Sisältö

Ruusufinni: punoituksesta näppylöihin

Nuoruus on takanasi... mutta silti kasvosi ovat punaiset ja näppyläiset aivan kuin nuoruusvuosinasi. Nämä oireet voivat olla ruusufinnin (papulopustular rosacea) oireita. Tutustutaanpa tähän ihosairauteen, joka esiintyy pääasiassa kasvojen keskiosissa ja aiheuttaa paljon epämukavuutta.

 

Mikä on ruusufinni?

Ruusufinni-nimen takana on ihosairaus, josta monet kärsivät eriasteisesti. Oireet voivat vaihdella hajanaisesta punoituksesta, ohuiden verisuonten näkymisestä kasvoissa aina pieniin valkoisiin näppylöihin. Kaikissa tapauksissa punoitus muuttuu pysyväksi. Ruusufinniä sairastavat ihmiset häpeilevät usein punoitusta, joka keskittyy usein nenään, poskiin ja leukaan.

av_peaux-sensibles_acne_rosacee_1x1 472x472
av_peaux-sensibles_acne_papulo-pustuleuse_rosacee 472x472

 

Näppylät lisäävät punoitusta

Papulopustular rosacea, joka on tunnettu myös nimellä ”acne rosacea”, on hyvin erityinen ruusufinnin muoto. Kuten muillekin ruusufinnityypeille (eryteema ja couperosa-iho), sille on ominaista kasvojen keskiosaan keskittyvä punoitus. Lisäksi iholla esiintyy tulehdusleesioita, kuten papuloita tai märkärakkuloita. Nämä leesiot ovat pieniä valkoisia näppylöitä, jotka voivat ilmaantua kasvoille äkillisesti. Niihin liittyy usein kuumottavaa ja kirvelevää tunnetta iholla. Auts!

Muutama sana asiantuntijaltamme

Usein ruusufinni yhdistetään virheellisesti huonoihin terveydenhoitotapoihin, mutta itse asiassa se on monesta tekijästä johtuva sairaus. Se ilmenee pääasiassa yliherkällä ja vasoaktiivisella iholla, jonka verisuonet laajenevat hyvin helposti. Nämä ihotyypit kärsivät esimerkiksi punoituksesta ja äkillisistä ”kuumista aalloista”, jotka saavat kasvot punastumaan. Kun laajenevat verisuonet eivät pääse normalisoitumaan, punoitus pysyy ja syntyy ruusufinni. Jos kärsit papulopustular rosacea -muodosta, iholla esiintyy myös pieniä näppylöitä, jotka ovat seurausta äkillisestä tulehduksesta tai mikrobien leviämisen aiheuttamasta infektiosta.

Mikä aiheuttaa punoitusta ja näppylöitä?

Jos sinulla on ruusufinni, ihosi on herkkä monille ulkoisille ja sisäisille tekijöille. Siksi ihosi saattaa reagoida äkillisesti tietyissä tilanteissa. Onko siihen ratkaisua? Tunnista laukaisevat tekijät, jotta voit ehkäistä paremmin uutta punoitusta ja ruusufinnin puhkeamista:

  • Kosmetiikka: jotkin kosmetiikkatuotteiden ainesosat voivat ärsyttää ihoa
  • Ruoka: kuuma tai mausteinen ruoka, kuumat juomat tai alkoholijuomat voivat aiheuttaa voimakkaita reaktioita kasvojen iholla

  • Liikunta: voimakas fyysinen ponnistus saa posket punoittamaan
  • Ilmasto: äkilliset lämpötilanvaihtelut (erityisesti kylmän ja kuuman välillä), tuuli tai aurinko voivat tehdä ihosta herkemmän
av_peaux-sensibles_effort_visage_rouge_1x1 472x472

RUUSUFINNIN PUNOITUS JA NÄPPYLÄT

Miten rauhoittaa oireita?

Elämä ruusufinnin kanssa ei ole helppoa, mutta punoituksen ja näppylöiden ehkäisemiseksi on olemassa ratkaisuja. Seuraavassa muutamia käytännön vinkkejä, joiden avulla voit tuntea olosi mukavammaksi:
 

  • Rauhoita ihoasi punoitusta ehkäisevillä tuotteilla, jotka sisältävät rauhoittavia aktiivisia ainesosia ja jotka auttavat säilyttämään ihon mikrobiomitasapainon
  • Suojaa kasvosi punoitukseen taipuvaiselle herkälle iholle sopivilla kosmetiikkatuotteilla, jotka suojaavat ihoa ulkoisilta haittatekijöiltä ja vähentävät ihon reaktiivisuutta.

  • Käytä hellävaraisia, ärsyttämättömiä menetelmiä, kuten levitä tuotteet sormenpäilläsi tai käytä terveyslähdevettä ihosi puhdistamiseen.
  • Käytä oikeanlaisia meikkituotteita, kuten vihreää korjauspuikkoa ja ihollesi sopivaa meikkivoidetta, jotka peittävät punoitusta ja näppylöitä ja lisäävät näin itseluottamustasi!

Samasta tuotesarjasta

RATKAISUMME PUNOITTAVAN IHON HOITOON

Eau Thermale Avène -ihonhoitotuotteet on suunniteltu yliherkälle iholle

Antirougeurs Anti-Redness Soothing DAY Cream SPF 30

Antirougeurs Anti-Redness Soothing DA...

Suojaa - Kosteuttaa - Vähentää punoitusta

Antirougeurs Anti-Redness Soothing DAY Emulsion SPF 30

Antirougeurs Anti-Redness Soothing DA...

Suojaa - Kosteuttaa - Vähentää punoitusta

Antirougeurs UNIFY Unifying Care SPF 30

Antirougeurs UNIFY Unifying Care SPF 30

Suojaa - Kosteuttaa - Vähentää punoitusta

Palaa alkuun