Miten haavan paraneminen tapahtuu

Ihon vahingoittuessa käynnistyy luonnollinen kolmivaiheinen korjausprosessi eli arpien paraneminen. 

Kaikki alkaa 2–7 päivää kestävällä ”tulehdusvaiheella” jonka aikana keho puolustautuu: tämän vaiheen aikana iho on punainen ja lämmin.   Seuraavaksi ihosolut aktivoituvat ja alkavat sulkea haavaa uudella kudoksella (”proliferaatiovaihe”). Noin 15 päivän kuluttua arpi siirtyy ”uudelleenmuodostumisvaiheeseen”, joka voi kestää jopa kaksi vuotta!

Jos vaurio on pinnallinen, iho voi uudistua täysin. Syvempiin haavoihin jää usein arpi. Voit kuitenkin auttaa haavan paranemista.

av_votre-peau_cicatrisation_processus_schema test
av_votre-peau_cicatrisation_types-cicatrices_4x5_473x590

Tunnista, minkä tyyppinen arpi sinulla on, jotta voit hoitaa sitä paremmin

Arpia on monenlaisia. Kun tiedät arven tyypin, voit valita oikeanlaisen tavan hoitaa sitä. 

TASAINEN TAI VALKOINEN – Tämä on yleisin arpityyppi. Sileät ja huomaamattomat arvet haalistuvat ajan myötä, kunnes ne saattavat muuttuvaa lähes näkymättömiksi.

HYPERTROFINEN – Alkuperäisen leesion kohdalla oleva turvonnut ja punertava arpi, joka voi olla kutiava ja kivulias. Näitä arpia voi hoitaa hyvillä tavoilla.

KELOIDI – Tämä arpityyppi on punainen, turvonnut ja usein kivulias, ja se leviää alkuperäisen haavan ympärille. Näitä arpia voidaan hoitaa lääkkeillä ja jopa leikkauksella. 

ATROFINEN – Nämä pienet jäljet ovat usein vakavan aknen tai vesirokon jäänteitä ja ovat usein pyöreitä sekä hieman painautuneita ihoon. Paras ratkaisu näihin arpiin on ennaltaehkäisy.

Tietoa arpien paranemisesta

”Tämä arpi on nyt osa minua, vaikka mieluummin olisin ilman sitä! Se on kuitenkin pienentynyt, koska olen huolehtinut siitä. Se on osa minua ja hyväksyn sen.”

Julia38 vuotta

Arpien paranemisessa tärkeintä on toimia nopeasti

Kaatuminen pyörällä, keittiössä lipsahtanut veitsi, tulehtunut haava, kirurginen toimenpide... Ihossamme näkyy kaikkien kokemustemme jäljet. 

Jotkut arvet näkyvät vain hetkellisesti, toiset taas kestävät pidempään. Joskus arpia voi olla raskas kantaa. Jotta ne eivät veisi liikaa tilaa elämästäsi, on tärkeää toimia nopeasti ja huolehtia hyvin paranemisprosessista. Haavan hoito vaikuttaa paljon arven laatuun.

Miten parantaa arpi hyvin

Pysäytä aknearvet

Meillä kaikilla on muistoja nuoruudesta, jotka haluaisimme mieluummin unohtaa. Näppylöiden hävitessä niiden tilalle saattaa jäädä arpia sekä turhautunut olo. Näiden arpien kanssa on vaikea elää. Paras tapa välttää aknearpia on estää niiden syntyminen. Puhutaan seuraavaksi siitä.

Miten välttää aknearpia

av_votre-peau_cicatrisation_acne_asiatique_jeune-femme_1x1 473x473

Miten hoitaa leikkauksen jälkeistä arpea?

Leikkauksen jälkeisen arven fyysisiä ja psyykkisiä vaikutuksia ei pidä aliarvioida. Miten elää arpien kanssa? Hoida arpiasi niitä varten suunnitelluilla tuotteillaja säännöllisellä hieronnalla.

av_votre-peau_cicatrisation_genou_enfant_fille_4x5

Miten hoitaa leikkauksen jälkeistä arpea

Tatuointiarvet: hyödyllistä tietoa

Olet siis uskaltanut ottaa tatuoinnin! Ihosi käy läpi eri vaiheita ennen kuin se paranee. On tärkeää seurata tarkasti tatuoinnin paranemista, jotta saat parhaimman mahdolisen lopputuloksen. Tarvitsetko neuvoja?

Arven parantuminen tatuoinnin jälkeen

av_votre-peau_cicatrisation_tatouage_1x1 473x473

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA
 

Arvet ja aurinko ovat huono yhdistelmä. Vältä sitä hinnalla millä hyvänsä! Jos et ole peittänyt arpeasi laastarilla tai vaatteilla, suojaa se erittäin korkean suojakertoimen aurinkotuotteella.

Suojaa itseäsi auringolta

av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_1x1 473x473

Miten välttää vesirokkoarvet

Vesirokosta tulee merkintä terveystietoihisi... Ja se on myös haaste vanhempien elämässä! On kamalaa katsoa lapsen kärsivän kutinasta ja raapivan itseään, kun tietää, että raavitut rakkulat jättävät arpia. Kuinka rauhoittaa oireita?

Kutinan vähentäminen ja vesirokon paranemisen edistäminen.

Arpien hieronnan hyödyt

Rauhoitu ja rentoudu. On hieronnan aika! Arpien hoidossa on hyvä yhdistää sopivien tuotteiden käyttö pieneen hierontaan, joka vähentää arpiin muodostuvia kiinnikkeitä. Aloitetaanko?

Arpien oikeanlainen hieronta

av_votre-peau_cicatrisation_massage_1x1 473x473

VASTAAMME KYSYMYKSIISI

Autamme sinua erottamaan faktat fiktiosta.

On tärkeää toimia nopeasti ja asianmukaisesti. Kolme vaihetta pienten vammojen hoitoon.
1/ Puhdista haava vedellä ja miedolla saippualla.
2/ Levitä parantavaa voidetta vähintään kahdesti päivässä rauhoittamaan, puhdistamaan ja korjaamaan ihoa.
3/ Suojaa ihosi auringolta erittäin korkean suojakertoimen aurinkovoiteella (SPF50+).
Viimeisintä tietoa arpien paranemisesta

Pieni vamma, jota ei hoideta asianmukaisesti, voi pahentua nopeasti. Tarkkaile infektion merkkejä. Epäilyttävä vuoto, paha haju, jatkuva punoitus, turvotus, kuumotus, lisääntynyt kipu... Nämä kaikki ovat merkkejä siitä, että paraneminen ei suju niin kuin sen pitäisi. Älä jää odottelemaan, vaan käänny nopeasti ammattilaisen puoleen.

Rupi on merkki arven huonosta paranemisesta. Rupi estää ihoa korjaamasta itseään. Käytä ihoa korjaavaa tuotetta tämän välttämiseksi.

Kuten monesti kehoon ja ihoon liittyen, tärkeintä on ennaltaehkäisy. Paras tapa ehkäistä aknearpia on hoitaa akne kunnolla. Jos olet puristellut näppylöitä, voit käyttää voidetta, joka edistää ihon korjaantumista ja vähentää aknearpien syntymistä.
Miten välttää aknearvet

Paraneminen riippuu haavan tyypistä, vakavuudesta ja sijainnista. Jotkin kehon alueet paranevat huonommin kuin toiset (rintakehä, rintalasta, selkä ja nivelet). Monet muutkin tekijät vaikuttavat asiaan: yleinen terveydentila, ruokavalio, tupakointi, ikä, ihotyyppi jne.
Viimeisintä tietoa arpien paranemisesta

20-gouttes_logo_eta le don d_apaiser_ft carre

RATKAISUMME IHON KORJAAMISEEN
Perustuotteet koko perheen herkän ja ärtyneen ihon korjaamiseen, rauhoittamiseen ja puhdistamiseen.
av_cicalfate_repairing-protective-cream_front_40ml_3282770204667

Cicalfate+ Repairing Protective Cream

”Supervoide” kaikentyyppisiin iho-ongelmiin: kuivuudesta ja punoituksesta ihottumiin, tämä voide on hyvä olla joka taloudessa

Christiane, 69 vuotta

Tutustu tuotteeseen
LISÄÄ: PÄIVITTÄINEN ÄRSYTYS

LISÄÄ: PÄIVITTÄINEN ÄRSYTYS

Altistumme kaikenlaisille ympäristön haittatekijöille, jotka voivat ärsyttää ihoamme, jopa intiimimpiä alueita. Kutinaa, kirvelyä, kuumotusta Tietoa ihottuman rauhoittamisesta ja herkän ihon hoitamisesta.
Palaa alkuun