiota kerran tai kahdesti viikossa. Ne sisältävät kosteuttavia aineita, jotka rauhoittavat ja puhdistavat ihoa ja edistävät solujen uusiutumista. Naamiot rajoittavat myös talin kertymistä ja ihon kiiltoa. Jos ihosi on ärtynyt, rauhoita sitä terveyslähdevesikääreellä.

Samasta tuotesarjasta

Ratkaisuja akneihon hoitoon

Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet on suunniteltu auttamaan sinua viihtymään jälleen ihossasi

Cleanance Cleansing Gel

Cleanance Cleansing Gel

Mattapinnan jättävä - Puhdistaa

Cleanance Comedomed

Cleanance Comedomed

Vähentää ylimääräistä talia - Vähentää epäpuhtauksia - Ihohuokosia kiinteyttävä

Palaa alkuun