Sisältö

Herkistävät tekijät

Tunnetko epämukavuutta, kun kylmä tuuli puhaltaa kasvoillesi? Kuumottaako tai kutiseeko ihoasi joskus, kun käytät kosmetiikkatuotteita? Ihosi on herkkä, koska sen sietokynnys tietyille haittatekijöille on keskimääräistä matalampi. Kun tunnistat ihoasi herkistävät tekijät, voit huolehtia siitä paremmin.

 

Luonnollinen herkkyys on otettava huomioon 

Joidenkin iho on luonnostaan herkempi. Päivittäisten ympäristön haittatekijöiden kohtelema iho voi helposti kuivua. Siksi iho on usein kuiva. Voit tunnistaa sen myös siitä, että iho punastuu helposti ja voi tuntua joskus epämukavalta. Luonnostaan herkkä iho vaatii erityistä huomiota ja hoitoa pitkällä aikavälillä ihon läpäisyesteen vahvistamiseksi. 

av_peaux-sensibles_irritations-cutanees_visage_1x1 472x472
av_peaux-sensibles_traitement-laser_1x1 472x472

 

Kosmetiikkatuotteen tai -hoidon heikentämä iho 

Jotkin iholle päivittäin käytettävät tuotteet sisältävät kymmeniä ainesosia. Ihosi ei ehkä siedä monia niistä hyvin. Ne voivat siis herkistää ihoa edelleen. Kosmetiikkatuotteet eivät ole ainoita tuotteita, jotka voivat olla ärsyttäviä. Myös kemialliset kuorinnat, laserhoidot ja jopa jotkin aknehoidot saattavat olla liian ankaria herkälle ihollesi. 

 

Ihosairaudesta johtuva herkkyys 

Ihon herkkyyteen voi vaikuttaa myös ihotauti. Monet sairaudet tekevät ihosta paljon herkemmän ulkoisille haittatekijöille. Jotkin niistä, kuten ruusufinni tai atooppinen ihottuma, ovat usein yhteydessä heikentyneeseen ihon läpäisyesteeseen. Jotkin näiden sairauksien hoitoon käytetyt hoidot voivat valitettavasti olla liian rasittavia iholle.

av_peaux-sensibles_rosacee-vasculaire_1x1 472x472

Herkkä iho

Mikä saa herkän ihon reagoimaan?

Sopimaton kosmetiikka 

Kosmetiikkatuotteet ovat ensisijainen laukaisutekijä epämukavuuden aiheuttaja herkälle iholle. Herkkä iho reagoi todennäköisemmin joissakin kosmetiikkatuotteissa oleviin mahdollisesti ärsyttäviin ja herkistäviin ainesosiin. 

Ympäristö ja ilmasto 

Kylmyys ja alhaiset lämpötilat, kuuma aurinko, ilmansaasteet tai kasvomaskin käyttö... Iho joutuu koetukselle kaikkina vuodenaikoina ja kaikkina aikoina. Ympäristötekijöillä on tärkeä osuus, sillä ne voivat aiheuttaa epämukavuutta herkällä iholla. Kireys, kirvely ja kuumotus: epämukavat tuntemukset ilmaantuvat nopeasti ihon kohdatessa ympäristön haittatekijöitä. 

 

YSTÄVÄN (JA ASIANTUNTIJAN) VINKKI

(Huonot) tavat, jotka saavat ihon reagoimaan

Jos ihosi on herkkä, ole tietoinen pienistäkin tavoista, jotka voivat aiheuttaa epämiellyttäviä tuntemuksia tai jopa näkyviä merkkejä, kuten punoitusta. Se voi johtua esimerkiksi ruokavaliostasi: mausteinen illallinen tai lasillinen alkoholia voivat aiheuttaa näkyvän ihoreaktion. Myös tunteillasi on merkitystä: esimerkiksi stressi voi laukaista voimakkaan kuumuuden tai punastumisen. Näiden laukaisevien tekijöiden tunnistaminen auttaa sinua välttämään niitä ja helpottaa ihosi tarpeisiin räätälöidyn ihonhoitorutiinin laatimista.

Palaa alkuun