Sisältö

Miten tunnistaa ja hoitaa vesirokkonäppylät

av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_essentiel_1x1 473x473

Vesirokko: Perusasiat
 

Vesirokko on hyvänlaatuinen mutta erittäin tarttuva tauti, jonka aiheuttaa varicella-zoster-virus. 90 % tapauksista vesirokko puhkeaa 3 kuukauden ja 10 vuoden välillä. 1–2 viikon pituisen itämisajan jälkeen ensimmäiset oireet ovat hyvin lieviä. Muutaman päivän kuluttua oireista tulee erittäin tunnistettavia:   iholle ilmestyy pieniä rakkuloita, jotka ovat hyvin kutiavia. Vesirokko itsessään ei ole hoidettavissa, mutta on olemassa keinoja kutinan vähentämiseksi ja arpia aiheuttavien infektioiden ehkäisemiseksi.

Vesirokkoarvet eivät ole harmittomia, varsinkin jos ne ovat näkyvillä alueilla, kuten kasvoissa. Siksi raapimisesta johtuvat rakkulat ja leesiot on hoidettava huolellisesti, jotta vältettäisiin arpia aiheuttavan toissijaisen infektion riskit.

Miten tunnistaa vesirokkonäppylät

Lapsesi on väsynyt ja kärttyisä ja siellä täällä pieniä näppylöitä... Voisiko kyseessä olla vesirokko? Vesirokko alkaa pienistä punaisista läiskistä, jotka usein ilmestyvät ensin rintaan tai niskaan ja leviävät sitten koko kehoon. Sen jälkeen ne muuttuvat pieniksi nestetäytteisiksi rakkuloiksi, jotka yleensä kuivuvat 48 tunnin kuluessa ja muodostavat punamustan ruven. Huomioi, vain silloin kun ruven raapii irti, se voi aiheuttaa arven muodostumisen.

Miten vesirokkoa hoidetaan?

 1. Pese lapsesi miedolla saippualla, jolla on fysiologinen pH. 
   
 2. Kuivaa rakkulat kuivattavalla tuotteella, joka nopeuttaa paranemista.
   
 3. Hoida kuivuneet rakkulat sopivalla ihonhoitotuotteella, jotta niistä ei jäisi jälkiä.
av_votre-peau_cicatrisation_varicelle_reconnaitre_soigner_1x1 473x473

Onko mitään vältettävää?

Kyllä!

1 - Älä pahenna näppylöitä
– Älä käytä antiseptistä ainetta näppylöihisi. Tämä lisää allergisen tai ärsyttävän ihotulehduksen riskiä, mikä voi aiheuttaa arpien paranemisen viivästymistä.
– Älä oleskele liikaa auringossa. UV-säteet estävät kunnollisen paranemisen. Jos iho altistuu auringolle, suojaa se erittäin korkean suojankertoimen aurinkovoiteella (SPF50+).

2 - Älä lopeta hoitoa liian aikaisin
Yleensä odotettavissa on kaksi tai kolme taudinpurkausta. Vaikka jotkut rakkulat kuivuvatkin, toisia vielä ilmestyy. Infektio ei ole ohi, ja tartuntariski on edelleen olemassa. Ole kärsivällinen!

YSTÄVÄLLISTÄ, ASIANTUNTEVAA NEUVONTAA

Apua! Kutina ajaa minut hulluksi!

Ihoni kutisee. Se kutisee kovasti... Se kutisee TODELLA kovasti. Varo raapimasta, sillä vesirokkorakkuloista voi jäädä loppuelämän arvet. Muutamia vinkkejä helpottaa lapsesi oloa ja estää raapimista.

 • Leikkaa lapsesi kynnet lyhyiksi, jotta raapiminen ei vaurioittaisi ihoa ja estäisi näin toissijaiset infektiot. 
 • Huolehdi, että lapsesi pesee kätensä säännöllisesti.
 • Kylvetä tai suihkuta lapsi hyvin lyhyesti haalealla vedellä kerran tai kahdesti päivässä ja käytä nestemäistä dermatologista saippuaa. 
 • Suojaa ihoa hikoilulta mahdollisimman paljon, sillä hikoilu pahentaa kutinaa.
 • Pue lapsesi väljiin vaatteisiin, jotka eivät hankaa ihoa vasten.
Palaa alkuun