Sisältö

Punoitus ja ruusufinni

Äkillinen punoitus voi johtua stressistä tai liian mausteisesta ruoasta. Välillä tuntuu, että punoitus asettuu poskille ja siitä on mahdoton päästä eroon. On myös punoitusta, joka seuraa verisuonten linjoja ja jättää jälkiä nenän ympärille. Tarkastellaan tarkemmin sekä väliaikaista että pysyvää punoitusta, joka usein koetaan virheellisesti väistämättömäksi.

Miksi muutun punaiseksi?

Kasvojen iho punoittaa helposti, koska se on vasoaktiivinen. Toisin sanoen sen verisuonet laajenevat helpommin, mikä aiheuttaa punoitusta ihon pinnalle. Kuiva, sekaiho, rasvoittuva iho... Kaikki ihotyypit voivat kärsiä tästä.

Punoitusta on monenlaista. Punastuminen, joka on äkillistä ja ajoittaista punoitusta, aiheutuu usein esimerkiksi ruoasta, lämpötilan muutoksista, UV-säteilystä tai urheilusta. Stressikohtaus tai nolo tilanne voivat myös saada sinut kirkkaan punaiseksi. Sinua saattaa vaivata voimakkaiden tunteiden aiheuttama punoitus.

Jos punoitusta tulee hyvin usein tai punoitus on jatkuvaa, kyseessä voi olla ihosairaus, kuten ruusufinni. Punoitus voi johtua myös ympäristötekijöistä. Yliherkkä ihosi reagoi punoittamalla, varsinkin jos se on tulehtunut.

Ruusufinnin eri tyypit

Ruusufinni on krooninen ihosairaus. Tämän kauniin kukkaisnimen takana on todellinen patologia, joka voi esiintyä monessa eri muodossa. Ensimmäisen asteen ruusufinni ilmenee toistuvana punoituksena (tämä on eryteema). Toisen asteen couperosa-iho aiheuttaa verisuonten ilmestymisen kasvoihin. Muut ruusufinnin muodot voivat aiheuttaa näppylöitä tai turvotusta. Posket, nenä, leuka, otsa: tämä ihosairaus voi vaikuttaa kaikkiin kasvojen osiin. 

Eryteema: punastuminen ja laajalle levinnyt punoitus

Eryteema on ruusufinnin yleisin muoto. Se on tämän kroonisen ihosairauden ensimmäinen vaihe. Se alkaa punastumisella ja tilapäisellä mutta toistuvalla punoituksella, johon liittyy kuumia aaltoja. Tämän jälkeen punoitus jatkuu, ja punaiset laikut peittävät vähitellen nenän, posket ja otsan.

Seuraavassa tarkastellaan lähemmin eryteeman laukaisevia tekijöitä ja oikeita toimenpiteitä ihon rauhoittamiseksi

 

av_peaux-sensibles_erythrose_1x1 472x472
av_peaux-sensibles_couperose_1x1 472x472

 

Näkyvät verisuonet: couperosa-iho on syntymässä

Näetkö verisuonten ilmestyvän nenän ja poskien iholle? Jos nämä merkit ovat pysyvästi näkyvissä, kyseessä on todennäköisesti couperosa-iho, ruusufinnin vaskulaarinen muoto (ja yksi yleisimmistä eri muodoista).

Lue kaikki ruusufinnin syistä ja sopivimmista hoidoista

 

Punoitus ja näppylät: ”acne rosacea”.

Pysyvään punoitukseen voi joskus liittyä pieniä valkoisia näppylöitä, jotka muistuttavat teini-ikäisten aknea. Nämä näppylät ilmaantuvat arvaamattomasti, yhtäjaksoisina puhkeamisina. Tätä ruusufinnin muotoa kutsutaan nimellä papulopustular rosacea.

Vinkkimme ruusufinnin ymmärtämiseen ja ihon rauhoittamiseen

av_peaux-sensibles_acne_rosacee_1x1 472x472

Ihoni reagoi pienimpäänkin muutokseen: auringonvaloon tai tavallista kevyempään uneen, ja muutun punaiseksi.

Julie, 33 vuotta

Punastuminen: kun kasvot punastuvat mistä tahansa syystä

Stressi tai lasillinen alkoholia ja posket punoittavat välittömästi. Nämä punastumiset voivat haitata arkielämää. Älä huoli, nämä punastumiset eivät ole väistämättömiä!

Seuraavassa tarkastellaan tarkemmin kasvojen punoituksen syitä ja parhaita ratkaisuja

 

Kuinka lievittää kasvojen punoitusta?

Riippumatta siitä, kärsitkö punoituksesta vai ruusufinnistä, sillä on sekä esteettisiä että psykologisia vaikutuksia. Tätä punoitusta on usein vaikea käsitellä, ja se voi liittyä huonoihin elämäntapoihin tai äärimmäiseen ujouteen.

Tutustu keinoihin, joilla päästä punoituksesta eroon

av_peaux-sensibles_creme-apaisante_application_1x1 472*472
av_peaux-sensibles_fond-de-teint_1x1 472*472

 

Vinkkejä punoituksen häivyttämiseen

Miten päästä eroon punoituksesta nopeasti. Muutamilla vinkillä voit aloittaa päiväsi rauhallisin mielin. Pääse eroon punoituksesta ja tunne olosi paremmaksi.

Kaikki kauneusvinkkimme, joilla pääset eroon kasvojen punoituksesta

 

SensiCuren hyödyt punoitukseen

Avène-hydroterapiakeskuksessa on tarjolla täysin yksilöllinen hoito-ohjelma herkälle ja punoitukseen taipuvaiselle iholle. Tämä on tilaisuus hemmotella ihoasi ja saada käyttöösi kaikki keinot punoituksen torjuntaan.

Tutustu tähän dermokosmetiikkahoitoon

av_ antirougeurs_day soothing cream-emulsion_social_post

RATKAISUMME PUNOITTAVAN IHON HOITOON

Olen käyttänyt tämän sarjan tuotteita lähes 20 vuotta, enkä voisi olla ilman niitä.

Vastauksia kysymyksiisi

Autamme sinua erottamaan faktat fiktiosta

Kaikki eivät ole syntyneet samanarvoisina punoituksen suhteen. Punoitusta esiintyy usein ihmisillä, joilla on ”vasoaktiivinen” iho. Kuten ihonväri, myös vasoaktiivisuus esiintyy suvussa, joten kyseessä voi olla geneettinen taipumus. Tämä ei kuitenkaan ole ainoa ruusufinnin eri muotojen laukaiseva tekijä.

Ei! Päinvastoin... Ihmisillä, jotka punastuvat helposti, on usein herkkä iho, ja UV-säteet voivat saada ihon punoittamaan. Vältä altistumista auringolle ilman suojaa, jotta ihosi ei herkistyisi.

Huomaa, että tietyt punoitukset eivät liity mitenkään ruusufinniin. Punoitusta voi esiintyä esimerkiksi raskauden aikana, mutta se häviää yleensä itsestään synnytyksen jälkeen. Pienten lasten ”punaiset posket” ovat myös usein ohimenevää. Jos punoitukseen liittyy kutinaa, kyseessä voi olla myös allergia. Joka tapauksessa suosittelemme, että otat yhteyttä lääkäriin, jotta punoituksen syyt voidaan selvittää ja tarvittaessa määrätä asianmukaista hoitoa.

Palaa alkuun